"Южен поток" няма да бъде спиран, категоричен е Стойнев

"За да бъдеш член на ЕС, не означава само да казваш на всичко "да"
Обновена: 24 апр 2014 16:38 | 24 апр 2014 16:15, Елка Василева
147
"Южен поток" няма да бъде спиран, категоричен е Стойнев
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, Булфото

Може би за съжаление на опозицията, която желае поредният проект за България да бъде прекратен, това няма да се случи. "Южен поток" е важен не само за България, но и за Европа. Това заяви пред журналисти в Брюксел икономическият министър Драгомир Стойнев, който разговаря с двама еврокомисари за изграждането на газопровода и за процедурата по отнемането на лицензите на трите електроразпределителни дружества у нас, предаде БТА.

„Представителите на опозицията желаят да саботират проекта "Южен поток", нямам нищо против, за тях сега са важни европейските избори. Те казват, че тези избори са "за" Европа или "против" Европа, а аз казвам, че те са "за" България или България отново да остане само членка, която казва само "да, да, да" и се съобразява с всичко. Искаме да гоним националните си интереси, защото за да бъдеш член на ЕС, не означава само да казваш на всичко "да". Имаме национални интереси, национални политики, национални решения и ги отстояваме“, заяви Стойнев.

Още по темата
По неговите думи българската опозиция е казала на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, че се предвижда приемната станция на "Южен поток" да бъде изградена на над 20 километра навътре в територията на България, а в действителност това щяло да стане на около два километра и това било огромна разлика.

Нормално е за един газопровод, който идва от страна извън ЕС, да има приемен терминал на сушата, в морето няма как да бъде, посочи Стойнев. Няма как трета страна да има достъп до морската част на газопровода, добави той. Така са всички газопроводи от Северна Африка до Европа, така ще бъде и при проектиран газопровод от Мароко до Италия. Морската част на "Южен поток" по нищо не се отличава от действащите и бъдещите газопроводи към Европа, допълни министърът.

Бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно е информирала комисаря Йотингер за законодателните инициативи в Народното събрание, отбеляза той по повод гласуваните на първо четене от Народното събрание промени в закона за енергетиката.

Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, коментира той по адрес на опозицията и "Южен поток". Те с лекота спряха проекта "Белене", сега много искат да спрат и "Южен поток". Това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната, заяви Стойнев.

Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и Газпром е важен партньор за Европа, а също и че този проект е важен за доставките на газ за континента, посочи министърът.

В България приемаме и тълкуваме този проект, сякаш се прави за България. Нищо подобно - България е само една държава, през която минава този газопровод. Виждате, че може би ще започне напрежение между Италия и Австрия относно бъдещите промени в маршрута на проекта. Това ясно показва, че държавите се борят за този проект, заяви Стойнев.

Той добави, че е прочел изследване, според което "едва 16 процента от българските граждани не одобряват проекта" за газопровода. Стойнев определи "Южен поток" като важен от икономическа и енергийна гледна точка.

Разбира се, трябва да се спазва европейското законодателство, само че обясних на комисаря Йотингер, че законодателните промени още не са приети, те бяха гласувани само на първо четене. Опозицията може да предостави свои предложения за второто четене, ще се съобразим с тях, ако са адекватни, допълни министърът.

Стойнев е уверил Йотингер, че България не нарушава по никакъв начин европейската правна рамка. Министърът е предоставил протоколите, подписани между Българския енергиен холдинг и Газпром за сухопътната част от газопровода на българска територия.

Обърнах внимание на комисаря, че изцяло изпълняваме изискванията на ЕК за либерализацията на енергийния пазар. Желанието ни е през 2015 г. да имаме пълна либерализация на този пазар, заяви Стойнев.

Той отчете, че според препоръките на ЕК от миналата година нашата страна е намалила таксите за износ на енергия, студения резерв в областта на производството на ток, отделени са Енергийният системен оператор и Националната електрическа компания.

Тази година ще имаме балансиран пазар и енергийна борса, но догодина трудно ще либерализираме пазара при наличието на дългосрочни договори, посочи Стойнев. По неговите думи договорите с централите от комплекса "Марица" изцяло изкривяват пазара. Не можем да бъдем конкурентни, коментира министърът. Той уточни, че този въпрос е залегнал при срещата му с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня.

Изходът е заедно с ЕК да намерим решение на този проблем, посочи Стойнев. По неговите думи досега ЕК не е била информирана за този проблем. Министърът заяви, че неговото желание и желанието на правителството е да има либерализиран енергиен пазар в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Коко преди 9 години
Елементарния трик на руските *** като селски ергени да се изпъчат пред овчата публика и да разправят колко са велики,явно хваща дикиш сред българското стадо.Тоя Стойнев, няма да го има след два месеца и в селската рубрика на вестник "Наше село", но сега се пъчи и заеква за да прилича на Ореха.. И пред кого се пъчи?..Пред овцете. Естествено че овцете веднага ще заблеят, щото овцете нямат ум в главите, а *** видения ги духат към Сибирската пустош. Кому се репчи логореецът"? - На ЕС. Брей!
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера , защо Троловете противопоставят позицията на Стойнев ,с тази на Европейския съюз .Пак май Европа трябва да защитава българските интереси в България, че ако зависи от тези *** , ***, да са ни продали суверенита бе грам мисъл в главите си.
119
2
 
