Полша иска да изнася ябълки за САЩ заради руското ембарго

Страната е най-големият производител на ябълки в Европа
Обновена: 9 авг 2014 13:30 | 9 авг 2014 13:17, Камелия Цветанова
186
Полша иска да изнася ябълки за САЩ заради руското ембарго
Снимка: Ройтерс, архив

Полша е предприела дипломатически демарш, за да постигне бързо отваряне на американския пазар за полските ябълки, засегнати от руското ембарго, съобщи Франс, цитирайки полския посланик в САЩ Ришард Шнепф.

Още по темата

Искаме да намерим бързо решение на проблема, тъй както ситуацията е извънредна, обяснява осланикът в интервю за полската агенция ПАП и добавя, че вече се срещнал и разговарял по въпроса с Майкъл Скюз, заместник-министър на земеделието.

Полша иска чрез бърза процедура да получи съгласие за износ на своя селскостопанска продукция за САЩ, в това число на ябълки.

Полският дипломат казва, че следващата среща по въпроса вече е насрочена - тя ще е на 18 август, и посочва, че Варшава разчита на подкрепата на американския си съюзник не само в областта на отбраната, но и в търговията. Имайки предвид, че и
американската страна е засегната от руските санкции, разчитаме на по-голямо разбиране, казва Шнепф.

Полският вестник "Газета виборча" припомня, че САЩ от години не допускат на пазара си ябълки от ЕС (с изключение на Италия).

Официално се казва, че причините са свързани с фитосанитарния контрол, но всъщност става дума и за защита на американската продукция, отбелязва вестникът.

На срещата на 18 август полската страна ще представи на американската агенция, разрешаваща внос на земеделска продукция, списък на полските плодове и зеленчуци, най-засегнати от руските санкции. Досега Полша имаше право да изнася за САЩ броколи и чушки. Полското посолство в САЩ помести на страницата си във Фейсбук и в Туитър видеозапис, на който посланикът хвали "вкусните полски ябълки". Скъпи американски приятели, моля ви, присъединете се и заедно с мен призовавайки правителството на САЩ да отвори врати за нашите "ябълки на свободата", убеждава дипломатът.

Полша е най-големият производител на ябълки в Европа, следван от Италия и Франция, отбелязва Франс прес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: САЩРусияябълкиПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
9
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Истерията на поляците! А сега Доналчо да измисли къде да ги пласира? Големи ги мяташе, мекерета.
129
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мога да ви предложа по-добро решение- наврете си ги тия ябълки в продажните полски ***.
128
2
 
13
 
! Отговори
емо преди 9 години
дойде краят на посрания запад.да живее русия
127
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не чувам някой български политик да прави нещо в защита на наши производители.ако може политици да им продадем..
126
11
 
2
 
! Отговори
българин преди 9 години
Е, по добре тези граници да ги затворят и да забравим за Русия.Аман от Русия,Путин и Лукоил дето вдигат цените по 50 пъти на ден.Всеки път като ида на бензиностанцията първо псувам Путин,а после и Иван Костов щото той продаде Нефтохим на Лукоил.Нефтохима си беше български и се внасяше нефт откъдето поискаш и откъдето ти е изгодно.Като става въпрос за търговия трябва да имаме избор откъде да търгуваме,а не само от Лукоил.Така руснаците ни душат вече има няма 15 години заради Иван Костов.
125
1
 
2
 
! Отговори
байо Ганьо преди 9 години
Абе я напишете ако някой знае дали може да се прави вино и ракия от ябълки,щото тая година гроздето е малко,та може да купиме 200-300 кг полски ябълки.А то дори само на вино да стават после ракията я знам как става.Та да подпомогнеме братята поляци.
124
0
 
24
 
! Отговори
Айван преди 9 години
Полша тепърва ще установи че САЩ изнасят "демокрация" а не я внасят.
123
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Русия само ракетното производство ако сметнеш по американски цени ще надмине Германия по БВП. Не го казвам за да предизвиквам подскачащите, а за да ги накарам да се замислят.
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"от изток подпира жълтия "член", от юг - *** "член"."A tebe ot iug te podpira gumenia chlen a ot sever kojenia.
121
1
 
3
 
! Отговори
xxx преди 9 години
До Анонимен"А в абсолютна стойност е по - малък от на Белгия. ."NE pishi gluposti, choveche. Belgia ima GDP - 500 mln $ Rusia nad 2 miliarda $. Kuhi leiki ste, znachi. Wiki ima pone, ako ne drugo.
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Не се притеснявайте за полските ябълки, всяка ябълка ще си намери предназначение, ако не за директна консумация, ще са за сок, безалкохолно, сладко, шнапс или ракия :)))"Bravo be majki! Ti kak gi reshi problemite vse edno imash izlishak ot dvete iabalkovi darveta v gradinata :D Zatova li Polsha poiska 500 miliona evrro ot ES, poneje "vsiaka iabalka ste si nameri prednazhachenie" :D:D:D
119
1
 
1
 
! Отговори
Ю ТУБ преди 9 години
,,Водка из дерма''....СМЕХ.
118
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия може да искат да в целия съюз да наложат принудителна ябълкова диета.
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Polish need to eat the apple.
116
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** това са "свободни ябълки" бе хора! Що ги нЕщете?Много са харни! Знаете ли как харно влизат?Кво? Отзад ли? За отзад скоро ще имаме информация и ще ви осветлим.
115
0
 
23
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 9 години
Ех, кшиштовчета, да би мирно седяло, не би чудо видяло! Къде се бутате и вие барабар Петко с мъжете! Ако чичо Сам вземе и една ябълка от ЕС ще се прекръстя на Асан, да кажем! Нали вашия Сикорски каза, че много обичате да правите френска любов на САЩ! Продължавайте, поне ще си доставите удоволствие! То и българските политици, няма леви, няма десни, са специалисти по минета, затова България цъфти и може би, някога, а дано , дали ще върже! Я направете един славянски синдикат та да се надсвирвате!
114
1
 
12
 
! Отговори
apples преди 9 години
Американските ябълки са много вкусни, не искам полски.
113
0
 
13
 
! Отговори
Фашистигладний преди 9 години
Полша иска нато да ги защити от Русия , след един ден искател и ябълки че няма какво да ги правим малко сме *** и не мислим , имаме самолети и войници , ама няма кой да ни купи продукцията не се сърдете ....... всички сме алчни и като изядем тоягата тогава ни идва ъкъла.
112
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ‌ са огромен производител на ябълки, така че не сенуждаят от полските буклуци.Дори да разрешат вноса никой няма да ги купува.Поляците да си завъдят кози и да ги хранят с ябълките.
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da se djusirat i rakidjosat site im iabalki- slako, kontifur i iabalki na furna- ke puknem da se kikotimvoenno satrudni4estvo srestu tekezesarsko, ha ha ha, oni u statite nemat iabalki li be