Засега САЩ не пращат сухопътни сили в Полша

В Пентагона разглеждат мерки за засилване на боеготовността
Обновена: 19 апр 2014 10:40 | 19 апр 2014 09:13, Камелия Цветанова
75
Засега САЩ не пращат сухопътни сили в Полша
Снимка: Ройтерс, архив

Представител на министерството на отбраната на САЩ не потвърди появилите се в медиите информации за скорошно изпращане на американски сухопътни сили в Полша, предаде Интерфакс, като цитира руската емисия на Би Би Си.

Още по темата

Министърът на отбраната на Полша Томаш Шемоняк след срещата си в Пентагона с американския си колега Чък Хейгъл заявил за в. "Вашингтон пост" вчера, че Варшава и Вашингтон следващата седмица ще обявят разполагането в Полша на американски сухопътни сили в рамките на разширяването на военното присъстствие на НАТО в Източна Европа в отговор на събитията в Украйна.

Представител на Пентагона заявил, че се разглеждат редица допълнителни мерки за засилване на боеготовността на Европа по въздух, море и суша, но "засега няма нищо особено за съобщаване", предаде Би Би Си.

"Продължаваме да изучаваме варианти за действия, които биха уверили нашите съюзници от НАТО в твърдата ни ангажираност към принципа на колективна отбрана в съответствие с член 5 от Устава на НАТО, казал контраадмирал Джон Кирби.

Шемоняк заявил за "Вашингтон пост", че решението било взето на политическо равнище и че военните планиращи органи изработват детайлите. По думите му ще има и засилено сътрудничество в противовъздушната отбрана, специалните сили, киберзащитата и други области. Полша ще играе водеща регионална роля "под патронажа на САЩ", казал той.

Но министърът уточнил, че всеки непосредствен отговор на НАТО на руската агресия в Украйна, макар и важен, има по-малко значение от дългосрочната промяна на отбранителните стратегии на Европа и Америка. САЩ, след като обявиха "завой" към Азия, трябва да обявят обратен завой към Европа, а европейските страни, които съкратиха военните си разходи, трябва да променят тази тенденция, смята той.

"Доскоро съществуваше идеята, че вече няма заплахи в Европа и повече няма нужда от американско присъствие в Европа.

Събитията показаха, че има нужда от обратен завой (re-pivot), и че Европа беше в безопасност, защото Америка беше в Европа", казал той.

Доколко е вероятен подобен обрат в разходите за отбрана? Шемоняк твърди, че по въпроса е имало широка подкрепа на неотдавнашната среща на европейските министри на отбраната.

Най-силният стимул дори не е било самото анексиране на Крим, а лъжите на руския президент Владимир Путин за действията на Русия там и формулираната нова доктрина, позволяваща на Русия да се намесва във всяка страна, където по нейна преценка е застрашено рускоезичното население. Това според него представлява
потенциална заплаха за Балтийските страни, които са членове на НАТО, и още повече за Молдова, Беларус и централноазиатските страни, които не са.

Също като президента Барак Обама Шемоняк смята, че е прекалено рано да се преценява споразумението в Женева за деескалация в Украйна. Според него специалната операция на Русия в Източна Украйна не се развила по план и Путин може би е решил да играе по-дългосрочна игра.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тези Поляци така им е промит мозъка , че САЩ са ги освободили от Хитлериска Германия !Германия днес ги владее икономически и работят за нея ! Няма мърдане !Продажното им правителство е готово на всякакви военни бази , за да получат пари ! Не се знае до колко са замесени и в Украйна , нали има полско-руско население в Западна Украйна !
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поляците заквичаха , нали ги насочиха да отглеждат прасета !
55
0
 
1
 
! Отговори
? преди 9 години
Чия е Европа ? Къде е ЕС ? Какво са ООН ? Всички функции са им иззети ?
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
50. Първо място е свободно за теб !
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да не вземат руснаците да вкарат сухопътни войски в Полша , ако продължава тая полска *** да плямпа глупости , на нека им се връща на руснаците , защото попречиха на мустакатия да реши веднъж за винаги проблема с тая *** полска нация
52
0
 
