Бъдещ еврокомисар иска България и Румъния в Шенген

Димитрис Аврамопулос: Миграцията не е проблем само на Южна Европа
1 окт 2014 11:34, Елка Василева
24
Бъдещ еврокомисар иска България и Румъния в Шенген
Димитрис Аврамопулос. Снимка: Reuters

България и Румъния са изпълнили изискванията за Шенген и следва да бъдат приети, заяви кандидатът за комисар по миграция и вътрешна сигурност Димитрис Аврамопулос в отговор на въпрос на Илияна Йотова, евродепутат от групата на социалистите, дали ще окаже натиск върху Европейския съвет за присъединяването на двете страни. Това съобщи Европейският информационен център на депутата от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Аврамопулос увери, че познава проблема, защото двете страни са съседни на Гърция и побърза да уточни, че има ангажимент за скорошното им присъединяване, въпреки че въпросът не попада в конкретните му правомощия. Според Авромопулос Шенген е едно от най-големите постижения на съвременното поколение европейци. Той се обяви за пълна забрана за повторно затваряне на границите и ограничение на свободното предвижване на хората.

Категоричното му мнение бе, че тези сили които пречат на Шенген, "слагат прът в колелета на европейската демокрация".

За първи път в следващия колегиум на ЕК ще има специален ресор, отговарящ за въпросите на миграцията и вътрешната сигурност. Това бе подчертано нееднократно както в изказванията на кандидата на Жан-Клод Юнкер за този пост, така и в мненията на членовете на парламентарната комисия ЛИБЕ (по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) по време на изслушването. Европа е изправена пред нови предизвикателства - бежански потоци, хора, търсещи закрила и убежище, терористични заплахи и т.нар. чуждестранни бойци, опасностите от радикализация в световен мащаб.

Димитрис Аврамопулос очерта няколко предизвикателства пред бъдещата си работа. Европейските институции приеха законодателен пакет, свързан с бежанците и убежищата, но предстои да заработи в държавите членки през юни следващата година. ЕК трябва да подпомага и координира националните политики, за да се гарантира разпределението на отговорностите между тях.

"Миграцията не е проблем само на Южна Европа", заяви многократно кандидатът за комисар и поиска повече правомощия и по-добро финансиране на Фронтекс - европейската агенция за външните граници. През следващите години европейската политика ще бъде насочена към легалната миграция. В това отношение Аврамопулос бе повече от пестелив, залагайки на досегашните законодателни предложения на ЕК - "синята карта", сезонните работници и предстоящото приемане на директивата за студентите и научните работници. Предстои изработване и на Харта за защита правата на легалните емигранти.

Голяма част от въпросите по време на изслушването се отнасяха за защитата на личните данни, особено в контекста на отменената от съда в Люксембург директива. Кандидатът за комисар не се ангажира с предстоящо предложение за нова директива, като подчерта, че предварително ще бъдат направени сериозни проучвания, които да намерят златната среда между успешната битка с престъпността и тероризма и неприкосновеността на личните данни и човешките права.

Димитрис Аврамопулос не се ангажира на този етап и с конкретни законодателни предложения в областта на борбата с корупцията, организираната престъпност и прането на пари, какъвто ангажимент бе приет от изтичащия мандат на комисията Барозу.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
rustam преди 9 години
тука нещо византийски номер .. таралеж за възглавница и грък за приятел
19
0
 
0
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
До Потърпевш"До Софето,Прав си ама и ти си промит мозък."Явно си някакъв лузър и затова те дискриминират!
18
0
 
1
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 години
До Софето,Прав си ама и ти си промит мозък. Що не ни пуснат само въздушен Шенген. Тогава хем ще имаме ще имаме граница с Гърция да се празим от *** и други те там, а Българския туризъм, икономика, образование и т.н. няма да бъдат убивани. Да ама не и това не искат да си ни мачкат е по добре.
17
0
 
4
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 години
До Райна,Кво ли ти пиша. То трябва да си отвориш очите от пропагандата. Отношението към България се нарича Дискриминация не само защото реално е така а защото ползват европейските закони избирателно- за нас и за ТЯХ да те са с главна буква. Те могат да си имат корупция ние не можем. И за целта спират парите от мойте и твойте данъци. С две думи Европа е пълен бардак и аз не искам да го играя ролята на ***!
16
0
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
"Бъдещ еврокомисар иска България и Румъния в Шенген"Това ще увеличи още повече разграденият ни двор! "Шенген" е добър за "правовите държави" в които се прилага реално "държавно насилие" за спазване нa законите и наредбите.
15
0
 
