Европейският парламент изслушва днес Кристалина Георгиева

Българският кандидат за Европейската комисия ще отговаря на над 45 въпроса
Обновена: 2 окт 2014 15:22 | 2 окт 2014 08:43, Елка Василева
18
Европейският парламент изслушва днес Кристалина Георгиева
Снимка: Reuters

Европейският парламент ще изслуша днес от 14.30 ч. българско време Кристалина Георгиева, предложена за заместник-председател на новата Европейска комисия и за комисар по бюджета и човешките ресурси.

Предвижда се Георгиева да отговори на над 45 въпроса в рамките на повече от три часа. Въпросите ще засягат бъдещите й отговорности и ще бъдат поставени от евродепутати от комисиите по бюджет, по бюджетен контрол и по правни въпроси. Според регламента представителите на Европейската народна партия ще могат да поставят 11 въпроса, групата на Социалистите и демократите - 10, на Европейските консерватори и АЛДЕ - по 5, на Европейската обединена левица, Европа за свобода и пряка демокрация и Зелените - по 4, а независимите депутати – два.

Още по темата

Задаването на въпрос може да трае до една минута, а отговорът следва да бъде не по-дълъг от две минути. Изслушването ще бъде излъчвано пряко в интернет на адрес http://www.elections2014.eu/bg/new-commission/hearing/20140918HEA65210.

Оценката от изпита ще бъде съставена още тази вечер, но ще бъде съобщена на 9 октомври.

Според договора за ЕС еврокомисарите се избират на основание на тяхната обща компетентност и ангажираност към европейската идея и измежду кандидати, чиято независимост е вън от съмнение. Еврокомисарите не могат да искат, нито да приемат инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция. Те се въздържат от всякакво действие, несъвместимо с техните функции или с изпълнението на техните задачи.

ЕК бива назначавана след одобрение от ЕП, от Европейския съвет, който гласува с квалифицирано мнозинство. Комисията колективно е отговорна пред ЕП и той може да й гласува вот на недоверие. Ако бъде приет такъв вот на недоверие, еврокомисарите трябва да подадат колективно оставка.

Предвижда се между 9 октомври и 22 октомври, ако някой от предложените за еврокомисар не издържи изпита, да бъде насрочено ново изслушване. Възможно е в този срок ресорът на номинирания да бъде променен, или самият той да бъде заменен от правителството, което го е предложило.

В Страсбург на 22 октомври се очаква съставът на комисията да бъде гласуван от ЕП, а в следващите дни и от Европейския съвет в Брюксел. Ако процедурата удържи на тези срокове, новата комисия ще започне работа от 1 ноември.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Ganjo преди 9 години
Trudno shte se nameri po prost chovek ot bulgarina komentirasht tuk.Tam ne e kafene i se iska akal za da budesh na tova miasto.Komentatorite mislia ne sa izlizali po dalech ot seloto si.Ne komentiraite neshta koito izobshto ne sa vi jasni.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
меееее офца
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
napravo me sram ot tazi na snimkata .kajete te be kakvo e napravila za stranata si osven 4e lapa edna mnogo dobra zaplata v Ek ??? kakvo ?????? edno neshto ??????? milata tq porednata naredena kalinaka na BORISOV koito mnogo se gordee s neq !!!!!!!!!!!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинка е абсолютен пример, как червените *** са първи европейци.Среден за ЕС, 2 за САЩ, демократите на хартия.
8
1
 
5
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Пак е ходила на фриэьор тая:-)))!!!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА КАКЪВ ЕЗИК ЩЕ ИМ ОТГОВАРЯ ДРУГАРКАТА СТАЛИНКА? КАТО И ЗНАМ АНГЛИИСКИЯТ НАПАРАВО МИ Е ЧУДНО КАК ЩЕ Я РАЗБЕРАТ.
6
1
 
7
 
! Отговори
сандо преди 9 години
еии дращи за пост като нищо ще пробие на ес му трябват на такива постове удобни родоотстъпници и кариеристи
5
2
 
11
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 9 години
Тази е по-добре да не бъде зам-председател, защото работи единствено за имиджа, а не за хората...Защо, след като е избягала от България, отрекла се е от партийното си име и потекло и си е уредила живота в еврейската общност в САЩ, сега напира да е фактор в Европа?Има по-достойни от нея българи, които заслужават да представляват България!Тази да си отива в САЩ и да спре да се прави на заинтересувана за бъдещето на Евр. съюз! Не я искаме там!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям номер с тези "изслушвание" - просто ще си назначат посочените им от задокеанските господари,разбира се,одобрени от световната ционистка централа.*** и предатели на народите си.
3
5
 
5
 
! Отговори
Киро Гъдев преди 9 години
И на кого му пука?
2
7
 
8
 
! Отговори
KLIK преди 9 години
MNOGO POMOGNA NA POSTRADALITE OT NAVODNENIATA HORA V BALGARIA.SARDECNO I POGELAVAM DA NE IA IZBERAT.
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано им пробутаме тая крадла на Брюксел, че да не краде само от България. Тия ЕС и ЕК се правят на много печени крадци и глобяват България, обаче като отиде Кристалинчето там и почне да краде ще видим дали е така.