Берлин ще затегне правилата за имигрантите от страни от ЕС

Предвижда се 6-месечен срок за пребиваване за безработните
Обновена: 27 авг 2014 19:08 | 27 авг 2014 19:06, Елка Василева
50
Берлин ще затегне правилата за имигрантите от страни от ЕС
Снимка: архив, Reuters

Германското правителство планира да затегне правилата за имигрантите от страни членки на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Кабинетът обяви, че предлага мерки за затягане на миграционните разпоредби за онези европейски граждани, които идват в Германия. Новината беше съобщена в момент, в който в страната се отправят обвинения, че бедни имигранти от България и Румъния идват в Германия, за да злоупотребяват с германската система за социални осигуровки, отбелязва агенцията.

На пресконференция в Берлин германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че правителството предлага шестмесечен срок за пребиваване за европейските граждани, които стоят без работа в Германия.

Европейските граждани в Германия ще получават само временно шестмесечно разрешително за пребиваване, предаде Ройтерс. Само на онези, които докажат после, че имат перспектива да получат работа, ще бъде удължено разрешителното за пребиваване, посочва агенцията.

Още по темата

Де Мезиер освен това отбеляза, че европейски граждани, за които се подозира, че са злоупотребили с германската социална система, може да стават обект на забрана за повторно влизане в страната, предаде АП.

Той поясни, че според новото предложение граждани от ЕС, които злоупотребяват с германската социална система, може да бъдат осъдени на до 3 години затвор или да бъдат глобени, ако бъдат признати за виновни за предоставяне на неверни или непълни информации за статута си на пребиваване в страната, посочва Ройтерс.

Германия ще въведе освен това и по-внимателен контрол на хората, опитващи се да получат осигуровки, допълва агенцията.

Томас де Мезиер заяви, че Германия по принцип подкрепя правото на гражданите да се придвижват свободно в ЕС. Той обаче припомни, че някои германски градове са много затруднени от големия приток на бедни европейски граждани, по-специално от България и Румъния.

Предложението на правителството трябва да бъде одобрено от парламента.

На представянето днес присъства и германската министърка на труда и социалните грижи Андреа Налес, отбелязва Ройтерс. Двамата с Де Мезиер поясниха, че предложенията за затягане на правилата за имигранти от страни от ЕС са въз основа на препоръките, направени от правителствена експертна комисия през март.

Мерките ще влязат в сила от 2015 г., уточнява Ройтерс.

Германия е магнит за европейските граждани благодарение на солидната си икономика, високите заплати и ниската безработица. Германската промишленост страда от недостиг на работна ръка, което прави страната още по-привлекателна.

Ограниченията на германския пазар на труда за българи и румънци бяха вдигнати от началото на настоящата година. Броят на българите и румънците, пристигнали в Германия през януари, се увеличи с 80 процента до 9850 души, според изследване на Института за изследване на пазара на труда.

Около 430 000 българи и румънци живеят в Германия, което е около 5 процента от 7,7-те милиона чужденци, живеещи в страната, сочат статистически данни към края на февруари 2014 г.

Правителството на Ангела Меркел казва, че повечето румънци и българи идват в Германия законно, за да работят или учат, но някои твърдят, че са самонаети и получават допълнителни осигуровки или пък искат детски надбавки, без да имат реален шанс да получат работа или пък без да имат намерение да си намерят работа.

Миналата година кметовете на 16 големи германски града като Кьолн, Хановер и Дортмунд отправиха съвместен призив за помощ при справянето с безработните имигранти от Източна Европа, много от които са от ромското малцинство.

Правителството на Меркел ще предостави и 25 милиона евро за властите на градовете, в които има мигранти от ЕС. Тези пари ще бъдат използвани от властите за подпомагане на финансирането на настаняването или за покриване на разходите за отопление на новодошлите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименAz kogato doidoh tuka nqma6e bg ta kato teb
31
1
 
2
 
! Отговори
бастун преди 9 години
на германия и на евросъюза са им малко мароканци араби и тем подобни отверки , много ги бива да сеят демокрация с бомби , да учат другите на интеграция , нека сега да дойдат повечко , да отворят приюти и до евро парламента и да покажат интегразионна политика в пълния смисъл на тази дума , иначе много ги бива да дават акъл , идвайте в германия и евросъюза
30
1
 
1
 
! Отговори
INTERPOL преди 9 години
За Мароканци , Араби и.т.н нема правила , на приемен изпит за Штудиенколег от 300 кандидата 200 само Мароканци и Араби за да получат Виза превърнали Штудиенколег в СХЕМА за получаване на Визи , Германия си малчи или просто си затваря очите
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото ще заселва Берлин с Джихадистите от Сирия !
28
1
 
5
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Аз си взимам помощите и по цял ден се наливам с биричка. Много благодатна държава. :)
27
1
 
4
 
! Отговори
PREBIVAVASHT преди 9 години
DAVAITE BRATIA IDVAITE DIKATO NE SE E SRINALA OSRANATA DEUTSCHLAND MALKO I OSTANA PO4NAHA DA SE OSAZNAVAT SCHVABITE AMA E KASNO LIBE ZA KITKA GERMANIA SKOROSTNO VAVRVI KAM DANOTO,S NASHA POMOSHT RAZBIRA SE SLED NIAKOLKO GODINI VSI4KO SHE SI SE VARNE PO MESTATA,GRANICI MASI,SLAVA RUSSIA I BOG DA PAZI BALGARIA.
26
2
 
16
 
! Отговори
Филипе,тези хора преди 9 години
дадоха на света едни от най-великите философи, поети и изобретатели.Тези хора върнаха на родината ти всички етнически територии, без да сме пролели капчица кръв и изкупуваха на добри цени цялата ни продукция.Когато турските подводници бяха срещу Варненския залив, а Горбачов по този повод заяви, че нито един съветски войник няма да се бие за чужди интереси, западните немци заявиха, че ако само един турски войник влезе в Бг,всички турци в срок от 24 часа ще бъдат прогонени от Западна Германия.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
STATIATA VI BALAMOSVA DA STOITE V BG I DA HRATITE TAKIVA KATO SOBSTVENIKA NA SAITA-ISLIAMSKOTO ALBANSKO *** PEEVSKI;
24
0
 
22
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Защо Германия първо не ограничи емигрантите извън ЕС като турци и араби, на много места в Германия вече има ислямски анклави и гета предимно от турци. Ако България въведе такова изискване веднага от ЕК на ЕС ще скочат, че България нарушава конвенцията за "свободно предвижване на хора и стоки в ЕС" и веднага санкции, но за ФРГ нищо ме кава МЪЛЧИ и санкции няма.
23
0
 
9
 
! Отговори
Ivo преди 9 години
Znachi edin afro imigrant Ima poveche prava ot kolkoto edin evropeiski grajdanin.
22
9
 
8
 
! Отговори
Филип преди 9 години
Имаме си прекрасна държава, зао и ние не сме добре , като икономика и т.тн зао трбав да ходим при тези човеко убийци?! Тези немци такива неща са правили на хората, ЧЕ НИТО ЕДНА НАЦИЯ В СВЕТА НЕ го е правила това са ***, а животни имитираяи хора, просто не ми го побира ума, как може да се натискаме на хора,които горщха, деряха хора ,оставаха ги да умират глад, убиваха ги безразборно в газовете камери включително и деца с усмувка на лице, а ние сега им семолим за едно парче хляб,ужасно е
21
3
 
13
 
! Отговори
Потрес преди 9 години
Чета и не вярвам на петите си.Бедни европейци,ами защо сме бедни,като сме от един отбор или вие европейци ни помогнахте да обеднеем по един или друг начин
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ реже с визите, ЕС нещо е решила да ни бие шута, РФ и тя разбра какви сме Е ми напъвайте се в форумаТа колко сме велики?
19
2
 
0
 
! Отговори
do 19 преди 9 години
ostava free trade
18
0
 
14
 
! Отговори
Онези от Запад преди 9 години
ни утешаваха, че като се грижим за *** си, след 20-ина години сме щели да имаме "четири пъти повече работници". Мина горе-долу една трета от това време, но броят на работниците ни не се увеличава. Вместо това нараства броят на хрантутниците, които не искат нито да учат, нито да работят, но още на 14 г. вече са станали родители.Е, щом западняците решиха, че от тези хора може да излязат работници, тогава, моля, да си ги вземат и да направят от тях трудещи се. Ние не успяхме.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
aide nasraxme se i v germany...
16
1
 
12
 
! Отговори
ILKO преди 9 години
Значи те могат да пътуват и работят където и както си искат, а ние трябва да им ръкопляскаме, що не вървят по дяволите. Ето такъв управник като Орбан, унгареца трябва да дойде и да им каже да вървят по дяволите.
15
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 9 години
Слагат му кръста на този Европейски съюз. Като махнеш правото на свободно придвижване какво остава?
14
2
 
6
 
! Отговори
Да ги нямаме такива! преди 9 години
Първо, заради турското присъствие тук надойде един друг,весел етнос. По време на Третото българско царство той беше поозаптен. После Тато докара от същия етнос около 360 000 и им създаде условия - като вивариум за размножаване.После новите Големи братя от Запад ни поръчаха да хрантутим този етнос ида не го притесняваме.Някои други източно европейски страни са на същия хал с това малцинство.Затова новите ни Големи братя да разпределят този етнос на квоти и да си го вземат, щом толкова го обичат
13
1
 
17
 
! Отговори
ILKO преди 9 години
Нали сме граждани на ЕС, за какви емигранти говорят тия. Или когато ми трябваш - ела, после ай .........си мамата. Само ние Българите не разбрахме за какво сме в ЕС. Ние сме просто "матриал" и консуматори. Нашите фабрики и заводи в които работеше целокупния български народ ги взеха за да ги направят складове за техните лъскави ***, но нашите управници от 25г. насам които са всички за затвор за измяна на родината. Кои са тия та ще определят границите на ЕС,