Как се пенсионират в различните европейски страни

Какви са пенсионната възраст и изискваният осигурителен стаж
Обновена: 15 май 2012 09:40 | 15 май 2012 09:40, Елка Василева
119
Как се пенсионират в различните европейски страни
Пенсионната възраст и осигурителният стаж са различни в различните европейски страни. Снимка: архив, Reuters

Възрастта за пенсиониране при мъжете и жените в България ще се изравни след 2020 г. година, стана ясно вчера. Такива били препоръките на Европейската комисия, според които правителството трябва да въведе равни условия за пенсионирането на двата пола.

Агенция Франс прес предлага информация за пенсионната възраст и осигурителния стаж в някои европейски страни.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: 65 години за мъжете, 60 години за жените. Този праг ще се повиши до 66 години за всички от 2018 до 2020 година, а след това до 68 години до 2046 година. През октомври 2011 година беше премахнато автоматичното пенсиониране след навършване на 65 години.

- Условия за получаване на пълна пенсия: 44 години пенсионни вноски за мъжете и 39 години за жените (данни от 2008 година).

- Стимули: увеличение на пенсията с 10,4 процента годишно при продължаване на работа след 65 години (данни от 2008 година).

Още по темата

ФРАНЦИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: увеличена от 60 на 62 години до 2017 година.

- Условия за получаване на пълна пенсия: 41,5 години пенсионни вноски при поколението след 1955 година. В противен случай осигуреното лице получава по-ниска пенсия. Досега възрастта за пълна пенсия беше 65 години и постепенно ще бъде увеличена до 67 години до 2022 година.

- Стимули за по-продължителна работа: прилага се увеличение на пенсията с 1,25 на сто на всяко тримесечие допълнителен труд над възрастта за получаване на пълна пенсия.

Новоизбраният президент Франсоа Оланд обеща да издаде указ, за да могат гражданите, започнали работа още на 18-годишна възраст, да се пенсионират на 60 години, ако са внасяли пенсионни вноски 41 години.

ГЕРМАНИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: правото настъпва още на 63 години, ако са внасяни пенсионни вноски в продължение на 35 години.

- Условия за получаване на пълна пенсия: в момента 65 години, които ще бъдат увеличени постепенно на 67 години до 2029 година (по един месец годишно). Прагът обаче може да остане 65 години при внасяни пенсионни вноски в продължение на 45 години.

- Стимули: понижава се пенсията с 3,6 процента за всяка неотработена година при пенсиониране под минималната възраст.

ИСПАНИЯ

- Минимална възраст за пенсиониране: 65 години в момента при минимален срок на пенсионно осигуряване от около 13 години (данни от 2008 година). След 2013 година осигурителният стаж се увеличава до 15 години и ще бъде възможно пенсиониране на 63 години и дори на 61 в някои случаи при 33 години пенсионно осигуряване.

- Условия за получаване на пълна пенсия: навършени 65 години и 35 години осигурителен стаж, като възрастта постепенно ще се увеличава от 2013 година до 67 навършени години и 37 години пенсионни вноски през 2027 година по силата на реформата, подета от правителството на Сапатеро. Работещи, които са внасяли пенсионни вноски в продължение на 38 години и половина, ще могат да излизат в пенсия на 65 години без понижение на пенсията.

- Стимули за по-продължителна работа: увеличение на пенсията с 2 процента годишно при осигурителен стаж над 40 години.

ИТАЛИЯ

Пенсионната система се основава на два фактора:

- Пенсии за прослужено време, позволяващи пенсиониране без оглед на възрастта, ако са внасяни 40 години пенсионни вноски или след навършване на 60 години при 36 години осигурителен стаж.

- Пенсии за старост, при които се изискват най-малко 20 години пенсионни вноски, позволяващи пенсиониране след навършване на 65 години при държавните служители и 60 години при жените в частния сектор. Пенсионната възраст трябва да достигне най-малко 67 години за всички през 2026 година.

ПОЛША

- Минимална възраст за пенсиониране: в момента 60 години за жените, 65 години за мъжете. Възрастта ще се повишава постепенно, за да достигне 67 години през 2020 година за мъжете и през 2040 година при жените.

ШВЕЦИЯ

- Минимална пенсионна възраст: 61 години

- Няма правила за получаване на пълна пенсия

- Стимули: пенсията е пропорционална на натрупаните права и се прилага коефициент, който се увеличава с възрастта на пенсиониране, пише БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
7
 
! Отговори
левчев преди 11 години
Техните синдикални лидери са *** орденоносци, получили най-високото отличие от управляващите, за тoва че държат хората си мирни. И вие ще ми ги давате за пример.Та тях колчем се съберат 30 човека накуп и им пратят полицията да ги пребие, а останалите седят отстрани и гледат сеир. По смотана нация не познавам.
23
0
 
