Еврото не е в криза, италианските банки не са в риск

Не сме безотгворни, каза италианският премиер Марио Монти
Обновена: 9 яну 2012 07:27 | 9 яну 2012 07:27,
12
Еврото не е в криза, италианските банки не са в риск
Марио Монти Снимка: Reuters

Еврото не е в криза, а италианските банки не са в риск, увери италианският премиер Марио Монти в предаване по обществената телевизия РАИ 3. "Еврото не е в криза - европейската валута държи стабилен обменен курс към долара. Проблемът пред нас е, че няколко страни от Европейския съюз имат криза на държавния дълг. Нашата криза е системна", каза премиерът. "В Италия няма кредитни институции в риск", добави Монти. 

Най-голямата италианска банка - Уникредит, която имаше трудности на борсата през изминалата седмица, трябва да вземе днес решение за увеличаване на капитала, отбелязва АФП. 
 
Италия е готова да работи за въвеждане на данък над финансовите транзакции в Европейския съюз, каза премиерът Монти. "Правителството на предшественика ми Силвио Берлускони се бе обявило против такъв данък на европейско равнище, но аз заявявам, че италианското правителство е отворено по тази тема", каза Монти. Той обаче подчерта, че Италия няма да въведе едностранно такъв данък.
 
"Готови сме да работим по въпроса, но не и ако става дума само за Италия. Във фаза, когато имаме голям интерес да сътрудничим тясно със страни като Франция и Италия, защо не", продължи Марио Монти. "Това обаче няма нищо общо с факта, че съм бил студент на професор Тобин", пошегува се той.
 
Марио Монти, който ще посети Берлин в сряда, ще се опита да убеди канцлерката Ангела Меркел, че единният пазар и еврото са изгодни за Германия. "Общественото мнение в Германия се тревожи, че един ден ще трябва да плаща за нехайното поведение на други европейски страни. Ще се опитам на срещата в сряда с г-жа Меркел да й докажа, че Италия съвсем не се държи безотговорно и преди всичко че Германия има полза от единния пазар и еврото", добави Марио Монти пред РАИ 3, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Най-голямата италианска банка - Уникредит, която имаше трудности на борсата през изминалата седмица, трябва да вземе днес решение за увеличаване на капитала, отбелязва АФП. "А какво казва по въпроса арменеца?
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Словесната борба срещу дълговата криза продължава с пълна сила. На какви ли не глупости се наслушахме от Меркел, Саркози, а сега и Монти, но като действия нищо. Абсолютно нищо! С такива палеативни мерки еврото е обречено, а също и еврозоната и България, която е вързана за еврото.
10
0
 
4
 
! Отговори
Ginev преди 12 години
ха хаха...по голяма глупост не бях чел скоро. Европейските "лидери" са в паника и в перспектива,усещането ,че не могат да овладеят положението ги кара говорят глупости.Дали някой им се вързва ?
9
0
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
И да не си помислиш ,че търговците продават на загуба.Помисли само каква надценка са ударили като правят 70% отстъпка.В наш мол видях отстъпка 90%.На купилите преди това - честито. И да продължават в същия дух с посещенията си в обществената "пералня"
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този си лъже като всеки жабар От 4 дни в Италия има разпродажби .Вчера бях в огромен търговски център .бижутата са свалени от 20 до 80 % Дрехи -масово свалени цени от 30 до 70 % Храна и то много е свалена с 25- до 50 % И НИКОЙ НИЩО НЕ КУПУВА Ако това е липса на криза .Но е нормално да го каже ,или Меркел и него ще свали .
7
3
 
5
 
! Отговори
Пинчер преди 12 години
Кой ли слуша тая кукла на конци с трудов стаж при Голдман-Сакс???
6
3
 
9
 
! Отговори
до 3 от Карл Маркс преди 12 години
капитализма рухна това са последните му конвулсии и издихания крахът на един строи... сега социализма идва като гробокопач на капитализма.време е да тръгнем със световните сили непобедимите русия и китаи.--Първо, научи се правилно да пишеш на български. Аз, че съм германец, пиша по-добре на български.Второ, в Русия и Китай е капитализъм, а не социализъм, макар в Китай да има комунистически режим.Трето, социализмът доказа, че не е конкурентен са пазарната икономика и БВП е много нисък.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
квото кажеш, шефе, ние ти вярваме.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Берлускони не е палав......
3
14
 
9
 
! Отговори
българин преди 12 години
свидетели сме на краха на капитализма.европа и америка са в световна икономическа криза и са на изкуствено дишане на системи и в реанимация.в америка народа окупира уолстрит а по улиците се бият,стрелят и ръгат с ножове за маратонки.капитализма рухна това са последните му конвулсии и издихания крахът на един строи които беше лъжа и измама.сега социализма идва като гробокопач на капитализма.време е да се откажем от европа,америка и нато и да тръгнем със световните сили непобедимите русия и китаи.
2
4
 
24
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 12 години
Разбира се, че еврото не е в криза. Измислиха тази криза, за да могат да ограбват още по-безцеремонно обикновените хора. Уж щеше да трае най-много 1-2 години, а от началото и през 2007 минаха 5 години. Краят на "кризата" обаче така и не се вижда.Системата на Нов Световен Ред е най-антихуманната и цинична система, която човешката история познава.Тя промива мозъците на хората и контролира съзнанието им.За разлика от фашизма и комунизма, Новия Световен Ред е глобален и иска тотален контрол !
1
1
 
7
 
! Отговори
Дааа преди 12 години
Еврото е в криза, банките са в риск ! Като се четат така посланията от политиците всичко си идва на мястото !