Наш евродепутат: Камерън да не разчита на популизъм

Ева Паунова защити принципа на свободно движение в ЕС
Обновена: 20 окт 2014 16:15 | 20 окт 2014 15:55, Елка Василева
26
Наш евродепутат: Камерън да не разчита на популизъм
Ева Паунова. Снимка: ГЕРБ

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова участва заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, новоизбрания председател на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер и представители на Консервативната партия на Великобритания в предаването на Би Би Си "Светът този уикенд". Разговорът бе посветен на имиграционната политика на Великобритания, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Миналата седмица в британските медии изтече информация, че премиерът Дейвид Камерън обмисля да въведе "спешни мерки", с които да ограничи броя на имигрантите от ЕС. Темата се следи и с оглед на резултатите от частичните местни избори и засилващите се позиции на опонента на Камерън Найджъл Фараж и неговата антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP).

Антиимиграционната реторика на Консервативната партия, на която Камерън е председател, често е насочена към гражданите на най-новите страни членки на ЕС като България.

Според Ева Паунова подобно отношение е не само дискриминационно към българите, но е и в разрез с основополагащите договори на ЕС. "Нито аз, нито други мои колеги евродепутати от различни страни одобряваме подобна дискриминация. Интересно е как биха се почувствали 2,2 млн. британци, които живеят в други държави членки на ЕС, ако тези страни решат, че те не са добре дошли там", каза Паунова.

Българският евродепутат припомни, че свободното движение на работници е един от основните принципи на ЕС и посочи, че ограничаването му би означавало промяна на документ, а за това е необходимо съгласието и на останалите 27 страни членки на Съюза. "Подобна стъпка е много малко вероятна, почти невъзможна", каза Ева Паунова.

Жан-Клод Юнкер също подкрепи тази теза и обяви, че ще защитава свободното движение на работници - един от основните стълбове на вътрешния пазар.

Според Ева Паунова не е правилно определени членки на ЕС избирателно да прилагат правилата на Съюза, а в същото време да се възползват от всички позитиви, които членството в него носи.

Тя призова британския премиер да не разчита на популизъм, а да базира изказванията си на факти. Евродепутатът посочи данни от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, според които имигрантите от ЕС (включително българи и румънци) във Великобритания допринасят за 1,02 % от БВП, тъй като са по-млади и по-икономически активни от цялостното население в страната.

"Реториката на г-н Камерън е напълно излишна, не само защото накърнява идеята за обединена Европа, но и не му помага да печели избори в собствената му страна", заяви Ева Паунова.

"Единственото, което постига с подобни изказвания, е да засилва позициите на антиевропейската партия UKIP. Групата на евроскептиците в Европейския парламент, към която тя принадлежеше, се разпадна преди броени дни - ясен сигнал за неуспеха на политиците-евроскептици", добави тя.

Ева Паунова следи темата за имиграционната политика на Великобритания отблизо. През януари тази година тя се обърна към Дейвид Камерън с отворено писмо по въпроса, а през месец юли го разкритикува на сесия на Европейския парламент в Страсбург, се казва в съобщението на ПП ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти ме възхити, мило момиче! Браво! На розовобузия една плесница!
16
0
 
0
 
! Отговори
Бисер преди 9 години
Еврото е супер яка мадама, а и е много свестна като човек! Дано България има повече такива като нея!
15
1
 
9
 
! Отговори
Мила преди 9 години
До 21Не мисля така познавам поне 10 човека, които са в UK. Двама се занимават с изкуство и то доста успешно. Поне 5 човека, които завършиха висшето си образование там и са успешбо реализирани в професията си и още няколко приятели заминаха след като завършихме в БГ университета и всички те са успешни в професията си. А *** е много грозна дума, която се използва от не до там интелигентни хора!
14
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Милаvav velikobritania zamina zialata *** na Balgaria,vsicki da gi izhvarliat ot tam, no inie tuk ne gi iskame.
13
0
 
4
 
! Отговори
do 19 преди 9 години
Ох мамин сладък. Ама голЕм си ми разбирач!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми много е убав тоя евродепутат. Как ще я опаковат и нея в корупционния пашкул на политиката.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казал да ограничи,а не да премахне.Ограничение за крадците на коли,проститутките,източвачите на кредитни карти и т.н.Да на образованите и работливите и т.н.
10
5
 
14
 
! Отговори
Мила преди 9 години
Браво на нашето момиче! Радвам се, че в ЕП има млади и кадърни хора, които защитават страната си! Крайно време е да вдигнем глава и да сме горди с това което сме и което можем, защото не отстъпване по нищо на британците или немците! Да България има своите недостатъци, но ние не сме хора втора ръка и тряжва да им го покажем!
9
1
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Пеперудата, Камерън "обмисля спешни мерки", т.е. тепърва евентуално ще взема мерки и съответно Паунова се намесва много на място. Не знам сега защо трябва да плюем по нея и въобще по ЕС. Освен това по-важната статия е онази, в която се появява руска банка кандидат да купи дъщерна банка на КТБ
8
1
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ПеперудатаАми така като чета с нейните думи са се съгласили всякакви еврочиновници до най-високите нива. Съответно се очаква в парламента този въпрос да бъде обсъден, да бъде взето решение и да бъдат предприети действия. Ако си очаквала Паунова да ходи със сопата да бие Камерън или да му вземе нещо мило и да го изнудва, е друго нещо
7
7
 
6
 
! Отговори
читател преди 9 години
Интересно ми е , един на колко британци се равнява по кражби, пакости и източване на фондове?Ако някой знае, нека каже, че да е ясно как тази кокона ги сравнява?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, започваш да ми се издигаш в очите ;)
5
6
 
17
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Ами браво на г-жа Паунова. Иначе такива като номер 1 са ограничени бузлуджански ***, чието ежедневие явно преминава в страдание и печал - Паунова казала, ама Камерън местел, а ако Паунова не каже - що не била казала и какви сме били дупедавци на еврогейовете.
4
0
 
3
 
! Отговори
Така е! преди 9 години
Освен това е "студено и вали".
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ни искат нас, че сме им съюзници, а ни критикуват, че не искаме бежанците от друг континент.
2
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАЗИ Е КОМУНИСТКА ЗНАЧИ УБИЦА..
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Камерън си го премести в другия крачол. Единственото, което го интересува е да спечели изборите догодина, като за целта трябва да привлече колкото може повече гласове на ксенофобите/псевдонационалистите (които принципно гласуват за UKIP). Затова е и цялата драма с имигрантите от Източна Европа.