22
 
! Отговори
левчев преди 11 години
Българите са *** ***! отсече лидерът на гръцките синдикати Танасис Хадес,. А ми пенсионирането, ще им вдигнат пенсионната възраст но след две години, а те седят и чакат, последният момент, ама и тогава няма да направят нищо. Кой приема за успокоение мисълта Има и по-зле от мен, това е невероятно *** начин за успокоение но явно върши работа сред тези ***. Българите! Та те се делят на групи и групички, всеки се изживява както водач на нацията, ама тя нацията им се топи.
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Управлява се държавата по метода COPY-PASTE. Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. Така е у нас. Не виждате ли, че се дава статистика само за това, което е угодно. За огромното разминаване обаче за доходи, продължителност на живот, стандарт на живот думичка не се отронва. А и журналистите угодно лижат *** 22 години, без значение кой е на власт. Народа кучета го яли.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИЕ СМЕСИ ВИНОВНИ ДЕТО ТЕЗИ ГИ СЛОЖИХМЕ НА ВЛАСТ , ТЕ ГЛАД И МИЗЕРИЯ НЕ ЗНАЯТ , СИТИА НА ГЛАДНИЯ НЕ ВЯРВА , ДИКТАТОРИ , СЪБОДЕТЕСЕ ХОРА ,
20
5
 
6
 
! Отговори
до19 преди 11 години
В Турция се пенсионират само военни и полиция-другите хора просто нямат право на пенсия
19
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От статията става ясно едно: през лошия комунизъм беше по-добре.
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета и виждам,че по-скапана държава от БГ няма. Мизерия и тотален геноцид!Но ние сме виновни. Нека търпим като овце.
17
6
 
15
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
За мое и ваше съжаление от това ,което прочетох става ясно ,че най-добри условия за пенсиониране има в Турция ! Няма възрастови ограничения ,а се изисква определен брой години трудов стаж ,доколкото знам около 20 г.! Затова там има пенсионери на възраст 45 г.!
16
2
 
25
 
! Отговори
Мимоза преди 11 години
Много Ви моля, дайте информация, каква е минималната пенсия и средната такава за тези страни. За възрастта разбрахме...и ако може също, за тези страни дайте и информация каква е средната продължителност на живота за двата пола. Защото, така да се каже тази информация само за възрастта е половинчата! ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!
15
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България ще се работи без пенсия - докато умреш !Бойко е готов да е министър председател докато умре, и така ще даде личен пример - *** жалък.
14
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
раждането е ***,смърта е ***,а между тез два тшака какъв ху... ви чака.
13
3
 
27
 
! Отговори
Отвратена преди 11 години
Отвратена съм от условията за пенсиониране в България Това е геноцид за работещия българин Никъде няма такова рязко повишение на възрастта за пенсиониране В другите страни се повишава с по един месец на година или това ще стане след 2020 2040 година А в България всяка година промяна Сега ги увеличиха с 4 месеца Догодина ще решат с 2 години да увеличат При толкова млади неработещи и тези нищожни пенсии ЗАСРАМЕТЕ СЕ НАЙ ПОСЛЕ
12
3
 
27
 
! Отговори
Аха преди 11 години
Така, пенсионната възраст се увеличава и в другите страни от Евросъюза. СЪгласен съм, при положение, че средната продължителност на живота е с около 10 години по-нагоре от българската. Средната продължителност на живота на българския мъж е 68 год., а на западноевропейския 78, да ми направиш ти 68год. за пенсия си е направо антибългарско. Това е така, защото вместо да стимулира Made in BG, държавата ни стимулира вноса и инвестициите на чужди компании, които изнасят капиталите си обратно.
11
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То добре, ние ще се пенсионираме на техните години.НО, при какви условия, и при какъв стандарт са живели и работили в тези страни ?КАКВИ заплати са получавали ??????КАКВО социално и здравно обслужване са получавали ?По тези въпроси се мълчи като комунист на разпит !Механичното пренасяне само на едните условия си пълна простотия.
10
3
 
43
 
! Отговори
Созопол преди 11 години
Смятам ,че доста колеги от форума са виждали когато отидат на море как изглеждат пенсионерите от ЕС , те са младолики, без много бръчки и изнемощяли лица,крачат бодро на което и български тийнейджър би завидил. В заведенията танцуват все едно са на 20 години.Абе луда работа ,направо са ме хвърляли в тъч някой път.
9
3
 
14
 
! Отговори
Dublin преди 11 години
socialna pensia-160 evro/sedmica.Za da si go zasluzil-min 10 otraboteni godini. Sravnenieto s Bantustana go ostaviam na vas...
8
0
 
7
 
! Отговори
до 7: преди 11 години
А те зависят от заплащането !!!
7
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откровена лъжа е, че това са препоръките на ЕС и е крайно време някой да го каже. Това са напъните на една разорена икономика, която изяде всичко натрупано през годините и ограби населението. Сега целта е да се отърват от плащането на пенсии, защото ще изпапкат и последните парици във резерва. А за какво ги изхарчиха - никой не ти казва. Политика на геноцид и лицемерие, на лишаване на работещите и от последните придобивки.
6
4
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Тя зависи от вноските :)
5
5
 
36
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Забравиха най-важното. Да напишат на колко години се пенсианерат воени, полиция, съдии, прокурори, дознатели, пожарникари и т.н. Преди няколко дни публикуваха, че вноските на шапкарите покриват едва 50 % от изплатените им пенсии.