Бежанците – опасност за две трети от българите

"Алфа Рисърч": Подкрепят се социални мерки, но не и повече пари за тях
106
Бежанците – опасност за две трети от българите
Снимка: архив, БулФото

63% от българите смятат, че бежанският поток е опасност за страната ни. Данните са от национално представително изследване на "Алфа рисърч" за периода 5-7 септември., представено от социолога Боряна Димитрова на конференция "Кризата с бежанците: новите европейски политики".

Още по темата

Държавата да се бори с трафикантите на хора искат 89% от запитаните, 82 на сто - да се усили оградата по границите, тоест има силна подкрепа за рестриктивни мерки, обобщи Димитрова, цитирана от БТА.

За пълно затваряне на границите настояват 11%. На противоположното мнение - да се приемат бежанци без ограничения, са 3,7 на сто.

Категорично не се подкрепя отделянето на допълнителни пари от държавния бюджет за бежанците. Изследването отчита в същото време голямо одобрение за социални мерки, за подобряване работата на социалните институции, за по-добри условия за бежанците - 75 на сто.

За съгласуване на нашата с европейската политика за бежанците се обявяват 44,5 на сто от анкетираните.

Хората с по-високо образование, средното поколение, са по-склонни да подкрепят общоевропейските решения. По-слабо образованите, най-възрастните, но и част от тийнейджърите са с изключително по-силно изразени негативни нагласи, отчита "Алфа рисърч".

Според резултатите от проучването, 63% поддържат квотите, 34 са против.

Ще се справим успешно с проблема смятат 17,1 на сто, ще се справим бавно - 43,3 на сто, няма да се справим, ще доведе до упадък на Европа отговарят 36,3%.

Настояващите за сепаративни решения са най-силни песимисти за справяне с кризата, коментира Боряна Димитрова.

Изследването регистрира ръст на страховете, радикализиране на общественото мнение, но в рамките на институционалните алтернативи, изключителна чувствителност към политическите изказвания и решения. Бежанците продължават да се възприемат като "маса", отбеляза още социологът.

Боряна Димитрова припомни изследване за 2012-2013 г. , според което бежанците са били по-скоро непознати, неразбрани, с негативен образ за българското обществено мнение.

Още тогава обаче е имало разграничение между бежанци и икономически емигранти. Основните страхове тогава по отношение на бежанците са били свързани с повишаване на престъпността, болести и зарази.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: бежанциЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И откъде да са ни познати
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Oправията е само вън от ЕС, съд за правителството и депутатите ни в Брюксел и тези камилари и камиларки бой до границата ни, ако не искат да се махат!
60
0
 
9
 
! Отговори
оцеляваща преди 8 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА...ПЪРВОТЕЗИ ХОРА НАХЛУВАТ НЕЗАКОННО И БЕЗ ДОКУМЕНТИ,Т.Е.ТЕ ТРЯБВА ДА СА В ЛАГЕРИ БЛИЗО ДО ГРАНИЦАТА С ОСИГУРЕН МИНИМУМ ОТ ХРАНА И СТРОГ РЕЖИМ.НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КОМЕНТАРА,ЧЕ БЕЛГИЯ БИЛА ДОСТАТЪЧНО БОГАТА И МОЖЕЛА ДА ГИ ПРИЕМИ-Е ЧЕ КАТО Е БОГАТА ДА ВЗЕМЕ ДА СИ РАЗДАВА БОГАТСТВОТО НА ЛЯВО И ДЯСНО...НА СУЛЮ И ПУЛЮ-ЩО ЗА АРОГАНТЕН КОМЕНТАР.АЗ НЕ СЪМ РАСИСТКА,НЕ СЪМ КРЪЩАВАНА,НО ТЕЗИ МЮСЮЛМАНИ НАВЛИЗАТ В ЕВРОПА ОРГАНИЗИРАНО И С ЦЕЛ-МЕРКЕЛ НЕЩО Е ПРЕВЪРТЯЛА....
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проучването е нагласено, за да се манипулира общественото мнение!
58
3
 
12
 
! Отговори
аз преди 8 години
Опасността е огромна.Ние имаме огромен проблем с ромите.Преди този да бъде решен , българите никога няма да сме толерантни към други общности.
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е вярно!Тези изводи са нагласени.Хората на средна възраст, които са със солидно образование, най-добре разбират и най-аргументирано обясняват какви опасности крие за държавата ни и за народа това нахлуване на пришълци. Не пиша "бежанци", защото много малка част от тях са такива!
56
1
 
