ЕК: Нямаме полиция в България, за да следим "Южен поток"

Брюксел обаче припомни, че разполага с наказателни процедури
17 сеп 2014 15:20, Елка Василева
105
ЕК: Нямаме полиция в България, за да следим "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия призова България да спре изграждането на газопровода "Южен поток", но не разполага със своя полиция на място нито там, нито в Сърбия, която да следи нещата - ние не действаме така; нашият подход са наказателните процедури срещу правителствата. Това заяви на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, помолена за коментар на обявените от Белград намерения да строи газопровода, предаде БТА.

„България е част от ЕС, затова открихме наказателна процедура заради "Южен поток", според която българската страна е призована да спазва всички правила, свързани с обществените поръчки“, припомни Холцнер.

Още по темата

ЕК поиска да бъде потвърдено дали правилата са били спазени. „По силата на предприетата процедура призовахме България да спре строежа. Процедурата продължава“, допълни Холцнер.

За държавите извън ЕС не разполагаме с тези средства, но след като съоръжението заработи, можем да поставим въпроса пред енергийната общност, която разполага със свои собствени инструменти, уточни тя.

По нейните думи, тъй като Сърбия не е в ЕС, не е необходимо да се съобразява с правилата на Общността за вътрешния пазар. „Не можем да отнесем въпроса до Европейския съд, но ако бъде допуснато нарушение на правилата в енергетиката, това би станало ясно на по-късен етап – когато тръбопроводът заработи“, отбеляза говорителят.

Холцнер заяви още, че независимо дали става дума за България или за Сърбия, когато има намерение за пренос на газ от Русия към Европа, това обвързва европейска територия, независимо дали става дума само за част от тръбопровод.

Казвали сме и друг път за големи инфраструктурни проекти в Европа, че тяхното изграждане е обвързано със спазването на европейското законодателство, посочи тя.

Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле, поясни в отговор на въпрос дали ЕС не се насочва към замразяване на преговорите за членство на Сърбия, че преговорите са разделени на тематични глави. Докато вътрешното законодателство на преговарящата държава не бъде изцяло съобразено със законодателството на ЕС, преговорните глави не могат да бъдат приключени и самите преговори за членство не могат да бъдат завършени, допълни говорителят.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК ?Защо не следите " Северен Поток " и да ни се разкарате ?
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ли е новия Колониален план !Изсмукващ други страни до края !Но в миналото колониалните страни са ги изгонили ? - какво друго ни остава ..
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК и ЕС да обръщат повече внимание на ген*итали**ите си и на еднопо*/*ловия се*/8/кса - нали това ги вълнува ве!И да не спират да си бъ**ъркат в гащ***ите...
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма SS войски !Но ви следим из късо !Бе много хитлериски звучи.България няма ли интереси ?- защо Гррманците не спрат Северен Поток и да преминат на Шистов Газ ?
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия вече официално ни заявиха че сме колония. ***!
58
0
 
11
 
! Отговори
Рошко преди 9 години
За комшиите от Анадола интереса клати феса, правят си алъш - вериш с Русия, пък ние ***, ***, като украинци.
57
2
 
7
 
! Отговори
Рошко преди 9 години
До 78 Antius:относно:"Наистина трябва да си сляп, за да не видиш геополитическата игра на америка и техните купени слуги в европа, и да продължаваш да ги поддържаш."Не си прав. Слепите , глухите и нормалните люде, разбират играта на САЩ, само болните от злоботъпизиум, и алчните *** , който продават род и родина за 30 сребърника и с едничката мисъл на тях да е добре, пък народа кучета го яли, немогат да видят по далече от лоеният си търбух.
56
0
 
8
 
! Отговори
към 80 преди 9 години
*** е Боко Тиквуняка! Той и Станишко обеща, че ще строи Южен поток, 1 година не го започна и си отиде като н*ан. Ако мислят да лъжат, за да управляват, направили са си сметката без кръчмаря. Ще ги изметем!
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитряга си е Боко. Казва ,че ще строи Южен поток ,за да привлече русофилския електорат. А русофилите в България са най-малко две трети от населението.
54
1
 
17
 
! Отговори
Antius преди 9 години
Наистина трябва да си сляп, за да не видиш геополитическата игра на америка и техните купени слуги в европа, и да продължаваш да ги поддържаш.
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не съм мислил ,че тази скапана страна украйна ще ни създава толкова ядове. да беше чернобил ги унищожил напълно и майната им.а хахолите са подли и проклети.
52
2
 
20
 
! Отговори
шефа на света преди 9 години
По заповед на шефа на света, Обама, санкции срещу Русия ще има, но газ за България, няма да има!
51
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток е национален интерес за България и последен шанс за тръба след като предателя Костов и седесарите подариха Син поток на Турция. Независима България трябва да подаде молба за напускане на ЕС ако ни плашат.
50
5
 
9
 
! Отговори
Цереушков преди 9 години
Ние следим всичко и информираме Маккейн !
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
южен поток вече се работи хората взимат заплати .тез които пишат май не са в час.
48
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямат полиция да, затова ни пратиха 3 ченгета от "световната полиция", за да ни заплашват.
47
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едновременно с Украйна, Приднестровието и Молдова, Русия протяга пипалата си и към България. Едно от тях е Южен поток. Има и други, всички ги знаете.
46
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преговорните глави и крака за членство на Сърбия в евросъюза не важат. Сърбия няма намерение да влиза в разпадащ се съюз. Дори да става въпрос за преговорни свински бутове. Сърбия си ги произвежда и продава достатъчно. Няма да ядат огризките и отпадъците от евроамериканските колбасарии като нас.
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 43.Обама иска от конгреса 400 милиарда , за военните операции в Ирак !На Тоя *** му пречи южен поток , за 16 млд.
44
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путинофилията изпада в истерия когато става въпрос за замразения сепаратистки проект "Южен поток" дело на КГБ апаратчиците от Кремъл.