От юни 2017 г. таксите за роуминг остават спомен

Сега се плаща по 19 евроцента за обаждане от чужбина
Обновена: 17 юли 2015 07:52 | 17 юли 2015 07:30, Камелия Цветанова
9
От юни 2017 г. таксите за роуминг остават спомен
Снимка: Булфото, архив

От април 2016 г. роумингът на територията на ЕС ще поевтинее още повече, а от юни 2017 г. таксите за роуминг ще останат само спомен, обещават от Европейската комисия.

Какво обаче е положението сега?

Ако това лято пътувате в други страни от ЕС, не се притеснявайте - ще можете да се насладите на почивката си и да поддържате връзка със своето семейство и приятели у дома, без сметките за телефон да съсипват бюджета ви, уверяват от ЕК.

През последните години Комисията работи за намаляване на пределните цени за роуминг.

Факт е, че все повече мобилни оператори в Европа дават възможност за използване на мобилни услуги в чужбина по цените, които плащаме у дома, срещу дневна, седмична или месечна фиксирана такса.

Подобни оферти се срещат по-често през летните месеци, затова, преди да предприемете пътуване, проверете какво предлага вашият оператор, съветват от ЕК.

Максималните цени през 2015 г. /без ДДС/ за изходящо повикване например са поевтинели с 5 евроцента и от 24 евроцента на минута през 2013 г. - в момента те са 19 евроцента.

При входящото повикване от 7 е цената е паднала на 5 евроцента на минута. Изпращането на текстово съобщение е вече 6 евроцента, с 2 по-малко в сравнение с 2013 г.

Изтегляне на данни/сърфиране в интернет от 45 евроцента на мегабайт, сега е 20 евроцента на мегабайт.

От Европейската комисия ни предупреждават, че независимо от това къде пазаруваме в границите на Общността, винаги имаме основни потребителски права. От 2014 г. насам благодарение на нови правила на ЕС потребителите вече разполагат с 14 дни, за да върнат стоки, купени от разстояние - по интернет, по пощата или по телефона.

Потребителите в ЕС имат право на двегодишна гаранция, според която продавачът е длъжен да поправи или замени безплатно дефектните стоки.

Ако не е възможно това да бъде извършено в разумен срок или без да ни причини неудобство, можете да поискате да върнат парите или да ни направят отстъпка от цената.

Благодарение на европейската процедура за искове с малък материален интерес, при закупен дефектен продукт в чужбина, можем да поискаме да ни върнат парите. За целта трябва да следваме три прости стъпки. От тази процедура можем да се възползваме в редица случаи и във всички страни от ЕС без Дания. Това е по-бърза и по-евтина алтернатива на традиционните съдебни процедури и в момента може да се използва при търговски сделки, включително сделки с участието на потребители, на стойност не повече от 2000 евро. Трябва само да бъде изпратен стандартен формуляр до компетентния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То уж щеше да е тази година, ама го отложиха за 2017. Нищо не гарантира, че и тогава няма да се отложи.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз от много време като си идвам в БГ не си купувам прима ,защото ти взимат 40 ст./мин и ти щракат минутите на цяло ,с моята са 20 цента но ги няма тия тарикътлъци
6
0
 
2
 
! Отговори
И от Дания преди 8 години
До АнонименЗащото можеш да набираш всеки телефон в БГ, а с месенджер говориш само с друг месенджер
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 3: Не разбрах защо трябва да плащам 5ст/мин, след като мога да ползвам какъвто и да е безплатен месенджер, нали си имам нет???
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
a za6to go protakat, a ne go napraviat vednaga, ama pusti pari4ki.
3
1
 
2
 
! Отговори
И от Дания преди 8 години
С justcall.bg говориш винаги на една цена към всички в България - 5 ст/мин. Имаш си собствен номер без месечна такса, без договор. Не ти трябва и СИМ карта, а само WiFi.
2
0
 
11
 
! Отговори
От Великобритания преди 8 години
Още февруари тази година това се случи тук. Пакета, който ползвам е с неограничени обаждания, които важат навсякъде в ЕС. Какво отново ни залъгват?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo na EU

Спонсорирани публикации