Гърция изплати 2 млрд. евро от дълга си към МВФ

Атина вече не е в просрочие към нас, потвърдиха от Фонда
20 юли 2015 18:44,
8
Гърция изплати 2 млрд. евро от дълга си към МВФ
Снимка: Reuters, архив

Гърция е погасила около 2 млрд. евро от задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ) в понеделник, съобщи базираната във Вашингтон организация.

Още по темата
"Мога да потвърдя, че Гърция днес погаси всички нейни задължения към МВФ, еквивалентни на 1,6 млрд. специални права за тираж (около 2 млрд. евро – бел. ред.). Следователно Гърция вече не е в просрочие към МВФ", каза Гери Райс, директор на комуникациите на Фонда. "Както казахме, Фондът е готов да продължи да подпомага Гърция в усилията ѝ да се върне към финансовата стабилност и растежа".

Потвърждението дойде, след като Ройтерс цитира представители на финансовото министерство в Атина, според които Гърция е започнала днес да изплаща сумата от 6,25 млрд. евро, дължима на Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ.

И докато Гърция неколкократно пропускаше през последните месеци политически и финансови предполагаеми крайни дати, 20 юли остава най-сериозният срок за държавата. Законите на Европейския съюз забраняват на ЕЦБ финансиране на правителства, което означава, че един евентуален дефолт вероятно ще изисква банката да преустанови подкрепата за гръцките кредитори, оставяйки като единствена възможност излизането от единната валутна зона.

"Темата за погасяване на вноските към ЕЦБ бе основната, защото неизпълнение на плащането щеше да има като страничен ефект свиване на готовността на ЕЦБ да продължи да предоставя спешна ликвидност за гръцките банки", посочи Кен Уотрет, икономист в BNP Paribas SA в Лондон. "Когато започна да разбира с ужас, че Гърция е изправена пред хаотично, болезнено излизане от валутния съюз, правителството отстъпи от ръба на пропастта".

Фондовият пазар в Гърция остана затворен и в понеделник, разширявайки триседмичната почивка, която бе наложена през миналия месец заедно с банковата ваканция след първоначалния провал в спасителните преговори между Атина и нейните кредитори.

Атинската борса затвори на 29 юни, след като правителството реши да затвори банките и въведе капиталов контрол, за да предпази от колапс банковата система.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: дългГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
безпартиен преди 8 години
Банките щели да изгърмят в Гърция!Ами те всичките са ЧАСТНИ"и ако частникът не си е направил добре сметката дал-взел то ще фалира.Защо държавата ще подпомага един частен бизнес като банката,а за друг да не се интересува!До сега никой не се опита да обясни просто и ясно с какво един частен бизнес е по важен от друг частен бизнес.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Взеха 7 върнаха 2...
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
....... изплатиха им лихвите и ги натовариха с нови два милиарда

Спонсорирани публикации