Сирени, обиски, арести, ранени в сърцето на Брюксел

Транспортен хаос в сутрешния час пик след спирането на метрото
Обновена: 23 ное 2015 11:16 | 23 ное 2015 11:16,
63
Сирени, обиски, арести, ранени в сърцето на Брюксел
Снимка: Reuters

Един мъж е бил ранен при полицейската акция в неделя вечер в Брюксел, съобщи прокуратурата. Той се опитал да избяга при обиск в снекбар в квартал "Моленбеек", където живее семейството на осмия терорист Салах Абдеслам.

Още по темата

Качил се в колата си и запрашил с висока скорост. Полицаите произвели 2 изстрела по него, но той успял да се отдалечи. По-късно бил заловен и се оказало, че е ранен. Не се уточнява състоянието му.

Общо 16 души са арестувани при акцията, проведена в 6 квартала на Брюксел, както и в южния град Шарлероа. При 22-та обиска не са намерени експлозиви и оръжия. Не е заловен и Абдеслам. Полицията отказва да потвърди информацията на два от най-големите френскоезични вестници в Белгия – "Соар" и "Либре белжик", че той е забелязан в Лиеж – на около 100 км източно от Брюксел и че е успял да избяга към Германия.

Прокуратурата ще се произнесе днес по мерките за неотклонение на 16-те задържани, но полицията вече обяви, че няма да дава информация за тяхната самоличност, нито как са свързани с атентатите в Париж или с подготвяните атаки в Брюксел.

Мащабната операция започна около 20 ч местно време и предизвика тревога в столицата, след като гости на града започнаха да разпространяват в Туитър информация, че полицейски и армейски патрули се намират в лобитата на хотели, а гостите им са призовани да се приберат в стаите си и да стоят далеч от прозорците. Полицията приканила и вечерящи в ресторантите в центъра да приключват с храната и да се прибират, а разхождащите се - да се върнат вкъщи.

Очевидци съобщиха, че дори съчленен автобус на градския транспорт е бил използван за барикадиране на улица в центъра. Обиските и арестите са приключили към 23 ч., но вътрешният министър Ян Жамбон заяви, че операцията продължава и че повече информация ще бъде дадена следобед.

Затварянето на метрото в понеделник предизвика транспортен хаос в пиковия час тази сутрин в Брюксел, когато хората се опитваха да стигнат до работа. Компанията за градски транспорт уточни, че част от трамваите са с променени маршрути, а от автобусите - един от 4 от нормалното разписание. Затворени са и 4 вътрешно градски гари, но влаковете се движат.

В понеделник са разпуснати училищата и университетите в града. Някои фирми, магазини и банки решиха да освободят служителите си, сред тях са „Икеа“ и „Декатлон“, моловете, басейните, спортните центрове. Не работят повечето клонове на банките KBC, ING и Belfius. Белгийските държавни институции работят. Европейските – разрешиха на служителите си да се трудят от къщи, където е възможно. Отменени са много срещи и заседания.

Федерацията на работодателите в Брюксел изрази разбиране към искането на властите, но всяка компания сама ще преценява дали да разреши отпуск на служителите си.

Вътрешният министър заяви, че максималното ниво на заплаха ще остане "колкото е нужно" и призова гражданите към търпение. Жамбон предупреди, че санкциите за невярна информация са сурови и ще бъдат прилагани. Въпреки това той не разкритикува инициативата на стотици последователи на Туитър да пускат котки в мрежата, след като полицията настоя да спрат снимките с местоположението на обиските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: брюкселхаосакции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
успял да избяга към Германия.?При кого- при Меркер мемсахиб?
43
0
 
2
 
! Отговори
до GHERO преди 8 години
Изказванията на GEORGE FRIEDMAN ( Stratfor = Strategical Forecasting) само подкрепят Вашата теза.
42
0
 
2
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
До 53 Честито: Напълно сте прав !
41
0
 
9
 
! Отговори
дд преди 8 години
айде говорете още че Новия Световен Ред е само конспирация ! Но виждаме, че работят по плана и вече е започнал ! Тежко ни и горко на смачканите промити мозъчета и душички !
40
2
 
