Юнкер: Евросъюзът е в лошо състояние!

Руските бомбардировки надигат нова бежанска вълна, смята Доналд Туск
Обновена: 27 окт 2015 17:33 | 27 окт 2015 17:30,
103
Юнкер: Евросъюзът е в лошо състояние!
Снимка: Ройтерс

Състоянието на Европейския съюз е лошо. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе два пъти оценката си в изказването си пред евродепутатите в Брюксел днес. Веднъж той свърза проблемите на ЕС с караниците между сраните членки, вторият – че те не изпълняват обещанията си за бежанците.

"ЕС е в лошо състояние, щом трябва да правим срещи, за да могат лидерите на Балканите да си говорят", коментира Юнкер неделната среща в Брюксел, на която участва и българският премиер Бойко Борисов.

Той нарече разговорите помежду им напрегнати. Шефът на Европарламента Мартин Шулц определи атмосферата като призрачна.

Юнкер нарече "потресаващо", че ЕС трябва да полага толкова усилия да накара държавите да се информират за движението на бежанците, след като това е "просто здрав разум". Той критикува действията на хърватското правителство, което извози хиляди имигранти до словенската граница, за да се отърве от тях, наричайки го "политика на паниката".

Председателят на Комисията увери депутатите, че всички, влизащи в ЕС по Балканския маршрут, ще бъдат подслонявани, хранени и лекувани и че няма да се налага да спят на открито през зимата. Лидерите на 11-те държави, които бяха на неделната среща (България, Австрия, Германия, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Хърватия, Унгария, Албания и Гърция), са поели ангажименти за това.

В същото време Юнкер настоя властите на европейските членки ясно да казват на новодошлите, че ако откажат да се регистрират още на първата европейска граница, няма да имат право на закрила и ще бъдат връщани, защото "бежанците освен права, имат и задължения". А също и че на приетите ще бъде обяснявано, че те ще трябва да се приберат, когато ситуацията по родните им места се успокои.

Юнкер предупреди, че ЕС няма достатъчно пари, за да отговори на нуждите и че ще "прояви гъвкавост" към страните, които решат да нарушат правилата за бюджетен дефицит (до 3%) и за външен дълг (до 60% от БНД), за да си покрият сами разходите. Вече три държави – Австрия, Италия и Финландия, поискаха да не бъдат наказвани за нарушаване на бюджетната дисциплина.

Юнкер обаче днес посъветва правителствата, които нямат достатъчно средства за бежанците, да помислят за теглене на заеми и насърчи Европейската инвестиционна банка да предложи допълнителни кредити, заради извънредните обстоятелства. В неделя Бойко Борисов категорично възрази срещу тези планове и предупреди, че те ще изправят ЕС пред финансова криза.

В изказването си пред Европарламента председателят на Комисията призна, че плановете на Брюксел за справяне с кризата не вървят добре, тъй като страните членки не изпълняват задълженията си. Не са отпуснати 1000-та експерти по вземане на пръстови отпечатъци и водене на интервюта на бежанци, които са нужни за "горещите точки" в Италия и Гърция. Само 9 страни са предложили да презаселят 854 бежанци от договорени 160 000. €2,3 милиарда, обещани от националните бюджети, не са внесени във фондовете за лагерите край Сирия и за спиране на имигрантите от Африка.

Не стигат парите и за поисканите от Турция 3 млрд. евро за прекратяване на вълната към Европа. Юнкер категорично се обяви за подписване на споразумение с Анкара, въпреки, че в страната се нарушават човешките права и свободата на медиите. "Без Турция положението в Европа ще се влоши повече“, предупреди той, въпреки че доста евродепутати обявиха, че не могат да преглътнат договорки с режима на Ердоган.

За повече предпазливост призова и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Той заяви, че споразумение с Турция "има смисъл, само ако доведе до намаляване на потока" и че "никоя трета страна не може да ни замени в охраната на собствените ни граници". Туск, който е привърженик на идеята, че ЕС трябва да засили контрола по границите, вместо да се чуди как да осигурява условия на увеличаващия се брой имигранти, е в изолация от Германия и от Европейската комисия.

