Оправдан от съда, Берлускони иска да вярва, че ще се върне в политиката

"Ние сме в заника на Берлускони, заник, който е дълъг, но все пак е започнал"
23 юли 2014 13:58, Елка Василева
0
Оправдан от съда, Берлускони иска да вярва, че ще се върне в политиката
Силвио Берлускони. Снимка: Reuters

Оневиняването на бившия италиански премиер Силвио Берлускони върна енергията на медийния магнат, който иска да вярва, че може да се завърне на политическата сцена въпреки изолацията, в която се намира, Лор Брюмон от Франс прес.

В петък Силвио Берлускони бе обявен за невинен от апелативен съд в Милано, който отмени присъдата от 7 години затвор от по-долна инстанция за проституиране на непълнолетна и злоупотреба със служебно положение в аферата "Рубигейт".

Още в неделя бившият премиер се е обадил по телефона на човека, когото бе избрал за свой приемник - настоящия вътрешен министър Анджелино Алфано, който през ноември учреди своя формация - "Нов десен център" (НДЦ), писа италианската преса."Да спрем караниците, италианците се умориха. Нека сега да работим за обединяване на умерените", казал 77-годишният милиардер на човека, когото верните на Берлускони членове на "Форца Италия" смятат за предател.

Още по темата

В отговор 43-годишният Алфано го е уверил в "неизменните си добри чувства".

Като съюзник на левоцентристкото правителство на Матео Ренци НДЦ спечели 4,4 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент - първите, в които участва.

Ето защо във вечерта на триумфа на Ренци, който получи на европейските избори 41 процента от гласовете, Силвио Берлускони реши да се захване с ново преизграждане на десницата, както вече направи през 1994 г., което този път би могло да доведе до "федерация от партии" с основни стълбове "Форца Италия" и НДЦ.

"След оневиняването в процеса Руби преминахме от теорията към практиката", смята коментатор на в. "Кориере дела сера".

Всички десни партии, включително крайните като "Северна лига" и "Италиански братя", ще бъдат консултирани, ще се подпише "декларация на намерения", ще се изготви обща програма и ще се организират първични избори, твърди вестникът.

Бившият премиер иска бързо да задвижи тази амбициозна програма. Според италианската преса още утре ще се състои работен обяд с Анджелино Алфано.

Бившата дясна ръка на Берлускони обаче не възнамерява да отстъпи по някои въпроси, както обясни в интервю за в. "Месаджеро" в неделя.

"Или "Форца Италия" иска да участва с нас в голям народен европейски съюз, или иска да ухажва расистката и антиевропейска крайна десница", заяви Алфано.

Той припомни, че "Форца Италия" е спечелила "само" 16,8 процента на европейските избори и заяви, че не иска "милостиня" от тази партия, а "ясна политическа линия, която да съвпада с тази на НДЦ".

Този опит за сближаване се приема скептично от Джанфранко Паскуино, експерт по политология в "Джонс Хопкинс скул" в Болоня.

"Отцепването от Берлускони бе твърде значимо и ако Алфано иска да се завърне във "Форца Италия", той ще влезе в конфликт с лоялните й членове", смята той.

"Форца Италия" трябва да намери приемник на Берлускони, но с толкова харизматичен лидер, който до такава степен персонализира партията си, това изглежда трудно, добави той.

"Необходимо е истинско сътресение, трябва някой да поеме рискове", но Берлускони няма да се даде. А при положение, че Матео Ренци заема цялата сцена, десницата "рискува дълго време да остане в опозиция", предрича Паскуино.

Той припомни, че в Неапол в момента тече процес срещу Берлускони за корумпиране на сенатор и че Касационният съд все още може да бъде сезиран в аферата "Рубигейт" и заяви, че "с Берлускони е свършено, и то от известно време".

На малко по-различно мнение е Роберто д'Алимонте, преподавател по политология в частния университет "Луис" в Рим. Според него бившият премиер, макар и да не може повече да заема изборни длъжности, "никога не е напускал терена".

"Той винаги е бил значим играч, до такава степен, че Ренци да реши да прави конституционните реформи заедно с него", припомни той.

За сметка на това може да се каже, че "берлускониевият цикъл върви към края си", призна Д'Алимонте. "Ние сме в заника на Берлускони, заник, който е дълъг, но все пак е започнал", отбеляза той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари