Полша може да подкрепи Кристалина Георгиева за дипломат №1

Номинацията на Радослав Шикорски била политическа маневра
Обновена: 29 авг 2014 13:27 | 29 авг 2014 13:27, Веселина Йорданова
23
Полша може да подкрепи Кристалина Георгиева за дипломат №1
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Ройтерс

Полша предложи Радослав Шикорски за дипломат номер едно на ЕС, но в действителност Варшава би могла да подкрепи кандидатурата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, пише полското издание на европейския сайт "Юрактив".

Още по темата
Постът върховен представител за външната политика всъщност не интересува Полша, макар че тя издигна официално кандидат за поста, заеман сега от Катрин Аштън.

Утре европейските лидери ще обсъждат кой ще заеме местата на Херман ван Ромпой начело на Европейския съвет и на Катрин Аштън начело на европейската дипломация.

В Полша номинацията на външния министър Радослав Шикорски за поста на Аштън е смятана до голяма степен за политическа маневра. Шикорски вероятно няма да подаде оставка от поста си, за да отиде в Брюксел. Той прекара голяма част от последните седем години в усилия за укрепване на позицията на Полша на международната сцена, по-специално в Централна и Източна Европа.

Освен това компетенциите на върховния европейски представител за външната политика остават ограничени. Страните членки се показаха много сдържани по въпроса за прехвърляне на Брюксел на каквито и да е отговорности в областта на външната политика.

Де факто Шикорски би имал по-голямо влияние като външен министър на една от най-големите европейски страни, отколкото на поста на Аштън.

Освен това полската кандидатура не е подкрепяна единодушно от европейските столици. Позицията на Шикорски за Русия му спечели подкрепата на известен брой страни, обезпокоени от действията на Москва, но други страни, традиционно по-близки до Русия, го намират за прекалено голям русофоб, се посочва в материала.

Припомня се, че Шикорски например разкритикува твърдо решението на Франция да продаде военни кораби на Русия, което доведе до влошаване на двустранните дипломатически връзки.

Варшава би могла да подкрепи кандидатурата на Георгиева, след като полските власти вече изразиха безпокойството си от кандидатурата на Федерика Могерини. Италианската външна министърка е възприемана от Полша като прекалено благосклонно настроена към Русия.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Зелик преди 9 години
"Страните членки се показаха много сдържани по въпроса за прехвърляне на Брюксел на каквито и да е отговорности в областта на външната политика."Е, те това е работа за нашта кака! Нищо не правиш, само снимки и фукня!! Ами тя това само и може горката....
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големите *** в Европа ще подкрепят нашия ***. Браво.
13
0
 
4
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Може би съм пропуснал, но кога са дали поста на ЕНП ?
12
0
 
14
 
! Отговори
Петрун преди 9 години
Да Ви кажа честно, ме боли Фара дали кристалина ще стане някаква някъде.....!!
11
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Полша е най големия враг на Русия и ще се съгласи да подкрепи също враг на Русия,докато италианката била приятелски настроена към Русия това е положението.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
глупосит всичко вече е решено, Шикорски ще ставе председател, а Полша ще подкрепи Могерини за външен комисар. Постовете вече са раздадени
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 9 ---- там е работата че НЯМА такава твърда уговорка между леви и десни. Всичко може да се промени в последния момент. Така че трябва до последно да се опитваме да сложим наш кандидат там
8
7
 
2
 
! Отговори
east преди 9 години
Поляците не са ли също славяни, както руснаците ? Не разбирам защо тук ги наричате ***, след като те не се ни окупирали никога, докато руснаците - тъкмо два пъти.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Позицията на Полша не е про-българска а е про-***, Кристалинка е жалък инструмент на който не му дреме за интересите на България. Италианката е по-читав кандидат, и факта, че мършата на ЕС - Полша е против нея само потвърждава тоя факт.
6
19
 
1
 
! Отговори
SPQR преди 9 години
Благодаря на Полша за пробългарската позиция, на пан Михник-за посещението и вниманието.Благодаря на този аристократичен народ,защото има храбростта да защитава самочувствието си на всякаква цена и ни изнася малки,но важни нагледни уроци по патриотизъм,че все още не са ни отписали от картата на Европа и света,за разлика от нашите продажници,*** и "братя".Благодаря ви поляци.Прогнозите на пан Бжежински досега винаги са се сбъдвали.Подкрепата на такива партньори е важна и показател за оценка.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май не четете и не помните, че при европейските избори, се коментираше, че ще искат външен комисар - човек от Източна Европа, защото познава манталитета на Източните бивши социалистически страни.Защо ли?Да може да опознаят по - добре нашия морал и идеал, за да ни досмачкат, да ни накарат да мразим своите братя славяни и да станем площадка за ракетите срещу Русия.Историаята наистина се повтаря и аз зная, че никой индианец нямаше да двали скалпа на белия нашественик, без да има причина за това.
4
2
 
11
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Никакъв шанс за Кристалинка. Само Полша могат да подкрепят.
3
7
 
33
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
Естествено, че Полша ще подкрепя тая о*ца... Тая ще ще бълва в публичното простанство всичко, което й напишат САЩ... а това устройва Полша, само че не и България...Дано изберат италианския кандидат - там поне има шанс Европа да съхрани лицето си...
2
3
 
29
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
От тези пудели на янките всичко може да се очаква! Славяни дето се изживяват като афроамериканци, жалка картинка, пфу!
1
5
 
19
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Сталинка ахахахах

Спонсорирани публикации