Хиляди настояха за "промяна сега" във Франция

Крайнодесните положиха венец пред статуя на Жана д'Арк
Обновена: 1 май 2013 16:52 | 1 май 2013 16:46, Петя Славова
7
Хиляди настояха за "промяна сега"  във Франция
Снимка: БТА

Хиляди протестиращи се включиха днес в първомайските демонстрации във Франция, осъждайки мерките за икономии на правителството, и призовавайки президента Франсоа Оланд да "смени курса", предаде ДПА.

Оланд скоро ще отбележи първата си годишнина в Елисейския дворец на фона на силното разочарование в страната, причинено от задълбочаването на икономическите проблеми, пише БТА.

Безработните във Франция се увеличиха до рекордните 3,2 милиона души през март. Много от някогашните поддръжници на президента сега го обвиняват, че не е изпълнил предизборните си обещания да даде приоритет на икономическия растеж пред мерките за икономии.

В отворено писмо до Оланд миналата седмица Тиери Льопан, лидерът на най-големия френски синдикат Обща конфедерация на труда, припомни кампанията на президента "Промяна сега", отбелязвайки, че "за работниците нищо не се е променило към по-добро".

Хиляди активисти на френския крайнодесен Национален фронт (НФ) излязоха тази сутрин на отделна демонстрация в Париж, следвайки своята председателка Марин льо Пен, която заема челни позиции в анкетите на фона на изострящата се икономическа криза и спадналия рейтинг на кабинета, предаде Франс прес.

"Оланд - в оставка", "Синьо-бяло-червено - Франция за французите", "Ние сме си у нас", скандираха националистите, токуприпалвайки димки със син и червен пушек под облак от развети национални знамена.

Както винаги на 1 май те положиха венец пред статуя на Жана д'Арк - католическа светица, в която крайнодесните виждат символна националната гордост заради победите на френските сили под нейно ръководство в битки с английската войска през 15-и век.

Година след като събра 17,9 на сто от гласовете в последната президентска надпревара, Марин льо Пен излиза напред в три проучвания сред бъдещи гласоподаватели, достигайки 21, 22 и 23 процента - изравнява се с президента Франсоа Оланд или го изпреварва, констатира АФП.

При днешната рекордна безработица и крайно тежкото положениена изпълнителната власт "НФ остава само да изчака - конюнктурата работи за тях", изтъква политологът Жан-Ив Камю, сътрудник на Института за международни и стратегически отношения"Ирис". Съответно, стратегията на Марин льо Пен "е просто да разчита, че политическият климат, икономическото и социалното положение ще се влошават" през периода до общинските и европейските избори през 2014 година, добавя експертът.

Темата за излизане на Франция от еврозоната бе призната за недостатък на президентската кампания на Льо Пен, но председателката на НФ отново тръгна на война срещу Евросъюза, станал символ на въздържание и ограничения и неведнъж настоя за референдум, който чисто и просто да сложи край на ЕС. Алтернативният й проект все още тъне в мъгла, но Марин льо Пен планира да се възползва от спада в одобрението за Европа сред обществото и да превърне европейските избори идната пролет в голям референдум, насочен срещу Брюксел, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Карл преди 10 години
О,Францийо,ти бивша германска държава,защо ли на африканска такава си се превърнала!? Знаете ли,че Франция е основана от франките и бургундите - германски народи чак при Отон 1 се разделя на Франция и Германия!? Карл Велики е бил император на Франкското кралство,в което са влизали териториите на днешните Франция и Германия! А погледнете сега от каква пасмина,какви МЕТИСИ населяват тази стара държава с традиции! Жалко! Много жалко!!! Кога ли Европа ще стане отново бял континент!?
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГЕРБ По голямо *** от Бойко няма.
1
9
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ преди 10 години
Са им виновни и на французите. На всеки *** ГЕРБ му е крив у нас, че не може да си намери работа, защото пише "субсидий"...И при франсетата ще е така - Бойко е виновен! Ахаха! На 12ти с номер 15 за измитане на *** - веднъж завинаги!