15
 
! Отговори
Честито ! преди 8 години
Доскоро промиваха мозъците на западняците, че славяните са истинска напаст, а най-големият им враг е Русия. Оказа се, че през това време толерастuте са си отглеждали истинския враг и са подготвяли собственото си падение. На спечелилите - ЧЕСТИТО ! Каквото си направиш сам, никой не може да ти го направи :)
39
2
 
40
 
! Отговори
Гръм в Рая преди 8 години
Докато яростно ревяха срещу българите и румънците,докато размахваха демонът на полският водопроводчик,който щял да вземе хляба на западноевропееца ,докато дискриминираха българските и румънски рими гонейки ги,те отгледаха най-страшните терористи.В Англия,Франция,Белгия,Холандия живеят стотици фанатизирани ислямисти родени и отгледани в тези страни.хора мразещи цивилизацията и християните,хора с промити от престъпната си религия мозъци.Вече е късно.Единственият изход е да се отворят конлагерите
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ghero. Що не си сложиш истинската снимка да ти видим физиономията какво представлява?
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мюсюлманите нека хубаво да се замислят. При още 1-2 такива акции като в Париж европейците ще пощуреят и ще изгонят всички привърженици на исляма от континента.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 36 И 37ТАМ СИ ИМАТ СВОИ "АРАБИ" (ОТ БИВШИ РЕПУБЛИКИ) ТАКА ЧЕ ЗА ЧИЙ МУ НА НЯКОЙ ТАЗИ НАША ЕВРОПА В ТЕЗИ ВРЕМЕНА?
35
1
 
11
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Европа се държи като н...но дете! Срамува се от себе си!
34
2
 
12
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
а някои има ли обяснение що се вдигат от Брюкесл да гърмят и стрелят в Париж на около 400км като могат същото да направят и в Брюксел?
33
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста хлъзгав се оказа Абдесалам бог да го прости ,вероятно отдавна е обит от службите и сега развяват снимката му като святбарски байряк.Господи какъв глупав цирк разиграват в Европа,честно мислих ,че са доста по умни и ще го правят по тарикатски,а то егати смехуреската със жертви и ранени ,кървави бани които не съществуват
32
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Транстихоокеанското партньорство е нещо повече от търговски договор. То е дългосрочна инвестиция в сигурността и стабилността на Европа.
31
24
 
7
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
Колкото по-далече от Русия - толкова по-близо до цивилизацията!
30
19
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Па скоро ще затегнем контрола и вие, руските трoлчета, ще гледате Европа през крив макарон. Мухахахаха
29
8
 
13
 
! Отговори
смях преди 8 години
Сирени, обиски,ранени,но.....но Салах Абдеслам успя да се измъкне нали така брюкселски зели?!
28
4
 
10
 
! Отговори
кашличко преди 8 години
Еврото продължава своя срив.Хора не се плашете ,не се вързвайте на този сюжет тип хишника,първо го гонеха в джунглата - Бин Ладен а сега го гонят в градовете на Европа-новата звезда терорист
27
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕдинствения шанс на Франция да се избави и от колониалното бреме, е да изтреби де що има африканец и арабин по цветови принцип....Никой няма да изтребва африканци и араби, ами по скоро на българите ще върнат визите и забраната да работят в ЕС както са тръгнали нещата. В очите на западноевропееца всеки африканец и арабин стои много по-високо от презрените българи.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ ! ТЕ НЯМА ДА НИ ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА! ЩЕ ПРАДЪЛЖИМ ДА ИМ СЕ УСМИХВАМЕ ДОКАТО СЕ КРИЕМ ПОД ЛЕГЛАТА!
25
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много лесно може да се реши проблема, като се обяви исляма извън закона и се приложи опита на третия райх за справяне с нашествието на евреите...Исляма е бъдещата Европейска религия. След няколко десетилетия мюсюлманите ще бъдат мнозинство в Европа а Исляма водеща религия. Свиквай.

Спонсорирани публикации