ЕК ни препоръча да улесним износа на ток

Брюксел описа в доклад недостатъците в цените на тока у нас
Обновена: 3 окт 2014 17:50 | 3 окт 2014 17:50, Веселина Йорданова
17
ЕК ни препоръча да улесним износа на ток
Снимка: flickr

Европейската комисия препоръчва на страната ни улесняване на износа на ток и изграждането на по-добри връзки със съседните електропреносни системи в доклад, представен днес. В документа са описани недостатъците в ценообразуването на електроенергията у нас и още няколко държави от ЕС.

За България, както и за Латвия, Унгария, Малта и Румъния, се отбелязва, че част от проблема се създава от финансовото състояние на регулираните дружества в сектора.

За България се посочва, че трите най-големи електроразпределителни дружества дължат на Националната електрическа компания общо 347,6 милиона лева заради собствените си задължения от 2010 г. насам към дружествата за производство на възобновяема енергия, предаде БТА.

Цитирани са данни от доклад на Световната банка за нашата страна от миналата година, според които токът в България е най-евтин в ЕС. Същевременно в последните пет години се наблюдава повишаване на себестойността на производството на ток заради повишеното производство на възобновяема енергия и свързаните с него субсидии.

Допълва се, че роля имат дългосрочните договори за доставки на ток и забавеното либерализиране на пазара.

Докладът сочи, че в последната година у нас в слънчеви и вятърни централи са били вложени над 4 млрд. евро, които следва да бъдат изплатени от допълнителни такси, плащани от потребителите в следващите години. Отбелязва се, че цените на тока засега не могат да доведат до изплащането на вложенията в екологичното производство на ток.

Наред с анализа на финансово-организационните причини за недостатъците в българската енергийна система и цените на тока, в документа се отчита, че повишението с 14 процента на стойността на електричеството у нас през 2013 г. е довело до "драматични улични протести" и оставка на правителството в София.

Предвид бедността в България се отправя препоръка за разширяване на помощите за отопление и други обществени придобивки, "ограничени драматично" в последните години.

В заключение Комисията пояснява, че недостатъците в ценообразуването на тока в ЕС са възникнали най-напред в страните, пострадали най-тежко от икономическата криза - Испания, Португалия и Гърция. Същевременно се отчита, че проблеми се наблюдават както у нас, така и във Франция, Малта и Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
Уффф преди 9 години
Пак разбрали, неразбрали пишат! Тока не е скъп, малки са заплатите, я си представете следното - либерализират пазара и дадат право на централите да продават без ограничения извън БГ, тогава всички проризводители без фотоволтаиците и вятърните централи, ще започнат да изнасят ток, и в един момент ще се окажем без необходимите мощности за да поддържаме собствените си нужди. Аз например, ако произвеждам стока ще я продам на този, който ми предложи повече пари.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК ни препоръча да улесним износа на ток Аз пък препоръчвам на триполовите психопати от ЕК, слуги на мамона, да вървят на майната си. Тока в България е най-евтин в ЕС, защото и нашите заплати и пенсии, са най-ниски, логично е, фашисти мръсни.
12
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 9 години
Прави са от ЕС ,и политиците да почнат да мислят за изравняване на заплатите с тези на страните в ЕС ,а не само да мрънкат/ЛЪЖАТ/ 26 години че пари няма ............
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво печели НЕК т износа на ток? - Кадиев купува от козлодуй и и продава мрежата е на ЕСО, Въпросът е кой ще изнася тока по 800лв МВ. Ако некой го изнесе обещавам да построя още фецове.
10
0
 
25
 
! Отговори
Риторично преди 9 години
Като уж има регулиран пазар, защо в наше село/"държава" има само един доставчик, един тарифен план и толкова? Къде ми е правото на избор, като клиент, за какво ни е беззъб регулатор от който нищо не зависи ? Европа няма ли да се самосезира, както за КТБ ?И още по-интересно - как от всички във веригата губи само НЕК, а ЕРП-та, частни ТЕЦ, ВЕИ и т.н.печелят ? И що сме такива овце та търпим?
9
2
 
30
 
! Отговори
избирател преди 9 години
До политологПАК ЛИ ИСКАТЕ МУТРИТЕ И СТАРИТЕ МУЦУНИ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ. КОСТОВ СКЛЮЧИ УБЙСТВЕНИ ДОГОВОРИ, МИЛЕН ВЕЛЧЕВ НАПРАВИ ДАЛАВЕРА С ВЬНШНИЯ ДЬЛГ КАТО ГО УВЕЛИЧИ, ДПС И БСП ИЗСЯКОХА ГОРИТЕ И ВИ ХАЛИВА ПОТОП, ГЕРБ ВИ НАХЛУЗИ ВЕИТА С 500% ПЕЧАЛБА И СВРЬХ ПРОИЗВОДСТВО НА ПРЕ СКЬП ТОК , ГЕРБ ВИ ДОКАРАХА И АРАБИТЕ ТЕРОРИСТИ, ВСИЧКИ ЗАЕДНО ВИ АБОНИРАХА ЗА ЕВРОГЕЙТЕ И ТЕРОРИСТИТЕ ОТ НАТО. ТРЯБВА ДА СТЕ *** ЗА ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА СТАРИТЕ /НОВИ/ МУЦУНИ. Замразени заплати безработица и мор.
8
3
 
44
 
! Отговори
сова преди 9 години
Собствениците на слънчеви и вятърни централи да си намерят пазар извън България и си плащат за преносна по мрежата. Тогава да видим кой ще им купува тока за 480 лв за мегават.При тази консумация АЕЦ и ВЕЦ са достатъчни,като се мисли и за нова АЕЦ.
7
3
 
14
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
ES DGD!
6
1
 
33
 
! Отговори
писна ми преди 9 години
Най-бедната държава. Най-ниски цени на електроенергията... и либерализация на цените като лекарство ... Пълно безумие...Лекарството ще вдигне цените още повече. Не сме забравили освободените цени на храните, на телефоните, на водата...на военните заводи. За качеството просто не ми се говори. Трябва да сме *** или самоубийци, за да позволим това да се случи...
5
12
 
10
 
! Отговори
до Анонимен 3 преди 9 години
воУен е точно толкова комичен популист, колкото са и другарите му от дпс и бсп. Само крайно *** ко*пелета биха повярвали на тези безумия.
4
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не пречи на ВЕИ да си направят жици и да изнасят.
3
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте за матрьошката Волън-Ага-500 лв. мин. пинсия 1000 лв. мин. заплата почти безплатни ток , вода и топлофикация и разбира безплатна газ от Москва. Ашколсум аферим
2
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нема кво да ни учат тия европейци-ние си имаме червени ***, който се занимават с енергетика, комисионни и кражби. Да им пукнат гласоподавателите.
1
31
 
18
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Да ББЦ е новата ПАТЕРИЦА на БСП , която замести ДПС. Само, че този път БСП не искат властта, защото заложиха толкова много капани и мини за бъдещото правителство, че в следващите 2-3 години, който и да управлява, няма да може да се справи! БСП, просто минираха всяко бъдещо правителство, защото искат да сринат България и да я отделят от ЕС и ни натикат в лапите на Русия и новия им Евразийски съюз. БСП, чрез ББЦ и останалите малки и контролирани от БСП партийки се опитват да разводнят вота, да откраднат някой и друг глас от ГЕРБ за да не им позволят ПЪЛНО МНОЗИНСТВО от над 121 гласа. Основната и

Спонсорирани публикации