Не се разбраха за бюджета на ЕС за 2015 г.

ЕК прави нов проект, милиарди евро заложени на карта
Обновена: 18 ное 2014 07:27 | 18 ное 2014 07:24, Веселина Йорданова
0
Не се разбраха за бюджета на ЕС за 2015 г.
Снимка: архив, Ройтерс

Правителствата на ЕС и Европейският парламент не успяха да се споразумеят за бюджета на ЕС за 2015 г., съобщи говорителка на бюджетната комисия на ЕП, цитирана от Франс прес.

"Няма споразумение по европейския бюджет, Европейската комисия ще представи нов проектобюджет за 2015 г.", съобщи в "Туитър" говорителката.

Милиарди евро са заложени на карта за различни реципиенти, като се започне от бедни региони и земеделци и се стигне до учени и студенти, отбеляза ДПА.

"Не спечелихме надпреварата с времето днес", каза италианският държавен секретар по икономическите въпроси Енрико Дзанети, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Преговорите "ни позволиха да скъсим дистанцията между позициите си, което трябва да ни позволи да продължим да преговаряме на основата на ново предложение на Комисията", каза Дзанети.

С изтичането на крайния срок вчера в полунощ Комисията трябва да представи нов проектобюджет, по който ще започнат нови преговори с очакването той да бъде гласуван на пленарно заседание в ЕП на 17 декември.

Ако не бъде приет бюджет до началото на 2015 година, блокът ще трябва да ограничи разходите си до една дванадесета от сегашния бюджет на месец, докато не се постигне споразумение.

За 2015 година Европейският парламент настоява за бюджет от 146,4 милиарда евро или с 8 процента повече, отколкото тази година. Правителствата обаче искат разходите да възлизат на 140 милиарда евро, което е увеличение от 3,3 процента спрямо тази година.

Друг голям проблем е този с неплатените сметки, които ЕС продължава да прехвърля от година на година, с което тяхната сума достигна 20 милиарда евро.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: есбюджет на ЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации