Румънците ще плащат с 20% по-малко за лекарства

Така цената на медикаментите ще е най-ниската в ЕС
11
Румънците ще плащат с 20% по-малко за лекарства
Снимка: Булфото, архив

От 1 юли лекарствата в Румъния поевтиняват с 20 процента от 1 юли, съобщи БТА като се позова на в. "Журналул национал".

След три месеца преговори мнозинството от производителите приеха тарифите, предложени от министерството на здравеопазването, които ще бъдат с около 20 процента по-ниски.

Също от 1 юли ще се появят два списъка с цени на медикаментите.

Още по темата

Така, аптеките, които имат договор с държавата, ще продават по-евтино, а тези, които нямат подобни споразумения, ще запазят досегашните цени.

"Ще плащаме най-ниската цена за медикаменти в Европейския съюз", заяви здравният министър Николае Баничою.

Той увери, че мярката няма да засегне производителите и няма да съществува риск те да предпочетат да продават продуктите си на външния пазар.

За да се избегнат подобни ситуации, са проведени разговори, както с фармацевтичните вериги, така и с асоциациите на производителите и дистрибуторите, уточни министърът.

До края на годината пък се очаква България и Румъния да уточнят точно как ще договарят заедно скъпоструващи лекарства. Заявка за това даде здравният ни министър Петър Москов преди няколко седмици.

"Когато в момента в България или Румъния влиза определен медикамент, той постига определена цена. Защото има определено количество хора, които се нуждаят от него. Фирмата си прави сметката и слага цена. Ако не й харесва тази цена, този медикамент не влиза. Или изнудва държавата заради относително по-малкия пазар. Когато обединим и разширим това сътрудничество и няколко държави от нашата черга да могат да кажат на фармацевтичната фирма: „Ние заедно за 20-30-40-50 милиона пазар, искаме да договорим това лекарство. Затова държавите трябва да могат да отговорят съвместно на такъв натиск на индустрията", обясни той.

Според него общият по-голям пазар се очаква да свали цените на медикаментите. Амбицията била пазарът да се разшири и след време към двете страни да се присъединят и други европейски държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
кореком преди 8 години
Фармацефтичната мафия в България е по опасна и от наркотичната.Следя лекарствата и ще дам пример. Ривотрила които беше за много хора животоспасяващо струваше 2.60 лв. спряха го за два месеца и пуснаха негов заместител от Кипър които струва 16 лв. Без коментар. Ами то да е само това Не може каквото е ДДС за семките таково да е и за лекарствата.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе сте наясно с надценките колега!!!За търговците на едро те са 4,5 и 6 % в зависимост от ценовата група..
7
0
 
8
 
! Отговори
он преди 8 години
На 120 км съм , салам и лекарства един път на месец за месеца ,браво на съседите.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Върху това държавата добавя 20% ДДС - най-голямата надценка по веригата.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДДС-то върху лекарствата у нас е най-високо в сравнение с 33 европейски страни. Цената на медикаментите по лекарско предписание се формира по следния начин:- Вносителят/производителят определя т.нар. референтна цена, която представлява най-ниската продажна стойност на продукта в 3 от 10 определени от МЗ държави /могат да бъдат намерени в Наредбата за ценообразуване/- Върху тази цена търговците на едро /вж. ЗЛПХМ/ имат право да сложат надценка в размер на 7-9% в зависимост от стойността на продукта- Върху така получената цена аптеките имат право да добавят 18-22% надценка.- Върху това
4
1
 
11
 
! Отговори
Боковист преди 8 години
На Боко му остава малко време да мине румънците :)Ама ще ги мине само в неговия си измислен свят
3
0
 
8
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Водим на Румъния с 15%
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми ще купуваме от Румъния.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво румънци !

Спонсорирани публикации