2
 
! Отговори
баба меца преди 9 години
До Анонименнаучи се да пишеш на български и тогава коментирай
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен(44) Освен да им помогнеш да вкарат баба Меца в клетката.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен (51) Голям натовец, няма що!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4ujdopoklonni4estvoto e MAZOHIZUM. Da duhat supata ostanalite , umiram no sus svaleni pantaloni ne hodq .
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чета коментари и не вярвам !! Нима младото поколение,е толкова просто ??? Вероятно да,защото сами не могат да стигнат до никакви умозаключения,а повтарят като папагали,това което им преподнасят медиите !! България е обречена с такова поколение !
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При Руско-турската война 1877/1878 Русия е спряна да мачка турците от Запада. Англия, Австрия и Франция изпращат кораби срещу Русия. Така и на деншно време.
46
4
 
17
 
! Отговори
До куку /№5/ преди 9 години
На мама сладурчето умно!3500 бяха избитите от главорезите на Мишико Връзкояда граждани на Грузия от осетинска народност!Руснаците набиха два шамара на 35000 грузинска армия,която за 5 дни клекна.Американските инструктори панически избягаха, оставайки купища секретни документи. Грузинският флот бе взривен от спецназ в пристанището.Всичко това -с минимални човешки жертви от двете страни.Русия загуби 5 самолета,свалени от украински зенитчици, но прибра тонове оръжие, взриви погреби, откара танкове.
45
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЯМА ЛОШО ПРАЩАЙТЕ ОЩЕ ПУШЕЧНА МРЪВКА ЗА РУСКИТЕ РАКЕТИ НЕКА ДА ИМА ВСЯКАКЪВ ВИД МЕСО /СУХОПУТНИ, ВУЗДУШНИ, ПОДВОДНИ И ТЕМ ПОДОБНИ *** ОТ НАТОВСКАТА СТРАХЛИВА ***/.ЧЕ РУСНАЦИТЕ ДА СИ НАЧЕШАТ К.РОВЕТЕ НА ВАШИТЕ НЕНАСИТНИ ДУПЕТА *** И ТЕМ ПОДОБНИ ТРИПОЛОВИ ОБРАЗИ С ЦИЦИ НА *** ДЕТО ТАКОВА ЖИВОТНО В ЕНЦИКЛОПЕДИЯТА НЕМА! ТОВА Е КРАЯТ НА НАТО, ЕС, САЩ, МВФ, СВЕТОВНАТА БАНКА ВСИ4КИ ТЕ ИМАТ ГОЛЕМИ ГРЕХОВЕ С/У ЧОВЕ4ЕСТВОТО ЗА ТОВА ЩЕ СЕ ГЪР4АТ В АДА А РУСИЯ ПРОСТО ЩЕ ГИ ИЗПРАТИ ТАМ СКОРО
44
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябват съюзнически войски в Полша,защото следващата стъпка на агресия на нашягите ще бъде Прибалтика,а може би Полша и Молдова.
43
15
 
9
 
! Отговори
До 48 преди 9 години
В класацията по тъпота руснаците сте на първо място!От второ до десето място класацията е празна.По размърдай си малко спиртосаният мозък/ ако имаш такъв/.
42
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С агресивната си политика *** само затяга още повече въжето около врата си.
41
9
 
12
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Понякога се чудя, защо има толкова много *** Българи????
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СВИНАРИТЕ се разквичаха !Те квичаха и през 1981 , все не може да ин се угоди !!!
39
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох , някой пишеше , че Русия купува на Поляците месото !Нали като им развалиха промишлеността , ги направиха СВИНАРИ ! Даже ги показваха по Американската телевизия как тичат по свинете . Та във тази връзка , в Америка внасят салам : Полска колбаса .Обаче производителите на месо в Полша са много , така че Русия е голям купувач на месо , иначе къде ще си го завират . Сега едни санкции ще ги съсипе ! И реват че Русия ще ги нападне ! Ами газ от къде вземат ?
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ отдавна искаха да сложат войски в Полша !Но и Русия има ответен удар с нейни бази близо до САЩ. ( даже ги посочваха къде ).