Децата ни се наредиха сред дебеланковците в Европа

Близо 20% от българчетата са с наднормено тегло
Обновена: 7 май 2015 07:40 | 7 май 2015 07:20, Камелия Цветанова
34
Децата ни се наредиха сред дебеланковците в Европа
Снимка: Ройтерс, архив

Ирландия, Великобритания и Албания са на първите три меса в Европа по затлъстялост на децата.

България е пета, предаде Франс прес, като се позова на изследване, публикувано на конгрес по проблема в Прага.

Още по темата
Проучването е било извършено с участието на Световната здравна организация (СЗО) въз основа на данни за деца на възраст между 0 и 5 години в 32 държави на континента.

На първо място в незавидната класация е Ирландия, където 27,5 процента от децата под 5-годишна възраст са дебели или затлъстели. Следват Великобритания с 23,1 процента, Албания с 22 процента и Грузия с 20 процента.

България е на незавидното пето място с 19,8 процента пред Испания с 18,4 процента.

На обратния полюс, отличниците са Чехия с 5,5 процента, Белгия със 7 процента и Швеция с 8 процента.

Италия и Франция са в средата на таблицата, съответно с 10,2 и 11,4 процента.

Друго изследване, представено на колоквиума в чешката столица, стига до извода, че е по-вероятно затлъстелите деца да напуснат училище преждевременно, отколкото онези с нормално
тегло.

Според авторите на проучването, учени от Швеция, е по-вероятно такива деца да напуснат училище преждевременно.

56 процента от децата под 12-годишна възраст с наднормено тегло ходят нормално на училище. Това важи за 76 процента от останалите техни връстници.

По прогноза на Световната здравна организация /СЗО/ през 2030 година в Европа ще има безпрецедентно високо ниво на затлъстяването.

Изследването ни показва тревожна картина на нарастване на затлъстяването в цяла Европа.

Необходими са спешни мерки, за да се промени тази тенденция, заявява д-р Лора Уебер от Британския
здравен форум, цитирана от в."Дейли експрес".

Според експертите на СЗО най-тежко е положението в Ирландия.

Там през 2030 г. 89% от мъжете и 85% от жените ще страдат от наднормено тегло или от затлъстяване.
Във Великобритания тези показатели са 74% и съответно 64%, посочва в. "Гардиън".

Експертите са събрали статистически данни за 57 страни.

Прогнозира се, че растящи проблеми, свързани със затлъстяването, ще имат още Гърция, Испания, Австрия и Чехия.

Значителен ръст на нивото на затлъстяване се очаква и в Швеция, отбелязват наблюдателите.

Обратна тенденция има в Холандия, където броят на хората с наднормено тегло намалява и през 2030 г. те ще са 43% и 9% (срещу 44% и 13% през 2010 година). /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дебелее тоя който яде
21
1
 
6
 
! Отговори
стоп преди 8 години
Добре де вземете си кетчуп на "Олинеза" бг,какво пише с малкичките букви бе хора- МОДИФИЦИРАНО ЦАРЕВИЧНО НИШЕСТЕ ( ГМО) вземете си чеснов сос на "DERONI", какво пише с малките буквички бе хора -МОДИФИЦИРАНА СКОРБЯЛА (ГМО) - БЪЛГАРИЯ ПОТЪНА без да знаят *** които пълнят гушите на Американските ***
20
0
 
7
 
! Отговори
Ашкулсун преди 8 години
До Цял живот маруля ли ще гризеш бе мишок? Виж само цените на био продуктите, те са двойно, тройно и четворно по скъпи от останалите. Ако пък тръгнеш да си вземеш сурови ядки ще ти одерат кожата, зеленчуците са повечето внос и са с вкус на подметка, български работи има все по малко. Храната, зеленчуците, плодовете, стоките.....всичко тука е трето качество и надолу. За да се храниш здравословно трябва или сам да произвеждаш или да ръсиш много кинти.
19
2
 
5
 
! Отговори
Кольо Фичето преди 8 години
Личи си, че следваме завета на братския американски народ, *** и дебел е тяхната изпитана и желязна тактика, благодарение на която, продават евтините си *** и отрови по магазините.
18
1
 
7
 
! Отговори
допълнение към 25 преди 8 години
Точно така - всеки има възможност да спортува и да си приготвя здравословна храна , но не всеки може да си надвие мързела . Безкрайно по-лесно е да се пльоснеш на дивана и да попиваш тъпотиите по ТВ .
17
4
 