Днес в Страсбург той предупреди, че руските бомбардировки в Сирия създават нова бежанска вълна и че положението в Европа ще се влошава. "Предизвикателството е толкова голямо, че може да промени Съюза, какъвто го познаваме", настоя той. Според него, ако не се вземат извънредни мерки, могат да се очакват политически трусове в различни държави и загуба на европейски достижения като свободното пътуване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Мафия преди 8 години
Да да още преди руснаците да бомбадират ИД.в евроба беше розаво особено в БЪЛГАРИЯ от 2007 Г чакам да живея аз и мойте сънародници като европеици.то не беше криза сега война.А какво стана само продажниците .курумпираните наркотрафикантите и проститутките и краците живеят добре
53
1
 
3
 
! Отговори
юх преди 8 години
Що плачкате за излизане от ес бе ? До миналата година се фукахте , че сте европейци. То с рев не става. Като папкахте евро фонове , приятно беше нали ?
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тия краварски мекерета каквото им сложат на флашката и това повтарят непрекъснатокато нашия марионетен театър герб
51
2
 
16
 
! Отговори
Смях преди 8 години
На Шорошойдите Ционисти в Евро парламента им много лесно да сме взимали заеми да хрантутим икономическите имигранти.... От край време това е тактиката на евреите със непосилни заеми да поробват независимите държави и КУПУВАТ ПОЛИТИЦИ проститу.ки ! Някой знае ли какъв е процента на евреите в ЕП ??? Над 50% са гнидите там който бленуват за новия световен ред !!!!!!ДА СЕ ЗАКРИВА ИЗМИСЛЕНИЯ ЕС
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aмерика си гледа Американците Германия си гледа Германците Само Бай *** зяпа Бамбалите и чака някой друг да го оправи докато е в Съюз Хахаааааа
49
0
 
4
 
! Отговори
знам преди 8 години
стискай бузите и води в плен!!!!
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е само разменната монета на ЕС и САЩ за тяхните геополитическите битки , и нищо повече, за съжаление! Съдбата на българския народ, никой не му пука.
47
1
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 8 години
А сега кажи общият брой на гласуващите за Герб на Местните избори сред който имаше и с продал се вот ЧЕ ДА СЕ ПОСМЕЕМ ЗАДРУЖНО:D))
46
1
 
8
 
! Отговори
До 73 преди 8 години
А ти какво си въобразяваш бе, че като герб има повече гласове, това автоматично означава, че са за краварите? Просто хората още се водят по разни популиски обещания че еуропката ще "ни оправи" и изведнъж ние ще станем богати, въпреки че сме си мързеливи както преди 100 години, така и сега. Те така и другите страни от източна еуропа се подлъгаха и какво....Навсякъде разрушена промишленост, етнически свади и безредици... И пълно отсъствие на переспектива!!!
45
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 45 години комунистическата пропаганда не успя да направи толкова американофоби сред българите колкото има сега
44
5
 
38
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Доналд Туск смята, че Русия е виновна за бежанската вълна. Туск е поляк, поради тази причина смята, че за всичко са виновни руснаците. Туск трябва да бъде отстранен от поста си, защото задълбочава кризата в Европа с параноята си спрямо Русия.
43
1
 
27
 
! Отговори
Къде е ББ преди 8 години
Къде изчезна нашият горд бащица? Пак се покри и нищо не казва за достойното си поведение на срещата. Не искал заеми и толкова? Мен това не ме устройва! Докато малките и бедни страни членки не застанат твърдо на единна позиция и да кажат на началниците, че тази няма да я бъде - не ме устройва! Евалла на скандинавците - поддържат се, въпреки различията!
42
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС трябва да се разпадне. Този съюз става тежест и все по -безсмислен за всички. А тези господа са просто лицемерни търтеи. Убиха Европа, а сега Путин им е виновен! Жалки са.
41
1
 
34
 
! Отговори
българина преди 8 години
всеки ден паля свещи да се отървем от вас лицемери ислямски такива!
40
2
 
13
 
! Отговори
badesht rusofil преди 8 години
Abe tei politici ot raz ma naprai GORD RUSOFIL
39
1
 
31
 
! Отговори
До 60 преди 8 години
Именно колега това е целта да се регистрират на вратата на Европа след което ако случайно нахлуят в северните държави членки да бъдат екстрадирани в страните където са били Регистрирани за първи път
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бързо Сирия и Ирак в ЕС!
37
1
 
27
 
! Отговори
До Путин преди 8 години
Просто мачкаш, докато унищожи напълно този верен Е С!
36
1
 
43
 
! Отговори
bg преди 8 години
Цитат: В същото време Юнкер настоя властите на европейските членки ясно да казват на новодошлите, че ако откажат да се регистрират още на първата европейска граница, няма да имат право на закрила и ще бъдат връщани, защото "бежанците освен права, имат и задължения"Ще трябва да регистрираме всички бежанци които влезнат в България. Според друг закон на ЕС всяка държава член на ЕС има право да връща бежанци в държавата в която те са се регистрирали за първи път.Ще ни връщат обратно бежанците!!!
35
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ееее...най-накрая официално признаха! А щом казва: зле сме, сметай че става дума за леш!

Спонсорирани публикации