0
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 години
което поражда такова действие, след проверка в съответствие с приложимите процедури за оценка по Шенген, че необходимите условия за прилагането на всички части от съответните достижения на правото на ЕС са спазени в тази държава."
14
0
 
5
 
! Отговори
Точно грък ли? преди 9 години
Не съм русофил като Райна,но съм съгласна, че гърците не са ни приятели. Гърците ни мразят и презират,но Гърция си води собствена политика, въпреки ЕС.В този случай вероятно си правят тънката сметка,че някой трябва да плаща 500-те милиарда на гръцкия дълг,все от нечий гръб трябва да бъдат избити тези пари,нали?Някой трябва да плаща заради гръцкия несъразмерен разкош.Понеже чехи,поляци и унгарци неса овце,остават българските роби.Гърците ще получават субсидии,да мърсуват, а нашите ще им робуват.
13
1
 
2
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 години
До Райна,Отношението към България се нарича ДискриминацияДоговора за присъединяване на България към ЕС ал.4 (2) "Разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, интегрирани в рамките на Европейския съюз и актовете, на които се основават или които по друг начин са свързани с тях, но които не са посочени в параграф 1, макар да са задължителни за България и Румъния от датата на присъединяването, се прилагат във всяка една от тези държави само по силата на европейско решение на Съвета, което
12
1
 
0
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 години
До Райна,Отношението към България се нарича ДискриминацияБългарски туроператори желаещи да предложат туристически пакети на туристи от трети страни за няколко европейски дестинации, не могат да го направят само с издаване на една европейска - шенгенска виза. Същото нещо може да бъде реализирано и успешно се използва от туристическите агенции от страните членки на Шенген, с което се нарушава конкуренцията и се създават условия за дискриминация на Българския бизнес нарушава се Чл. 195 от Дого
11
1
 
0
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 години
До Райна,Отношението към България се нарича ДискриминацияОтносно сектор туризъм Чл. 195 Съюзът допълва действията на държавите-членки в сектора на туризма, по-специално чрез насърчаване на конкурентоспособността на предприятията в Съюза в този сектор ал. 1 т. А "насърчаване на създаването на благоприятна среда за развитието на предприятията в този сектор"
10
1
 
0
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 години
До Райна,Отношението към България се нарича ДискриминацияЧлен 64 (предишен член 57 от ДЕС) параграф 2 "приемат мерки за движението на капитали от и към трети страни, свързано с преки инвестиции, включително инвестиции в недвижимо имущество"При покупка на имот в страната, гражданин от трета страна не получава свободен достъп до страните от Шенгенското пространство в нарушение на общите политики описани в чл. 64 от Договора от Лисабон.
9
0
 
1
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 години
До Райна,На теб никой не може да ти помогне. Не външни не вътрешни министри - трябва да пробваш при министъра на здравеопазването. Проблема Како е че на Кристалина не и пука и шенген не и трябва. Отношението към България се нарича Дискриминация1. Имай в предвид, че Невлизането ни в Шенген Противоречи на Договора от Лисабон- Чл 3. (предишен член 2 от ДЕС) ал. 2. гласи: Съюзът предоставя на своите граждани пространство на свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници"
8
0
 
8
 
! Отговори
Райна преди 9 години
До ShengenНе говориш по същество.Аз лично искам да сме партнери с РФ. Те знаят как.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То добре е да иска, ама при положение, че според ЕС покриваме изискванията, какво правим ако холандците пак ни ударят контра?
6
1
 
5
 
! Отговори
Райна преди 9 години
До Анонимен 5Не е нужно да ме съжаляваш.Винаги и всичко си набавям сама, без да се ядосвам. Не виждам обаче защо да не се тревожа за най-любимата ми страна.БГ може да е всичко, но ми е родина. Въпреки всички троллове и полититици.Никога няма да се върна там, но искам да си запазя българищината!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека Кутевската *** започне плюенето сега!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Райна, за да могат такива като тебе да ги е яд. Щом това не можеш да разбереш, жалко за живота, който живееш и образованието, което имаш.
3
0
 
4
 
! Отговори
Райна преди 9 години
До MomoДокато нямаме един Лавров не се надявай!
2
1
 
10
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Тези работи не се решават от комисари, а от външни министри!
1
7
 
10
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Туй българите сме интересни същества, все туй ни трябва, което имат други, а ние не. За какво ни е Шенген? Да се бием в гърдите, че ето и това имаме...Ама иначе погледнато един гърк се изказва в наша "полза". Не е на добро!