Балканските еврокомисари - 2 заслужили, 3 критикувани

Юнкер разчиташе на Балканите, за да направи ЕК по-женствена
Обновена: 11 сеп 2014 15:55 | 11 сеп 2014 15:50, Камелия Цветанова
12
Балканските еврокомисари - 2 заслужили, 3 критикувани
Снимка: Reuters

Жан-Клод Юнкер разчиташе на Балканите, за да направят неговата Европейска комисия по-женствена и доверието му оправдаха България, Словения и Румъния, излъчили жени за европейски комисари, пише изданието "Осерваторио Балкани е Кауказо".

Още по темата
Българката Кристалина Георгиева се качва с едно стъпало по-нагоре в новата ЕК. Сега тя ще е в колегиума на седемте заместник-председатели. Заради своя дълъг управленчески опит Георгиева ще има за мисия да гарантира доброто управление на всички налични европейски ресурси - финансови и човешки.

Едно от предизвикателствата пред нея ще бъде и модернизирането на европейската администрация, по-специално чрез по-добро използване на информационните технологии, посочва изданието.

Нямаше никакви изненади и при определянето на поста, който ще заема хърватският комисар Невен Мимица. Той си спечели репутация с решителната роля, която изигра в преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС. Владее английски, немски и френски и е известен с това, че се вслушва в мнението на другите. Сега той ще използва тези умения на поста си комисар за международното сътрудничество и развитието.

Трима от балканските еврокомисари обаче породиха полемика в страните си.

Решението на Юнкер да повери на гръка Димитрис Аврамопулос миграцията и вътрешните работи породи коментар, че лошите ученици са призовани да се правят на учители в Европа.

Гърция редовно е обвинявана в доклади на ООН и от неправителствени организации, че нарушава човешките права на собствените си граждани, въвеждайки драстични мерки за икономии, както и че нарушава фундаменталните права на мигрантите, припомня изданието.

Румънката Корина Крецу в качеството си на комисар за регионалната политика пък ще отговаря за един от най-важните механизми в ЕС. В Букурещ номинацията на Крецу беше посрещната сдържано от опозицията, предпочитаща за комисар да остане Дачиан Чолош, който се представи много добре в комисията Барозу като комисар за селското стопанство. Политическите противници на Крецу я описват като много амбициозна, но малко компетентна.

Преди две години Крецу привлече вниманието на европейските и на американските вестници, когато електронната й поща беше хакната и наяве излязоха съобщения, разменени между нея и бившия американски държавен секретар Колин Пауъл, навеждащи на мисълта,че между двамата има сантиментална връзка.

За словенската еврокомисарка Аленка Братушек Европейската комисия е спасителен изход и възможност за отваряне на нова страница в политическата й кариера, след като беше изгонена от властта в собствената си лява партия "Позитивна Словения" и след като трябваше да се оттегли от премиерския пост през 2013 г. Точно когато обаче връчваше оставката си като премиер, Братушек самоиздигна кандидатурата си за европейски комисар и това изобщо не се понрави на словенското обществено мнение. Сега тя ще отговаря за енергийния съюз в ЕК.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
vili преди 9 години
Tazi tipi4no za nas bylgarite zloba i nenavic kym ucpelite ni razgonva familiata,DOKOGA,DOKOGA??
9
3
 
8
 
! Отговори
аз съм българче преди 9 години
до кривите краставициВ момента е зает да "ощастливява" прасетата в цяла Европа, което донякъде обяснява защо евродепутатите искаха повече пространство в кочините... ;)Но да не се отклоняваме от основната грижа на Юнкер, дали ЕП била повече повече женствена, когато мъжеНствената Кончита отиде там, нещата ще се балансират.
8
7
 
9
 
! Отговори
Ганка Коева преди 9 години
До ще си клати кракатаАко си беше клатила краката, Юнкер нямаше да я избере за свой заместник. Нито пък щеше да е изпълнителен директор в Световната банка в щатите преди да дойде да стане евродепутат. Там не ги избират както в БСП - по роднинство, а не по можене. Щом са я избрали, значи са преценили, че върши работа.
7
7
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Европейската комисия - инструмент на Сатаната за загробване на Европа и унищожаване на традиционните ценности и вяра! Европейският съюз е продукт на Сатаната и сега повече от всякога трябва да се вдигнем и да го сринем!
6
5
 
13
 
! Отговори
кривите краставици преди 9 години
Не разбрах, кой комисар ще се занимава с ключовия въпрос за кривите краставици?
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо Сталинка Георгиева трябваше да назначат Бойко Борисов !!!
4
9
 
10
 
! Отговори
ще си клати краката преди 9 години
Кристалина отново ще си клати краката и ще получава голяма заплата!
3
6
 
7
 
! Отговори
закачалка преди 9 години
Всяка стояща закачалка за дрехи може да стане еврокомисар!
2
6
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
КЯРЪТ Е ЧЕ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ВДИГАТ ДНЕС КРЪВНО 100 ОТ МЕСТО И ФАРМАЧЕВТИЧНИЯ БИСНЕС ПРОЦЪВТЯВА.
1
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствените позитиви от назначаването на Сталинка за зам-председател на ЕК ще с за самата нея и за уолстрийтската юдео-мафия, чиято марионетка е тя. Нито България, нито останалите европейски държави ще видят някакъв кяр от нея.

Спонсорирани публикации