11
 
! Отговори
Причини: преди 8 години
1.Липсата на контрол в столовото хранене и престъпността, която се шири из ученическите лавки;2.*** по магазините- единственото нещо, което доста българи могат да си позволят;3.Липса на контрол и по магазините за вредни продукти;4.Липса на достатъчно движение и спорт- не професионален, а такъв, за масата хора. Децата следва да имат по час физическо всеки ден задължително. Хората следва да имат по- свободен достъп до спортните съоръжения и бази.5.Ниска култура на хранене у българина;
16
1
 
22
 
! Отговори
тегло и манталитет преди 8 години
Теглото зависи от интелекта и манталитета на хората. Във фирмата, в която работя в Щатите, положението е така - хората от мениджмънта на компанията са с нормално тегло, но като влезеш в помещенията, където са обикновените служители и работници срещаш хора с чудовищни телеса, повечето са така. Всички са добре платени, тъй че доходите в случая нямат отношение към начина на хранене. Сами си направете изводите.
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОСТАВЕТЕ дечицата на мира. Те преживяват стреса от катастрофалното положение на родителите си повече. Не може Мама и Татко да се карат за пари по-цял ден и време за какво е здравословно не остава, камо ли за здравословна храна
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това просто не е вярно.
13
5
 
4
 
! Отговори
ФЕС преди 8 години
Яжте повече свинско, за да "отслабнете"!
12
2
 
16
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Бяхме стигнали 9 000 000 души !-Това е защото границата беше затворена и се пазеше от въоръжена армия. Българите бяхме като в затвор. Ако тогава също можеше свободно да се пътува, повечето българи щяха да напуснат България.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13Според теб човек на 45 е стар, така ли? Ти да не си от "умните и красивите"?
10
5
 
7
 
! Отговори
БРАННИК преди 8 години
Да живеят евроатлантическите ни партньори и тяхните ценности! Вечна слава!
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
-то -щом помните и двамцата какво е ''било едно време'' -значи сте доста стари .Тогава сте били млади и затова искате да е ''едно време''.Много повече са възрастните хора с шкембета ,отколкото младите :) Бай *** Балкански го е описал аЛЕКО Още по едно време,ехей -бг селянията ,простотията са били винаги налице -*** който се гордее сшкембето си .Тодое Живков -по снимките е с доста голямо шкембе -между другото
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лъжа. Винаги са били около 10 процента. Дебели хора в БГ няма.
7
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !да да да било е райското нема що.нали помня ква гнусотия беше.отрепките отново си се наливаха с долнокачествена ракия пред входовете на блоковете ,пак имаше некви драми и карти за осраните паянтови бунгала по морето (ако си в почивна станция задължително имаше режим я на ток я на вода) в даскало големите пионерчета и комсомолци редовно гърбеха малките са стинки.аре моля ти се помня ква гнусна клоака беше и тогава.Същата селяния си беше просто сега вече не е лада ми Q7.
6
11
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Преди 89-та година имахме благоденстващ народ. Бяхме стигнали 9 000 000 души ! 95% бяха етнически българи. Хората изглеждаха нормално. Децата бяха деца, а не годзили като днешните. Жените ни бяха красиви.Днес България прилича на гето. Не, прилича на *** !***, в която хората приличат на прасета. Децата са по-дебели от родителите си. Дъщерите приличат на лелки пред майките си.ГМО *** и ваксини, които правят от децата ни ***, ни докараха до тук.Американска България ! ЕвроГЕЙСКА !
5
3
 
29
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Ходех да тренирам на едно място м-у едни блокове ,че имаше лост и успоредка.Покрай мене млади се запалиха и те.Зарадвах се,че ще ги спасим и няма да са наркомани и шишковци.Вчера отивам и...........един *** от долния блок изрязал до основи двата уреда.Дежурният отговор "Събирали се наркомани".Е как да ги спасим тея деца,като някой пенсионер не може да си спи сега наобяд!!Ненормална държава.Напускайте я който е останал читав!!
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарувайте от веригите и чакайте американските продукти да дойдат след споразумението за търговия с ЕС. Тези резултати ще ви се видят като детска приказка през 2030...
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми като родителите са шопари дето лежат пред телевизорите и се наливат с пиене (алкохолът е много калоричен) децата кви да са?

Спонсорирани публикации