Юнкер търси одобрение за Гърция от Меркел и Оланд

Засега има само "споразумение по принцип на техническа основа"
Обновена: 11 авг 2015 14:30 | 11 авг 2015 14:30,
4
Юнкер търси одобрение за Гърция от Меркел и Оланд
Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще говори по-късно днес по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд, за да ги убеди да подкрепят новият спасителен план за Гърция. В понеделник той е провел разговор по същата тема с германския финансов министър Волфганг Шойбле, който е един от най-ревностните привърженици на излизането на Гърция от еврозоната.

Още по темата

Рано тази сутрин финансовият министър Евклид Цакалотос обяви, че е постигнато споразумение с международните кредитори, което повишава увереността, че Гърция ще остане в общата валута.

Европейската комисия обаче уточни, че има само "споразумение по принцип на техническа основа" и че политическото му одобрение все още предстои. Говорителка в Брюксел заяви, че става дума за техническо споразумение, постигнато от гръцкия екип и от преговарящите от името на европейските институции.

Тя добави, че оставащите за уточнение детайли, включително за приватизационния фонд от 50 млрд. евро, който се очаква да бъде учреден в Атина, ще бъдат изчистени до края на деня.

Позовавайки се на неокончателния характер на договореното, представителката на Брюксел отказа да уточни и размера на новата тригодишна програма, който може да варира от 82 до 86 млрд. Евро. "Това, което липсва в момента, за да обявим, че има нова спасителна програма, е политическото одобрение за постигнатите договорености", заяви говорителка на Комисията.

Очаква се по-късно днес зам.-финансовите министри от еврозоната да проведат конферентен телефонен разговор по подробностите на споразумението и по уреждане на предстоящото финансиране на програмата чрез Европейския финансов механизъм, който те управляват. Към него ще се присъединят и останалите финансови министерства, включително българското, за да бъдат информирани за резултата от преговорите.

До петък ще е ясно дали ще се търси съгласие и от останалите финансови министерства в ЕС, което ще се наложи, ако трябва да се отпусне нов мостови кредит на Атина, за да посрещне предстоящи плащания, преди да задейства спасителната програма.

Гърция се нуждае от ново финансово преливане преди 20 август, когато трябва да плати 3,2 милиарда евро на Европейската централна банка. Ето защо Еврокомисията настоява одобряването на споразумението, което трябва да мине и през няколко парламента, включително германския, да бъде приключено до 20 август или в краен случай до края на месеца.

Техническите преговори в Атина между гръцкото правителство и международните кредитори- МВФ, ЕЦБ и Еврокомисията започнаха на 27 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стига сте ни занимавали с тия смешници! "Спасяват Гърция".... това е все едно да те бутнат в най-дълбокия вир и като почнеш да гълташ вода да ти хвърлят детско надувно поясче - спасявай се, ако можеш. еуропски мошенници,вече не ми се слуша за тая прогнила еуропка. Започва да прилича на бардак,с *** бюрократи,които си въобразяват че са нещо повече от чиновници.Хиени,които въобще не ги е грижа за никого,освен за бездънните им джобове. Кога най-сетне ще се разпадне това недоразумение ес?
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари само срещу започващи реформи
1
1
 
3
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Ще се обади ли и на Винету или с него си хортуват само когато трябва да се снесе нещо до колкото си спомням става дума за едни сто милиона евро за плана"Юнкер".

Спонсорирани публикации