САЩ: Русия пред риск да плати допълнителна икономическа цена

Киев разчита на подкрепа и решителни действия от ЕС
30 авг 2014 08:22,
266
САЩ: Русия пред риск да плати допълнителна икономическа цена
Снимка: архив, Reuters

САЩ заявиха, че отричането от Русия за намеса в Украйна, както и за ескалация на кризата от нейна страна, не заслужава доверие, излагайки я на риск да плати допълнителна икономическа цена, предаде Ройтерс.

"Тези отричания не заслужават абсолютно никакво доверие", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест на пресконференция пред репортери. "Това излага Русия на риска да се изправи пред допълнителна икономическа цена, която може да бъде наложена от САЩ, заедно с нашите съюзници", добави той.

Вчера министрите на външните работи от Европейския съюз обсъдиха опции за по-твърди действия срещу Русия във връзка с украинската криза, дискутирайки по-строги санкции, но оставяйки вземането на каквото и да било решение на своите национални лидери, предаде Ройтерс.

Министрите, които участваха в неформалната среща, която се състоя в Милано, говориха за възможно засилване на оръжейното ембарго, разширяване на списъка с лица и сектори, взети на прицел от икономическите санкции, както и за изпращане на военно оборудване на Украйна.

Още по темата
Но дипломатите заявиха, че всякакви нови стъпки ще бъдат предприети единствено от държавните и правителствени ръководители от съюза, които се събират днес в Брюксел Киев разчита на подкрепа и решителни действия на Европейския съюз във връзка със ситуацията в Югоизточна Украйна, подчерта украинският президент Петро Порошенко в телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел вчера вечерта.

Както съобщи пресслужбата на държавния глава, страните са "координирали стъпките за по-нататъшните действия в навечерието на заседанието на Европейския съвет" днес в Брюксел. Порошенко е благодарил на Меркел за усилията да бъде включен украинският въпрос в дневния ред на това заседание.

Пресслужбата добави, че президентът е обявил намерение да даде на 28-те лидери на Европейския съюз реална информация за ситуацията в украинския Донбас.

Заместник-шефът на администрацията на президента на Украйна Валерий Чалий заяви вчера вечерта в ефира на украинския Първи национален канал, че Киев се надява на разширяване на санкциите на ЕС срещу Русия. Той добави, че Порошенко ще проведе днес 11 срещи "с различни ръководители от ЕС". По думите му украинската страна също така разчита не само на решения в сферата на военната помощ, но и на икономическа подкрепа, отбелязва ИТАР-ТАСС

Междувременно министърът на външните работи на Швейцария и председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дидие Буркхалтер изрази сериозно безпокойство от разрастването на военната конфронтация върху нови райони в Източна Украйна, предаде ДПА.

Според информация от ОССЕ от вчера Буркхалтер определя съобщенията за увеличаващ се приток на военен персонал и въоръжение от Русия в Украйна като изключително обезпокоителни, като според думите му това трябва да се разследва щателно. Той заявява също, че териториалната цялост и суверенитетът на Украйна трябва да бъдат спазвани винаги и от всички страни.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс заяви вчера, че Франция има доказателства за "неприемлива" намеса на руски войници в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Пред френския телевизионен канал "Франс 24" Фабиюс посочи също, че санкциите на Европейския съюз срещу Русия вероятно ще бъдат засилени, ако тя не промени бързо поведението си.

"Когато една страна изпраща военни сили в друга страна без съгласието и против волята на друга страна, това се нарича намеса и е очевидно неприемливо", каза той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
1
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
SEGA V UKRAINA SA NAXLULI NAEMNICI PLATENI OT USA I EC I UBIVAT XORATA ! XORA VIE NE RAZBIRATE LI CHE EC I USA SA BANDA RAZBOINICI , TE ISKAT DA VI OGRABQT
183
0
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
TOVA KOETO SHTE STANE? RUSIA I UKRAINA SHTE SE DOGOVORQT I EC I USA SHTE DUXAT ... SUPATA
182
2
 
4
 
! Отговори
проруска преди 9 години
ПУТИН Е ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК!!!
181
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия ще бъде така зверски изклатена /заради болните имперски амбиции на един болен човек/, че единственото с което може да накара света да се съобразява с тях е че са много въоръжени , и им хлопат дъските .Няма да мине номера.Все пак сме 21 век
180
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБ Не намесвай Китай .Те винаги са си имали самостоятелна политика , и никога не им е пукало ни за Русия, нито за Америка.Русия може да търси помощ само от Беларус и Казахстан
179
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската агресия срещу една независима и суверенна държава продължава.Европа спи, както през 1938-***...
178
1
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
NALI USA I EC. SHTQXA DA PLATQT DALGA NA UKRAINA? KOQ GODINA ? USA I EC IZLAGAXA UKRAINA I SAZDADOXA VOINA S RUSIA ! IZGLEGDA CHE USA I EC ISKAT DA REKETIRAT RUSIA ? XEM VOINA, RAZMIRICI A I JUGEN POTOK NE MOGE DA SE STROI A I TRANZITA TRQBVA DA MINAVA PREZ UKRAINA A UKRAINCITE KRADAT A I NE SA SE IZDALGILI? EC SI MISLI CHE RUSIA NQMA DA IM SPRE GAZTA PROSTO ZARADI BIZNES? EC GRESHI, RUSIA GO PRAVESHE OT I SAS LUBOV KATO KAM BRATQ ! RUSIA SPRETE GAZTA ZA EC SEGA,DOKATO UKRAINA NE SE IZDALGAT!!
177
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА СЕ ПАЗИШ ОТ КОН ОТЗАД,ОТ ВОЛ ОТПРЕД, А ОТ КОМУНИСТ О Т В Р Е Д!
176
4
 
17
 
! Отговори
ss преди 9 години
абе оставете ги да се оправят бе..какво ме боли мене Киев...не стига,че ЕС и нашите подкупни *** от парламента ни сравниха до страна от 3-тия свят ами сега и ще страдаме още от така наречените санкции против Русия....ееее *** ненаяли се
175
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА СЕ ПАЗИШ ОТ КОН ОТЗАД,ОТ ВОЛ ОТПРЕД...А ОТ КОМУНИСТ О Т В Р Е Д !
174
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото по-ниско е човечето - толкова е по-зло и жестоко...То страда от наполеоновия синдром....Такъв е бил и Хитлер...
173
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин, Путин, голям политик си !
172
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,че "братушките" са били ВИНАГИ против българите!През 1886 год.за да осуети Съединението Русия подтиква Сърбия да НАПАДНЕ България....*)))През 1913 год,Русия подпомага морално и материално Гърция и Сърбия срещу България и накрая подтиква Румъния да НАПАДНЕ България - подло в тил за да ЗАВЗЕМЕ Добруджа...*)))През 1915 год. в Румъния е свормирано РускоСръбскоРумънски КОРРПУС за вонни действия СРЕЩУ България в Добруджа....Защото са "БРАТУШКИ"ПОМНЕТЕ ТОВА......!
171
4
 
22
 
! Отговори
V преди 9 години
До 213Това не са украински патриоти , а про-западни к*рви , които съзнателно или не спомагат за унищойението на нашата славянска православна цивилизация и за налагането на латински хегемон .Няма извинение или прошка за такава *** .Всички вие кучета предателски ще бъдете положени в масови необозначени гробове , за да не знаят майките ви къде да ви оплакват .Не се продавайте .. не предавайте България или божият гняв отново ще приеме човешка форма ... и ще боли .
170
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на медведев и двамата родители са евреи,майката се пенсионира като преподавателка в евреиско училище. при путин ,майка му е евреика. и двамата не са били кръстени християни
169
8
 
7
 
! Отговори
223 преди 9 години
путин и медведев са евреи,ако още не си го разбрал. както са били евреи ленин троцки зиновиев дзержински косигин андропов и почти всички от политбюро и висши офицери от кгб.наивници като теб има много
168
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в руската армия половината от състава вече не са етнически руснаци поради демографията.в сибир руснаците са малцинство.също в поволжието и кавказ.сега русия разпалва войни на вънка,но скоро пожарите ще се прехвърлят в русия.тогава,при гражданска война,ракетите самолетите и подводниците им ще са безмислени
167
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичкото зло идва от комунистическа и имперска русия
166
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТой с друго какво да плаща, освен с ръждясалите си ракети, апропо, знаете ли че на 7-8 години ядрените заряди трябва да се демонтират и подменят, повечето ракети са от преди 30 години и заводите за преработка и подмяна на ядреното гориво, отдавна не работят, а специалистите им отдавна са в пенсия, или в Америка ?РУСИЯ Е КНИЖЕН ТИГЪР!
165
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
богатите руснаци от времето на ленин винаги са си изнасяли парите в западни банки.сега е същото плюс че си изнасят и децата,като путин.двете му дъщери са емигрирали.богатите руснаци не се доверяват на руски банки,защото там всеки момент могат да им вземат парите,също и на китайски или други азиатски банки.когато разберат че парите им са заплашени сами ще свалят путин