2
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Брееееее.От този не съм очаквал да каже подобно нещо. Да не е спрял марихуаната нещо? Точно от тоя ,дето всички вкупом се изказаха против Русия ,да прозвучат тия думи са изненада
118
2
 
7
 
! Отговори
Вики преди 9 години
Не винаги интересите на България съвпадат с тези на ЕС и това е факт! Не мога да понасям европодмазвачите, които са готови и майка си да продадат.Прав е Стойнев!
117
1
 
6
 
! Отговори
Духовников преди 9 години
Министър Стойнев си създаде много неприятели, борейки се срещу монополите, и това е видно и от този форум. Всяко негово действие е било в интерес на България и надали някой от плювачите по-надолу могат да оборят това твърдение. Само че в България оставаш сам като Дон Кихот, когато започнеш битка....
116
0
 
5
 
! Отговори
ДИДИ преди 9 години
Отвреме навреме се среща някой политик, който мисли и за България.....
115
4
 
2
 
! Отговори
прочит преди 9 години
Стойнев, а ти чете ли ТОЧНОТО изказване на Йотингер? Ако БЪлгария продължи да не спазва ЕВРОПЕЙСКОТО законодателство и ГИ ПРЕКРОЯВА според както е УГОДНО на Русия, ще следват САНКЦИИ за РБЪЛГАРИЯ.ИЛИ ТОВА- санкциите ВИ Е ЦЕЛТА?? ЗАЩО ни е ТАКОВА ПРАВИТЕЛСТВО, което ПАПА ЕВРОПАРИ, а защищава като Матросов БЕЗРЕЗЕРВНО каузите на МОСКВА? ЯВНО от МОСКВА ВИЕ имате ПОЛЗА! Но за обикновените българи има само теглени заеми от правителството на Орешарски,Станишев,Доган,Местан,Сидеров.Вие СЪВСЕМ се забрав
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKATA KONSTITUZZIA...
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKATA KONSTITUZZIA...
112
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Standart&poors понижиха рейтинга на НЕК ,което е сигурен знак че компанията затъва ,А този Пелтек им се скара , че "не били разбирали от социална политика" .Този е пълно недоразумение за този пост,а де да беше само той.
111
11
 
8
 
! Отговори
морски преди 9 години
А ,,всеобщия любимец на народа'' Бойко Борисов си накупил яхти и джетове за 3млн. лв.европейски пари.Ей тоя мисли за националните ни интереси!!!
110
10
 
11
 
! Отговори
морски преди 9 години
Найнакрая един български политик който да мисли и да действа за националните ни интереси.Такива силни политици са ни нужни,а не продажници като Плевнелиев.Браво Стойнев,българския народ е с теб!
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живял някога един принц, който веднъж попитал прекрасна принцеса: "Ще се омъжиш ли за мен?"И тя отговорила: "Не!!!"И принцът живял дълго и щастливо, ходел на лов и за риба, всеки ден се виждал с приятели, пил много бира, напивал се мощно, и играел голф, и разхвърлял чорапи из двореца, и не свалял дъската в ***, и чукал слугини, приятелки и съседки, и пял под душа, и пърдял когато пожелае, и гръмко се уригвал, и си драпал топките.Край.
108
13
 
9
 
! Отговори
до 111 преди 9 години
До Деница ПетроваДеница, знаеш ли какво е напрвил Стойнев?Отиде до Брюксел да защити интересите на Русия!А не българските.Писна ми от промити мозъци като теб!
107
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този от снимката е ОПАСЕН за България!ОПАСЕН!ЕС каза, че Южен поток се спира, той продължава, руската ***.А, да си член на ЕС не означава да казваш само ДА, но означава да се вслушваш в цялостната политика на съюза.И какво вече толкова очакват от този Южен поток тези комунисти? Само комисионни да лапат.Баси и нещастниците! Тези заслужават разстрел. Рубладжии продажни!
106
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато не се стабилизира ситуацията в Украйна "Южен поток" НЯМА ДА ИМА, а като се стабилизира: НЯМА ДА ИМА нужда от него !...така, че по-нататъшното наливане на пари в този проект е престъпление.
105
0
 
11
 
! Отговори
преди 9 години
До ИстинатаАми бръкнете в джобовете си и постройте собствени тръби,не чакайте Русия да построи газопровода, а вие да станете собственици и да се разпореждате!
104
3
 
9
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Нещата винаги са простички, но разни хора и разновидността им "политици" обичат да сложностите за да не бъдат разбрани и съответно да лъжат неусвестно. За какво иде реч: Газпром иска 100% контрол върху ползването на тръбата, а ЕС иска всички заинтересовани страни да имат достъп до ползването - включително и риверсивно (т.е. и в двете посоки), а Газпром няма сметка от това. Това е цялата "сложна" ситуация. Нарича се конфликт на интереси и всеки дърпа чергата към себе си защото иде реч за милиарди
103
8
 
11
 
! Отговори
метър тръба преди 9 години
Юп няма да бъде спиран но дали ще започне.кога кога .този министър е голям *** . *** държавата щом той е министър
102
5
 
12
 
! Отговори
Южен поток накратко преди 9 години
- група мазни наши чиновници и група мазни руски газовици от ниско йерархично ниво муаха сандвичи и петифюри на тържествената "първа заварка"- облечен в чисто нови работни дрехи местен заварчик завари пред няколко камери на казионни телевизии 2 парчета тръби с лепенки и лога от по метър и пловина осигурени в последния момент от съседен строителен обект- след една седмица монтанските роми откраднаха тръбите- после .... НЕМА