Марин льо Пен води в проучванията за изборите за президент във Франция

Следва я бившият държавен глава Никола Саркози
1 авг 2014 12:02, Елка Василева
6
Марин льо Пен води в проучванията за изборите за президент във Франция
Марин льо Пен. Снимка: Reuters

Лидерът на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин льо Пен за пръв път излезе начело в проучванията на общественото мнение за следващите президентски избори във Франция, съобщава "Файненшъл таймс".

Според проучване на института "Ифоп" Марин льо Пен би получила най-голяма подкрепа на първи тур на президентския вот, след нея се нарежда десноцентристкият бивш президент Никола Саркози, а сегашният държавен глава, социалистът Франсоа Оланд остава на трето място.

Марин льо Пен получава 26 процента подкрепа в проучването, което представлява нарастване на привържениците й с 2 процентни пункта от април до сега. Саркози, който се очаква да обяви завръщането си на политическата сцена през септември, е получил 25 процента подкрепа, което обаче представлява спад на популярността му с 6 процентни пункта след началото на разследването за корупция, започнато срещу него в началото на юли.

"Национален фронт" е във възход, откакто Марин льо Пен пое лидерството от баща си Жан-Мари льо Пен през 2011 г., а през май партията излезе първа на изборите за Европейски парламент, припомня "Файненшъл таймс". Според изданието проблемите с правосъдието и вътрешните битки за лидерство пречат на десния "Съюз за народно движение" да се превърне в силна опозиция въпреки рекордно ниския рейтинг на социалистическия президент Оланд.

Президентските избори във Франция ще се състоят през 2017 г. Проучването на "Ифоп" не проверява какви биха били избирателните нагласи на евентуален балотаж, но аналитици твърдят, че в такъв случай гласоподавателите на традиционните партии биха се обединили зад кандидатурата на който и да е съперник на Льо Пен, както направиха през 2002 г., за да попречат на баща й да стане президент на балотажа срещу Жак Ширак.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те да пуснат още малко араби и източноевропейски мургавели в страната си, народът не Мари льо Пен, ами някой неонацист ще избере за президент, а най-многочислено формирование ще стане организацията "Кръв и чест".Който не иска крайна десница да управлява страната му, да спре помощите на лентяите и да ги натири да работят. Всеки да създава колкото ще деца, но помощи да получава само за първите две. Тогава няма да има политическо залитане прекалено на дясно.
3
2
 
15
 
! Отговори
soulburner преди 9 години
Тя е адски неудобна за колонизаторите от ционифашистката камара на САЩ. Няма да бъда изненадан, ако скоро се чуят опити за премахването й.
2
0
 
11
 
! Отговори
националист преди 9 години
Браво !!!
1
2
 
23
 
! Отговори
Национален фронт преди 9 години
Само като я срваня с нашата домакиня Плевнелиева, зле ми става.