Липсата на жени сред кандидатите за еврокомисари може да отложи новата ЕК

Засега официално номинирани са само две дами
31 юли 2014 21:13,
16
Липсата на жени сред кандидатите за еврокомисари може да отложи новата ЕК
Кристалина Георгиева Снимка: архив, Reuters

Сформирането на следващата Европейска комисия може да се отложи, ако сред кандидатите за еврокомисари има прекалено малко жени, цитира ДПА говорителка на избрания за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Г-н Юнкер заяви многократно, че една Комисия със само две или три жени няма да бъде легитимна и надеждна и че той няма да допусне това", заяви в Брюксел говорителката Наташа Берто. "Ако не се намери решение, може да стане така, че да е нужно повече време за сформиране на Комисията", допълни тя.

Юнкер опита да насърчи държавите-членки да номинират жени, като намекна, че по този начин има шанс те да получат значими портфейли или по-висок ранг. Много страни-членки обаче въпреки това предложиха мъже, отбелязва ДПА.

Европейският парламент също постави като условие за подкрепата си за новата Комисия достатъчния брой жени в нея. В сегашната Комисия 9 от 28-те комисари са жени, една от които е върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Комисарката за вътрешния ред Сесилия Малмстрьом днес обяви, че Швеция я е номинирала за втори мандат. "Убедена съм, че имаме нужда от силни либерални гласове в новата Европейска комисия", посочи в изявлението си Малмстрьом.

Засега Сесилия Малмстрьом и чешката кандидатка Вера Юрова, която е министър на регионалното развитие, са единствените две официално номинирани жени за екипа на Юнкер, въпреки че се очаква сегашният комисар от България Кристалина Георгиева също да остане, посочва ДПА.

До днес следобед над половината от държавите членки на ЕС бяха излъчили своите кандидати. По молба на Юнкер комисарските номинации трябваше да бъдат представени днес до края на деня, така че той да може да пристъпи към разпределяне на портфейлите. Някои страни обаче се очаква да имат нужда от повече време, например защото в момента са в период между две правителства, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. 

Австрия, Хърватия, Финландия, Германия и Словакия също обявиха, че номинират комисарите си за втори мандат. Франция издигна кандидатурата на бившия си финансов министър Пиер Московиси. Всички останали номинации са на бивши премиери и министри освен британската на Джонатан Хил, който е председател на Камарата на лордовете. Мандатът на Комисията "Барозу" изтича на 31 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: жениекеврокомисари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Кавхан преди 9 години
Откровена дискриминация срещу белия, европейски по-родословие християнин бял мъж. Най-здравата и основна част на народа се маргинализира и атакува от сатанистките глобалистки измети за сметка на жени, травестити, ***, хомосексуалисти и т.н.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИманиВ руското посолство няма ли клавиатури с буква "З"?С това Э и от космоса си личи, че си ***.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейският съюз ще съществува, но севетския няма да го бъде никага повече. Модата на Путинци, Сидеровци и подобна пасмина също изтича. Тук представените *** могат да пристанат на Ердоган или Путин.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Максимум 5 години още съществуване на Еврогейския съюз. Това изтъкна вчера по Алфа тв, лидерът на партия Атака, Волен Сидеров...
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин се надява да поканят него за да може свободно да разкрие хомосексуалната си ориентация.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Липсата на жени сред кандидатите за еврокомисари може да отложи новата ЕК***Ami da pokaniat Konchita togava? Niama nachin da ne se zhertvuva...
1
6
 
8
 
! Отговори
Дони преди 9 години
Козалина /Кристалина / няма да я бъде.Тя е с мъжка фигура и дебела.