Португалия за пръв път има жена за министър на вътрешните работи

Тя заменя на поста Маседу, подал оставка след корупционна афера
0
Португалия за пръв път има жена за министър на вътрешните работи
Снимка: Ройтерс, архив

Португалия за пръв път има жена за министър на вътрешните работи - професорът по право Анабела Родригеш, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

60-годишната Родригеш заменя на поста Мигел Маседу, който подаде оставка след корупционна афера, свързана с даваните на чуждестранни инвеститори "златни визи".

Родригеш е бивш директор на Центъра за правни изследвания от 2004 до 2009 г. и бивш ръководител на юридическия факултет на университета в централния град Коимбра. Тя е член на Висшия
съвет на магистратурата и никога не е заемала политически постове.

В четвъртък португалската полиция арестува 11 високопоставени лица в рамките на разследване на корупция.

Самият Маседу не е разследван, но е смятан за близък до някои от заподозрените и се твърди, че е акционер в една от замесените в аферата фирми, посочват португалски медии.

От октомври 2012 г. Португалия издава "златни визи" на чуждестранни инвеститори, които са склонни да платят 500 000 евро за покупка на къща или апартамент, за минимален срок от пет години.

Задържаните са заподозрени, че изкуствено са надували стойността на някои недвижими имоти за достигане на нужния праг, а след това са присвоявали разликата и в замяна на това са ускорявали процедурата по издаване на "златна виза".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации