Как Федерика Могерини успя да се наложи?

Новата жена начело на външната политика на ЕС
1 сеп 2014 13:34, Елка Василева
37
Как Федерика Могерини успя да се наложи?
Федерика Могерини. Снимка: Reuters

Бързият възход на Федерика Могерини е чудесен начин за добиване на представа какви задкулисни сделки характеризират назначенията в Европейския съюз, пише Том Кингтън, в. "Телеграф".

Въпреки че й липсва опит и я смятат за подозрително отстъпчива пред Русия, 41-годишната италианка беше номинирана за ръководител на външната политика на ЕС седем месеца след като беше извадена от парламентарната неизвестност в Рим и назначена за външен министър на страната си.

Още по темата

Според нейните критици не би могло да има по-лош момент, в който тя да заеме най-висшия външнополитически пост в ЕС предвид това, че Владимир Путин изпраща войски в Украйна и изправя ЕС пред много сериозно предизвикателство.

През юли кандидатурата на Могерини беше успешно блокирана от източноевропейски държави членки, разтревожени, че тази майка на две деца няма да направи достатъчно, за да попречи на Русия да мине през Украйна и да завладее отново други загубени колонии.

В крайна сметка това е същият министър, чиито помирителни коментари за възможното анексиране на Източна Украйна от Русия бяха посрещнати със задоволство от ИТАР-ТАСС - руската държавна информационна агенция.

Това можеше да се очаква от Италия. При силните си търговски връзки с Москва и зависимостта от руския газ Италия отдавна смекчава своите критики към агресивната външна политика на Путин, особено предвид това, че бившият премиер Силвио Берлускони беше чест гост на дискретните партита в дачата на руския лидер.

Как обаче Могерини успя да се наложи?

Отговорът се съдържа в обичайното за ЕС внимателно разпределяне на висшите позиции между европейските политически партии. Постът върховен представител на ЕС беше запазен за левоцентристки политик и италианският премиер Матео Ренци успя да упражни натиск за висш пост в Брюксел след внушителното си представяне на европейските избори през май.

Могерини допринася за решаването на деликатния проблем с издигането на повече жени на ръководни постове в ЕС особено след като председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди през юли, че евродепутатите няма да приемат новата Комисия да изглежда като "джентълменски клуб".

След това в четвъртък на източноевропейците беше подхвърлен морков и полското правителство обяви, че премиерът Доналд Туск е сериозно разглеждан като кандидат за поста председател на Европейския съвет, за да помогне за решаването на кризата в Украйна.

За да се гарантира на източноевропейците, че Италия няма да се размекне пред Путин, Ренци телефонира на руския президент в четвъртък и го предупреди за "много сериозните последствия" от набезите му в Украйна.

Но нищо от това не се струва убедително на Томас Райт, изследовател във влиятелния институт "Брукингс" в САЩ, който смята, че сделките в ЕС пренебрегват поставянето на правилните хора на правилните места. "Резултатът е, че външната политика почти напълно отсъства от обсъжданията", писа той.

"В нормални времена това би било малко досадно, но не възмутително. Времената обаче не са нормални", допълва Райт.

Италианците, които са работили с Могерини обаче, са уверени, че тя може да поднесе изненади. "Тя е добре подготвена, ентусиазирана е и подбира отлично съветниците си - умерено оптимистичен съм", казва Микеле Нонес, старши анализатор в центъра ИАИ в Рим.

"Тя схваща проблемите бързо и се чувства комфортно в международна среда", казва Алесандро Полити, директор на фондацията към колежа на НАТО по отбраната в Рим, който е работил с Могерини по времето, когато тя водеше италианската делегация в парламентарната асамблея на НАТО.

Това е един от разнообразните външнополитически постове, заемани от Могерини в италианската Демократическа партия, преди да бъде назначена за външен министър през февруари, след като Матео Ренци - изгряващата звезда на италианската левица, организира партиен преврат, за да стане министър-председател.

С отличен английски и френски Могерини се дипломира в римския университет "Сапиенца" със специалност политология и след като пише дипломна работа за политиката и исляма по време на кратък престой по линия на университетския обмен в Института за изследване на арабския свят в Екс-ан-Прованс, Франция.

В блога си тя разкрива, че е работила в телефонна централа след завършване на училище и обича да чете трилъри.

Необичайно за политик със сериозен профил, семейната й среда едва ли би могла да бъде по-живописна. Баща й Флавио Могерини е бил успешен сценограф в киното по време на златните години на италианското кино и е работил с величия като Пиер Паоло Пазолини, преди самият той да стане режисьор през 70-те години на 20-и век, да режисира звезди като Марчело Мастрояни и да произведе редица трилъри и комедии.

"Федерика е по-скоро академичен тип, блестящ изследовател на международните отношения, развил интерес към политиката", казва Никола Педе, директор на Института за глобални изследвания в Рим.

"Тя се справи добре с африканската политика, а в Италия, където няма как да получиш уважение в политиката, ако не си на 100 години, тя доказа, че общественото мнение греши. Сега може да направи същото в Европа", смята Педе.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мнозинството от българи я одобряват за разлика от Сталинка която знае само уес сър! А това че на поляците не им харесва не ме...... На поляците като опростиха много милиарди на БГ никой не опростява само я скубят колонизаторите
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мнозинството от българи я одобряват за разлика от Сталинка която знае само уес сър! А това че на поляците не им харесва не ме...... На поляците като опростиха много милиарди на БГ никой не опростява само я скубят колонизаторите
20
2
 
1
 
! Отговори
Патриот 1 преди 9 години
Народа е със Сидеров. *** и всяка друга небългарска *** да се готви за поголовна сеч! Чакаме сигнала от Кремъл!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очевидно тази жена е интелигентна и с добра външност. Симпатиите и към Русия също са изиграли немалка роля за успеха и. Всъщност много добър избор! Успех Федерика!
18
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Невероятно *** статия. Всичко вътре е обърнато наопаки. Точно Могерини е пример как може да бъде назначена личност БЕЗ "задкулисни сделки". Глупостите за Путин и Русия, която пращала войски в Украйна и можела да анексира Източна Украйна, че даже да я прегази и да завладее бившите си "колонии" - изобщо няма да ги коментирам...Ще ми се да видя критична статия за генетичния русофоб Туск, превръщащ Полша в камикадзе срещу Русия. А не да чета простотии като "човекът, от който Европа се нуждае"
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европата отрече комунизма ... а какво прави сега? масов комунизъм ...
16
1
 
4
 
! Отговори
Petar, NY преди 9 години
Надявам се никой няма илюзии, че Европа след 20 години ще изглежда по същия начин. Исторически няма централно планирана държава която да е била успешна. Гледам ЕК и ЕП, само импотентни хора които не са създали нищо и разпределят благата на другите. Проблемът на социализма е, че в даден момент сеършват чуждите пари които можеш да харчиш, е казала Тачър
15
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая е КРИВОГЛЕДА.Хората с недъзи са злобни по принцип.такива не бива да се допускат до високи политически постове.
14
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая веднага почна да лае срещу Русия. Не че нашта нямаше да лае като насъскано псе срещу Русия, българите са известни като предатели и ***, но все пак във Вашингтон са имали резерви заради кръвта - кръвта вода на става, а българите имат славянска кръв. Затова не я назначиха нашата.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
Наша Сталинка дори не е спомената в статията. :D :D
12
4
 
13
 
! Отговори
Какво чудно има, ... преди 9 години
... че се е наложила, след като противничката и е била "нашата" универсална дилетантка, неолибералка, член на БКП, Кристалина Георгиева. Италианката е с класи над Георгиева!
11
21
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Браво на Италианката, кръвта ВОДА НЕ СТАВА! Още с встъпването в длъжност НАБИ ШУТА на руската ***, СЕГА Е РЕД НА ПолякаТуск като Президент на Европа да покаже на Света как руски кон яде боб та се кине!
10
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има талант с духовите инструменти.
9
6
 
32
 
! Отговори
До Федерика преди 9 години
Мачкай!
8
7
 
14
 
! Отговори
gost преди 9 години
Психопатския *** бойко медотив борисов сигулно вече се е насрал от яд в гащите като не избараха неговия кандидат Сталинка Георгиева.В ЕС не минават герберските мафиотски корумпирани номера само в България може да минат герберските номера но в нормалните държави като Европейския съюз не минават герберските номерца
7
4
 
14
 
! Отговори
До 6 от последните преди 9 години
Прав си. Още една "псаки". Или ештън. Абе, в общи линии акъл нема. Ще си дрънкат техните си глупости до посиняване. Тези хора, от евро...ския съюз нямат нито морал, нито съвест нито човещина. Както си бяха фашисти, така си и останаха.
6
5
 
1
 
! Отговори
ЯНИ СПИРИДОНИС преди 9 години
ДОРА БАКОЯНИ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ИЗБРАНА .НО ТЯ НЕ Е ОТ ПАСОК, РЕСП. ОТ ПЕС , А ОТ НЕА ДИМОКРАТИА.
5
9
 
6
 
! Отговори
Хо хо хо преди 9 години
Очертава се голямо пляскане на руснаци ;-)
4
10
 
6
 
! Отговори
От последните минути преди 9 години
Избраната за върховен представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини обяви, че Русия вече не е стратегически партньор на Европа. По думите й Москва никога не е изпълнявала ангажиментите си, поети в различно време "в Женева, в Нормандия и в Берлин", и не се е опитвала да промени ситуацията, " оказвайки влияние на сепаратистите".
3
7
 
5
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
ВАЖНА НОВИНА:"Этих партнерских отношений больше нет: с этого момента Россия уже не является стратегическим партнером ЕС", - заявила новоизбранный высокий представитель ЕС по внешней политике и политике безопасности Федерика Могерини в интервью итальянскому изданию Corriere della ***