Гърция щяла да преживее и без нови кредити

За целта обаче трябвало да се преструктурират дълговете ѝ
4 май 2015 10:03, Бойчо Попов
9
Гърция щяла да преживее и без нови кредити
Снимка: Reuters

Разбира се, Гърция ще е жизнеспособна и без нови милиардни кредити, твърди гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за местния вестник Efimerida ton syndakton. Предпоставка за това обаче било едно "значително преструктуриране на дълговете", посочва той.

Същевременно Варуфакис предупреждава от срив на еврозоната. Тя трябвало да се промени, "иначе ще загине", счита той. "Нито една страна, не само Гърция, не е влизала някога в толкова слаб валутен съюз", пояснява той. По думите му това обаче не означавало, че Атина ще излезе от еврозоната, защото това "ще има непредсказуеми негативни последици", подчертава той.

Министърът ръководеше от самото си назначаване преговорите на страната с международните ѝ кредитори, но е доста критикуван от европейските си колеги. В началото на седмицата гръцкият премиер Алексис Ципрас преобразува преговорния си екип и сложи начело за "координатор" зам.-министъра на външните работи Еуклидес Цукалотос.

Междувременно стана ясно, че преговорите между Атина и нейните международни кредитори ще бъдат подновени днес, след като само за един ден са били прекъснати, и най-вероятно ще продължат до сряда, предаде ДПА. Преговорите трябваше да приключат в събота, но не е бил постигнат резултат. Самото им продължаване е знак за напредък, твърди източник от Брюксел.

Според европейски дипломатически източници на преговорите има доста въпроси, по които е било отчетено сходство, но по тези, свързани с пенсионното осигуряване и пазара на труда е имало голямо разминаване в позициите на двете страни.

Европейски представител от т.нар. Брюкселска група на преговорите с Атина e заявил, че преговорната процедура е значително подобрена, че тя е с "ясни графици" и че дебатите са по-структурирани от преди и в тях участват повече експерти.

Цитирани от ДПА източници съобщават още, че Гърция показва желание за компромис на преговорите, целящи осигуряването на транш от спасителната помощ за страната в размер на 7,2 млрд. евро, но че за постигането на споразумение ще са нужни още отстъпки.

"По някои теми има готовност за компромис. Не може обаче да се каже все още колко време ще отнеме постигането му", цитира агенцията свой източник.

И гръцки медии предават, че има положителни сигнали, но те не били достатъчни, за да се предполага скорошен успех.

Междувременно управителите на четирите структуроопределящи банки National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank и Eurobank упражняват натиск над премиера Ципрас. Те са призовали за спешно приключване на преговорите на страната с международните кредитори и за постигане на незабавно споразумение с тях, съобщават гръцките медии.

Постигането на националната цел за споразумение с партньорите и потвърждаването на европейската ориентация на страната ще допринесат за рестартиране на гръцката икономика и ще ни поставят в орбита на стабилен растеж, заявява изпълнителният директор на National Bank of Greece Леонидас Франгиадакис в интервю за Kathimerini. Факторът "време" е от решително значение, пояснява той.

Отдалечаването от несигурността е въпрос от върховно значение не само за банковата система на Гърция, но и за икономиката на страната, успешното приключване на преговорите с партньорите ни от ЕС чрез ново взаимно изгодно споразумение ще освободи мощната динамика на икономиката ни и ще я постави в орбита на растеж, смята от своя страна директорът на Alpha Bank Димитриос Мандзунис.

"Споразумение с кредиторите е основна предпоставка за растеж на гръцката икономика, позитивният край на преговорите и възстановяване на нормални условия на финансиране на държавата ще доведат до нарастване на възможностите на банките и до финансиране от международните пазари", преценява изпълнителният директор на Piraeus Bank Антимос Томопулос.

Според Фокион Каравиас, директор на Eurobank, Гърция е подложена на перманентен кредитен натиск и несигурност, които постепенно ерозират реалната икономика, а тази ситуация не може да продължи и затова е крайно необходимо едно реално споразумение с институционалните ни партньори.

Преди банкерите депутат от партията СИРИЗА предупреди пред местна телевизия, че ако европейците не отстъпят на преговорите с Атина, в Гърция е възможно "кредитно събитие" до 15 дни.

Готовността на Атина за постигане на компромис идва на фона на растящите признаци, че фалит на Гърция или излизане от еврозоната на страната, би имало много по-малко влияние върху останалата част на валутния съюз, отколкото по времето, когато средиземноморскатра страна бе близо до банкрут през 2012 г.

След като преди две седмици рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция до клас ССС, в края на миналата седмица и Moody's намали рейтинга на Гърция до Caa2.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Е, бравос! Това да се чува!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко информацияОт 2010г.Гърция е взела 226,7млрд.евро заеми и е платила 270,1млрд.евро!От тях-от МВФ-32млрд.евро и от GLF и EFSF-194,7млрд.евро-общо 226,7млрд.евроОт всичките милиарди само 33,3млрд.евро са налети в Гърция, а за лихви-48,7млрд.евро и за лихви заедно с главницата-191,8млрд.евро... И в момента дължи около 324 млрд. евро...Така се спасява икономиката на Гърция...
6
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Ако Гърция излезе, ще влязат България, Румъния и Хърватска примерно. Или Полша. Или Чехия. Варианти има достатъчно.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако европейците не отстъпят на преговорите с Атина, в Гърция е възможно "кредитно събитие" до 15 дни.Ще пратят гъркините по магистралите в ЕС :)
4
2
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
До 1Ти наистина ли вярваш, че ако Гърция излезе от зоната и ЕС ще се срути???Да не говорим, че в повечето случаи подобни кредити се застраховат и тежестта ще отиде върху застрахователнитекомпании. Поне така се прави, не съм запознат в детайли.Но..тук въпросът е по-скоро политически.И стига вече сте бленували за разпада на ЕС.За Гърция не зная, но знаете ли какво ще се случи с България ако излезе от ЕС???Фалит на втория месец.
3
14
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
1, Ако Гърция излезе от Еврозоната, еврото отива на кино. Варуфакис го знае и изнудва немците да му дадат още пари и да опростят старите дългове, а това е полезно за гръцкия народ и бизнес. Само можеш да мечтаеш за БГ политик като Варуфакис ! Нашите Съсел и Тиква знаят една думичка и тя е YES !
2
1
 
22
 
! Отговори
NORM преди 8 години
Под преструктуриране Варуфакис разбира опрощаване,но дори и така,Гърция не може да мине без нови кредити,когато харчиш повече,отколкото изкарваш винаги трябват и външни пари.Този продължава да залъгва гърците,само и само да остане на власт.
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи, принципно Гърция няма нужда от нови кредити- само преструктурирва дълга.ЕС е супер слаб финансов съюз, но Гърция няма да излиза от него, защото ако го направи ЕС ще се срине.Излиза, че Гърция прави услуга на ЕС??!!!Този Варуфакис направо разбива с глупостта си. Тогава, какво правихте толкова месеци при кредиторите със свалени ***, ВАруфакис?

Спонсорирани публикации