Разби се космическият кораб на "Върджин галактик"

Единият пилот е загинал, а другият е ранен
Обновена: 31 окт 2014 21:53 | 31 окт 2014 21:52, Камелия Цветанова
119
Разби се космическият кораб на "Върджин галактик"
Снимка: Ройтерс, архив

Космически кораб, разработван от компанията "Върджин галактик" на ексцентричния британски милиардер Ричард Брансън, предназначен за туристически полети по суборбитална траектория,
се е взривил по време на пробен полет и се е разбил в пустинята Мохаве в Калифорния, съобщи Асошиейтед прес.

На борда на кораба е имало двама пилоти. Единият е загинал, а другият е ранен.

"Спейсшип 2" е търговската версия на "Спейсшип 1", първия частен космически кораб, който летя през 2004 г.

Стотици богаташи и знаменитости вече имат резервации за космическо пътешествие с кораба и са внесли авансово част от стойността на билета от 200 хиляди долара, припомня АФП. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
До 99 преди 9 години
До 99 До 23Точно, снимката е пълно менте. Горе вдясно се вижда някакви слънчеви панели от спътник. Но е от Ройтерс, както 90% от снимките в този сайт. Припечелват хората! За да имаше полза от неудачната снимка, поне да бяха писали кое мястоизглежда така вечер.
81
0
 
5
 
! Отговори
Haha преди 9 години
Май оня дето се шегуваше че американците ще изпращат в космоса провизии с батут не се е шегувал.
80
0
 
9
 
! Отговори
@112 преди 9 години
Пич, как можеш изобщо да сравняваш полет в космоса (в случая мноого ниска орбита) с някаква си въшлива кола. Как изобщо можеш да приравниш да видиш Земята от страни, с това да се возиш на Мерцедес. Не е руска рулетка, вика му се живот, поемаш рискове в името на нещо по-голямо от теб. Колата, колкото и да е луксозна, все върви по земята. Да се докоснеш до космоса, това е безценно. Жалкото е, че има балъци които да мерят преживяванията си в единици на коли - нови или стари.
79
1
 
18
 
! Отговори
сова преди 9 години
Ето защо чуждите богаташи летят с руски кораби. Сигурна работа. Янките се отказаха от руските двигатели и видяхте какво стана оня ден. Изглежда че не могат и да ги прекопират.
78
1
 
9
 
! Отговори
ме преди 9 години
Жалко за загиналия пилот, мир на душата му. Но това са рисковете на професията, за съжаление, това са рискови технологии и са нужни много тестове докато станат сигурни. Това с приватизирането на космоса е малко мит, ама както и да е. Все едно да кажеш, че Локхийд Мартин са частна компания. Ми частна са, ама не съвсем. Защото получава държавни субсидии под формата на гарантирани договори (на практика без конкуренция). Те и още 2-3 "частни" компании.Нищо де, важното е прогресът да върви.
77
18
 
3
 
! Отговори
до 92 преди 9 години
Колега, това е присъщо на русофилите-путинисти. Те не притежават качества като съпричастбост. За тях най-важно е СССР да ае води за пурви във всичко. СССР и Путин те ги обичат повече от България. Пият ракия, живеят в мизерия....но лябовта към СССР е вечна.
76
2
 
7
 
! Отговори
Александър преди 9 години
До Анонимен 81Руснаците използваха бойните си ракети с привършващ срок, за да изстрелят сумата е спътници - военни, свързочни, меторологични. Сега от Плесецк изстреляха новата модулна "Ангара" - най-лекия вариант.Подготвят изстрелването на тежката "Ангара 5", може би до края на годината.Ако те е яд, смучи...не бе! Валидол! Правят го в Луганск
75
3
 
21
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
до МИ ТО---------Ами кат немат, що хАмириканците фърчила от НАСА фърчът с руски ракетни двигатели, бре американофилче, що изключиха Роскосмос от санкциите, че то Рогозин им го каза "като искате космос скачайте на Батут".
74
2
 
21
 
! Отговори
Олд Файърхенд преди 9 години
ааа американска ли е кошницата,която се е раздробила?!...ми те са толкова назад,че дори китайците ги о просто таизпревариха в звездните войни а за превъзходството на руснаците над НАСА няма какво да говорим...добре,че имат Междузвездни войни за да имат на какво да се радват...упадъчен и назадничъв американски коктейл от хора...те никога не са били НАРОД защото просто такова нещо...НЯМА!
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея вместо да дават пари за глупости да си купят по един кофчег...
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 97Първият американец осъществил суборбитален полет не е Джон Глен, а АЛАН ШЕПАРД (05.05.1961 г.; след него е Върджил Грисъм - 21.07.1961 г!) Джон Глен е първият американец, извършил орбитален полет (на 20.02.1962 г на Меркурий-Атлас 6 - три обиколки около Земята; трети в света след Гагарин и Титов). Тези факти ги има дори и в Уикипедията и не е добре да се бърка!
71
0
 
23
 
! Отговори
135 преди 9 години
Най-добрият начин да се отървем от олигарсите. При това те доброволно се записват! Ние само ще махаме за сбогом!
70
2
 
34
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Сега сигурно за това ще обвинят Путин и ще предоставят парче от БУК,който свалил космическия кораб с надпис Изтреляно лично от ВВП с автограф на Путин
69
2
 
4
 
! Отговори
23 преди 9 години
Тая снимка е пълно менте. Няма да ви обяснявам защо, може сами пък да се сетите.
68
2
 
26
 
! Отговори
Само напред преди 9 години
Браво на Брансън ! Полетите в комоса няма да са вече монопол на държавата, както беше досега.И това се случва само 60 години след Гагарин!Вярно е ,че сега могат да си го позволят само богатите, но и със авиацията е било така, а днес всеки може да лети .Успех на пионерите !
67
4
 
21
 
! Отговори
Ортодоксус преди 9 години
Оня ден им гръмна товарният кораб, днес Върджин, това е само работа на ислямистите! Дронове облитат френските ядрени централи, също ислямисти, дрон с албанското знаме летя над сръбски стадион- пак ислямистите. Аман от тези ислямисти бе, а да не забравяме и КТБ...
66
5
 
16
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Ще го обясня още един път - Върджин смятат, че като изпратят туристи над линията на Карман със 6 минути безтегловност, ще ги направят участници в пълноценен космически полет, което не е вярно. При космически полет трябва да достигнеш 1 космическа скорост, да излезеш в околоземна орбита и да обиколиш поне един път Земята. Според FAI. Върджин правят суборбитални полети. Нищо, което да не е правено до сега. С тази разлика, че при предните полети е нямало трагедии и жертви.
65
1
 
2
 
! Отговори
fripp преди 9 години
91, писах в отговор на 84, но както и да е, няма да си губя времето да ти обяснявам нещо, за което е нужно в главата да имаш мозък, а не мъзга, както е при тебе.
64
1
 
16
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Интересен е също и факта, че според ВВС на САЩ, всеки достигнал 80 км. височина се смята за астронавт, докато целия останал свят( вкл. НАСА) смятат, че космонавт е този, който е преминал границата на Карман (100км.). Върджин правят суборбитални космически полети, което е много различно от истински космически полет. Скоростта им е далеч от първа космическа скорост и не правят пълна обиколка на Земята на височина над 100 км. Но като бизнес начинание изглежда добро.
63
2
 
8
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Някакво заблуждение се създава, че Върджин са измислили нещо невиждано досега. Не е вярно, подобни полети са правени още когато Брансън е бил бозайник. Предимно от Щатите през 60-те. Даже руснаците имат един такъв през 1975г., направен по неволя, защото РН им се разваля и кораба им по балистична крива се приземява в Алтай, достигайки 192 км. височина.

Спонсорирани публикации