ЕК не мисли засега за наказателна процедура срещу BG заради КТБ

Предприета е т.нар. пилотна процедура, обменя се информация
Обновена: 18 сеп 2014 14:29 | 18 сеп 2014 11:07, Елка Василева
30
ЕК не мисли засега за наказателна процедура срещу BG заради КТБ
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия не предвижда засега да предприеме наказателна процедура срещу България заради Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщиха за БТА източници от ЕС, пожелали анонимност.

Те уточниха, че с българската страна по този въпрос се поддържа постоянен контакт и е предприета т. нар. пилотна процедура, в която се обменя информация. В края на август в нашата страна са били представители на ЕК, които да се запознаят със случая на място. На 18 август до София са били изпратени въпроси, а отговорите са получени в Брюксел на 27 август, допълниха източниците.

Още по темата
По техните думи очакванията са обсъжданите въпроси да намерят решение, без да е необходимо срещу нашата страна непременно да бъде откривана наказателна процедура.

На 1 август ЕК изпрати писмо до министъра на финансите и до управителя на БНБ, в което изрази тревога от продължителните срокове, в които вложителите в КТБ нямат достъп до своите средства.

Вчера финансовият министър Румен Порожанов не изключи  възможността ЕК да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в КТБ. „Дебатът в комисията по отношение на казуса КТБ от една страна е установеното несъответствие от правилно транспониране на духа на директивата за достъп на гарантираните вложители до средствата им в банки, които са с явна неплатежоспособност да изпълняват този ангажимент. С мое писмо е поет ангажимент, че ще отстраним това несъотвествие“, съобщи министърът.

В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Порожанов обаче посочи, че не изключва въпреки поетия ангажимент ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега нека ИДИл да запалят петролниетк ладениц на осторов Шетланд и да видим тогава какъв вой ще настане!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как въобще се позволява на еамигранто да гласуват? трлябавше да гласуват само тези които живеят в Шотландия ПОСТОЯННО или които са родени в нея. Емигрантите нямат права! да кажат колок са процентите БЕЗ емигрантите
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дано ИДИЛ изибят двадесет -30 британци тази седмица
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали Щатите и ЕС ги измислиха тия банки - пирамиди за крадене на пари! Естествено ,че ще си траят сега като .ръдня в ***. Но тази безучастност е наистина безобразие!
20
0
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
За "съмнения" за Южен поток - наказателна процедура, а за явно нарушунеу на европейското право с гарантираните депозити в КТБ - едно нищо. =>ЕК не мисли за интереса на българския народ, а за интересите на САЩ!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво ни пука за ЕК?
18
0
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
ES mai vijda mnogo 4lenki da mu podgotvqt finger ;-)
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ни признават за европейци, затова така шикалкавят. Дали директива да се повишава цената на тока, а за заплати и пенсии нито дума. И нашите измислени политици увеличават цените, а доходите си стоят от бай Тошово време, дори са и по-малки.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, драги вложители, един ден може би ще получите парите си. Тези с по 1000-2000 лв в КТБ да карат дотогава на хляб и вода!
15
0
 
6
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Баси парадокса!ЕК ще санкционира държавата(разбирай българския народ), защото някой не иска да му(на народа) изплати парите, които му е откраднал.
14
0
 
5
 
! Отговори
res преди 9 години
Абе защо петролът падна на рекордно ниски нива последните месеци, а тук бензина не е мръднал и една стотинка надолу от много време? Ако се беше качил и с един долар барела 100% щеше да се вдигне. Защо никой не пита и не протестира срещу това? Лукойл - на съд! Защо за този монополист няма регулации?!?!
13
1
 
8
 
! Отговори
Решението за КТБ преди 9 години
Върнете си на хорицата парите до 100 000 останалите да го д.хат Бог дал Бог взел дълговете ги разпределете по други банки и готово няма държавата сега да дава милиарди да спасява една източена мутренска пирамида.
12
0
 
1
 
! Отговори
L. преди 9 години
Ей, ама и вие кат бат Бойко, вчера едно, днес друго. Аман тарикати.
11
0
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Боли ги тях за нас
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива са правилата в ЕС и ролята на ЕС е да прибират хубави заплати.
9
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тези коитоговорят за американски кравари просто не знаят горките те самите какви са въшкари и комплексари. де да бяхме и ние с американския краварски стандарт
8
0
 
5
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Законодателството ни отново е направено , че да прецака хората ...НЯМА КРАЕН СРОК ЗА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ГАРАНТИРАНИТЕ ДЕПОЗИТИ ...Сами си направете сметката ....Може да започнат изплащане , но то да се проточи десетки годиниЧестито на печелившите
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ можеше още на 20 юни да обяви фалита и ЕС да изплати на вложителите съгласно директивите на ЕС за 100 хиляди евро гаранция и досега всичко да е забравено. Но ЕС заплаши със санкции България и почна да обменя информация.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите ги откраднаха тримата сенатори кравари дето бяха тука да дърпат ушите на Орешака и да спират Южен поток.Сега с тези пари ще се даде оръжие на украинската хунта.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а трябва ес не само да мисли а да въведе санкции срещу бг за тотално нарушаване на правата на бг гражданите