За 25 г. програма "Еразъм" е "родила" един милион бебета

27% срещнали партньора в живота си именно по време на престоя си в чужбина
22 сеп 2014 18:30,
18
За 25 г. програма "Еразъм" е "родила" един милион бебета
Снимка: архив, Reuters

Европейската програма за студентски обмен "Еразъм" е довела до раждането на 1 милион бебета за 25 години от
съществуването си, предаде Франс прес.

Всеки четвърти студент, който е бил на обмен в чужбина по европейската програма, се е запознал с половинката си именно благодарение и по време на този обмен, показва проучване на Европейската комисия.

Двадесет и седем процента от студентите, възползвали се от програмата "Еразъм", признават, че са срещнали партньора в живота си именно по време на престоя си в чужбина, сочи допитването на ЕК.

Програмата "Еразъм" насърчава предприемчивостта,  мобилността и овладяването на чужди езици сред студентите, които заминават в чужбина благодарение на нея.

Опитът на тези студенти в чужбина се цени и от работодателите, които смятат, че престоят на младите хора зад граница ги прави по-уверени в себе си, по-любознателни и по-способни да се справят с проблемите.

Шейсет и четири процента от работодателите казват, че приемат като важен фактор при наемането на служители евентуален техен престой на обучение в чужбина.

Номинирането на италианския външен министър Федерика Могерини за дипломат номер едно на ЕС също насочи светлината на прожекторите върху програмата "Еразъм". Могерини е написала дисертацията си за исляма и политиката именно по време на престоя си във висше учебно заведение в Екс-ан-Прованс във Франция, където е била по програмата "Еразъм".

Сега около 10 процента от младите европейци учат или са на стаж в чужбина благодарение на подкрепата на държавни или на частни институции, сочат данните на ЕК. Около 5 процента от тях  получават стипендия по програмата "Еразъм", влязла в действие през 1987 г.

Изследването на ЕК за влиянието на "Еразъм" върху личния живот на студентите е направено в 34 страни и в него са участвали 80 000 души.

Програмата "Еразъм" е в основата на сюжета на френския филм "Испанско общежитие" на режисьора Седрик Клапиш, в който се разказва за младежи, свързали живота си именно благодарение на програмата за студентски обмен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: еразъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Priest преди 9 години
Хахаха, браво бе, пуритани. Аз съм завършил една такава програма, бях и в Холандия и във Франция. Като казвам, че там има повече мюсюлмани, с повече права и attitude от тези в България, не си го измислям. Който смята да праща дъщеря си по тия програми, да учи в Холандия, просто да си има едно на ум. А иначе, моля, ако това ще ви накара да се чувствате добре, ОК. Българските интелектуалци (дори и тези с половин семестър от EU programs) са най-великите интелектуалци в света. всичко знаят и могат!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес тук пишат само хора, които са завършили с усилие четвърти клас. И типично в стила на българина, дават мнения за нещо, от което и представа си нямат. Програмата е много добра, студенти от цял свят се възползват от нея, само на нашенските *** им се привижда секс навсякъде.
7
1
 
0
 
! Отговори
глобалист преди 9 години
На нас ни трябват само две нации - господари и роби.
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DNES, моля ви закрийте опцията с коментарите, щото само като ги погледна и лошо ми става, до каква степен е пропаднал българина. То не беше плюене, не беше омраза.. това го има изключително и само в България. Безхаберници
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При 27% успеваемост и при условие, че един на всеки 4 акта завършва с бременност излиза че тая програма си е 108% кл.тене.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в една наша южна съседка опитите продължават ли продължават.
3
20
 
8
 
! Отговори
Priest преди 9 години
Ми то човек може да си се съешава с турци и араби и в България, за кво да ходи чак на майната си в Ротердам. Там и повече болести има....Ето това е истинската цел на тези програми, както като цяло и на т.нар. Европейски съюз. Перфектно място за българските интернационалисти. Преди се радваха да ги оправят руснаците, сега се радват да ги оправят арабите от Холандия. Кеф.
2
3
 
23
 
! Отговори
Perhundrel преди 9 години
И аз бях на Еразмус/Оргазмус ! Хубава програма ! Поучиш с чужденците, поомешаш се малко с интелигентните люде и удариш нещо чуждо !
1
4
 
30
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
Да я прекръстят на Оргазъм/Амстердамски/.