14
 
! Отговори
муспи преди 8 години
До Анонимен 81 Лъжат както във всичко. Лъжат че са избирани - гласовете се броят както тези мигранти. Лъжт че 2/3 биле против диваците! Против са 96%, останалите 4% са тези дето ни провеждат геноцида. Очевидно се вижда че България е наводнена с диваци, какви 28,000!!! Провери ли някой че тези джамии във всяко село са оръжейни складове. Българското правителство го охранява да не попадне в български ръце. А евреите какво мнение имат - чак смешно. Те са към милион, далече повече от мигрантите.
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига наричахте мюсюлманска армия нахлуважа в Европа бежанци!!! Когато почнат да режат глави, кой ще ви защитава, бе тикви?
54
2
 
20
 
! Отговори
Брайвик преди 8 години
Тези *** живеят още в Средновековието. Почувстват ли се малко по-силни почват да правят безредици и да си търсят правата(задължения нямат).Близки са по манталитет на нашите ***, но са много по-агресивни и повечето ходят въоражени с хладно оръжие.
53
1
 
23
 
! Отговори
NIE преди 8 години
РАДВАМ СЕ, ЧЕ ДНЕС ЖУРНАЛИСТЪТ ТОМА ТОМОВ ОБЯВИ ТОВА, КОЕТО АЗ ОТДАВНА ЗАЯВИХ, А ИМЕННО ЧЕ МЕРКЕЛ ЩЕ ПОГРЕБЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. ВИНАГИ ПОЗНАВАМ.
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция ги подгони с ясната цел да си реши кюрдския проблем. Така оказва натиск върху Европа. Когато го написах тук, ме изтриха. Вече го казват най официално и по другите медии.
51
0
 
19
 
! Отговори
Тц преди 8 години
Додо, има си UN квалификация за това как се наричат illegal entrants, на български нелегални пришълци. Прав си това не са икономически емигранти. В повечето случаи това с хора без образование, които в идеалния случай могат да станат чистачи или продавачи, но мнозинството от тях ще висят на шията на данъкоплатеца. Затова и се стремят да стигнат в Швеция и Германия. Защото там социалните помощи + помощи за безработица са равни на минимална заплата. Маса голяма, напаст голяма. И няма край.
50
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тези ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Те не са от държави в ЕС! А Брюксел и баба ви Меркел на въжето!
49
2
 
26
 
! Отговори
Додо преди 8 години
До АЗУви, не си прав. Това НЕ са икономически имигранти. Де да бяха такива. Икономическия имигрант отива в чужда държава да работи и да печели пари за труда си. Въпросните "бежанци" са воини на исляма, нашественици и *** дошли в Европа да наложат законите на шарията и да изколят тези от местните мъже, които откажат да приемат исляма. За жените и момичетата е излишно да говорим, те имат друго измерение за тях. И докато извършват пъкленото си дело да източват парите на приелите ги държави.
48
1
 
21
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
МОЛЯ ДА ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ДУМАТА БЕЖАНЦИ, ТОВА СА ИКОНОМИЧЕСКИ ЕМИГРАНТИ. ДОКАТО ИЗПОЛЗВАМЕ НЕПРАВИЛНОТО ПОНЯТИЕ ЩЕ ТЪРПИМ ГАВРИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ. ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЕМИГРАНТИ НЯМАТ ПРАВО НА СТАТУТ. ТЕ ПРОСТО ИЗПОЛЗВАТ СИТУАЦИЯТА В СИРИЯ ЗА ДА НИ РАЗМЕКНАТ И ДА ГИ ОКАЧЕСТВЯВАМЕ КАТО ЕМИГРАНТИ, КАКВА ВРЪЗКА ИМА СИТУАЦИЯТА В СИРИЯ С ТЪЛПАТА ОТ ИРАКЧАНИ, АФГАНИСТАНЦИ, ПАКИСТАНЦИ, КЮРДИ, ЕТИОПЦИ, СОМАЛИЙЦИ, ЛИБИЙЦИ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ?
47
1
 
11
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
Бежанците продължават да се възприемат като "маса", отбеляза още социологът.---------------------------Ща търсим бисерите в пясъка ли?
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 111Toзи, същия - спънатия "бежанец" го има на снимки как държи две прясно отрязани човешки мъжки глави.
45
0
 
6
 
! Отговори
Бойко мрази преди 8 години
Радан и скоро ще го прати в ДПс да му оплатни *** Местан
44
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тодор Живковия Комунизъм е виновен , изгоните добрите работливи хорица 1989 а сега пращат лошите обратно
43
0
 
20
 
! Отговори
Хм... преди 8 години
Плевнелиев, Борисов, Митов, ... изгониха руските туристи, а сега си канят заселници от арабски произход за постоянно /обикновено временното разрешение е най-постоянното/ пребиваване ! пп. предпочитам съжителство с руснаци пред араби!

Спонсорирани публикации