Плевнелиев: Да си даваме сметка, че плащаме най-високата цена на газа в Европа

Президентът за резултатите от Европейския съвет в Брюксел
24 окт 2014 16:42, Елка Василева
57
Плевнелиев: Да си даваме сметка, че плащаме най-високата цена на газа в Европа
Снимка: БТА

Трябва да си даваме сметка, че продължаваме да плащаме най-високата цена на газа в Европа, защото не сме свързани. Това заяви пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев след приключването на Европейския съвет. На заседанието бяха разгледани въпросите за възобновяемата енергия, емисиите парникови газове, разпространението на вируса ебола.

Всички постигнахме консенсус, може би никой не получи 100 процента от това, което поиска, може би всеки отстъпи, за да докажем още веднъж, че начинът, по който работи ЕС, е уникален, коментира държавният глава по повод определените цели в областта на климата и енергетиката до 2030 година. България трябва да бъде доволна от това, което се постигна днес. Имаме стратегическа визия, каквато друг континент няма; имаме амбициозни цели, които сме убедени, че си заслужават, посочи държавният глава.

Те адресират нашите деца и следващите поколения, начина, по който ще живеят. Трябва да си даваме сметка, че сме взели назаем тази планета и този континент от следващите поколения, и не бива да рушим, да ограбваме и да мърсим по начина, по който това се случва. Параметрите са постижими, целите са много амбициозни, но те задават посоката за цялата планета, поясни Плевнелиев.

Гордея се, че на този Европейски съвет Европа вдигна ясно очакването на целия свят, че е водеща по темата на климатичните промени и устойчивото развитие, заяви президентът. Европа е лидерът, ние задаваме посоката. Очакваме САЩ и Китай да се включат, имаме сигнали, че те ще поемат това, което зададохме като посока. За България тези цели са изпълними, но отговарят и на нашия стратегически национален интерес. Зададохме цели за свързаност на мрежите, за интерконектори, посоката за общите пазари на ток, на газ, което със сигурност ще доведе до конкурентни цени, т.е. до по-ниски цени, допълни президентът.

Той определи като много полезни дебатите от гледна точка на възможностите, поискани от Вишеградската четворка, България и Румъния за повече гъвкавост на управлението на еврофондовете за настоящия програмен период с оглед на тяхното по-ефективно изпълнение. Получихме разбиране и договорихме в пълен консенсус специално изречение, което става част от заключенията от заседанието, което беше много полезно за България, посочи президентът.

Той съобщи, че по отношение на борбата с ебола България няма как да участва финансово, но има своя силен глас в подкрепа на решението на Европейската комисия и на Европейския съвет да бъдат осигурени един милиард евро за действията с разпространението на болестта не на нашия континент, а там, където тя е в пик. Президентът оцени това като много смело и мъдро решение. България не допринася със средства, но със своя глас в подкрепа на тази смела позиция ще бъдем оценени, коментира президентът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Само като му видя слугинската физиономия и ми прилошава.Ние сме си виновни.Когато избираш президант първо трябва да се пита жена му аджеба става ли този човек за тази работа.Сега да ни е хак тозе *** и дано ни узреят наи посла тиквите когато гласуваме.
33
0
 
5
 
! Отговори
neo преди 9 години
Росене кога ще платиш на хората, които работиха за теб в Германия??????????????????*** гад
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na snimkata- nikoi ne obrusta vnimanie na Plevneliev.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Plevneliev upotrebqva droga.
30
1
 
16
 
! Отговори
ранобудните преди 9 години
по цял ден говори срещу Русия, позволява си да я нарича с имена с каквито и САЩ не си позволяват и после се оплаква,че цената на газта за България била висока? Абе тоя *** ли е ?
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4udim se samo zasto dosega prezidenta Jelev neizleze da pohvali toia Purko nebesnii, a ostavia Prof Georgiev da nari4a nasiat mil vojd "estestven ***" s koeto silno ne se saglasiavame zasoto Purko e samo ***
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
publikuvaite cenite na gasta za otdelnite EUiski drjavi be
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма логичен отговор на въпроса, ако газта на руснаците е скъка и неизгодна, защо от 10-15 години ние не внасяме от някой друг? Това е пазарна икономика, ако *** като Костов и Плевнелиев са прави, какво тогава правим? Доброволно финансираме Русия понеже нямат пари ли? Защо не преговаряме и не намерим газ от друг източник за по-ниска цена?
26
0
 
10
 
! Отговори
Това е истината преди 9 години
Газта ни е скъпа само заради нашите прекупвачи-1."Булгаргаз"2.Акцизии.3Газораспределителните дружества.4.Транспортно-газовите дружества.5.Дребните търговци-например бензиностанциите с газови колонки.Цената която се плаща на Газпром е 360 долара.А цена от 501 долара се получава най-вече от транспорта и от това,че потреблението на газта постоянно пада--логично е--икономиката ни умира и съответно няма ръст на потребление---А защо икономиката ни умира???----Е това всички го знаем.....
25
0
 
10
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Реално колко газ е необходим на реално около 2 млрд,кубика ама като си подписал договор за 6 млрд, ами ще си плащаш и защо "Булгаргаз" си мълчат и не казват на каква цена купуват газа на границата с Румъния и Молдова а се крият зад термина търговска тайна ами много просто цената е като за цяла Европа само че като сложиш едни посредници като "Овергаз" на комсомолският деятел Сашо Дончев е ред други *** ами ще бъде най-скъпият така че т.н. президент да замълчи по този въпрос!
24
8
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 9 години
До фен на хан Крум------ Кои политици?? Р.Овч. подписа за скъпия газ когато свършиха договорите от времето на комунизма.Р.Овч. загроби българия с висока цена на доставките,ниски транзитни такси и добра комисионна за БСП мафиотите.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле колко го ненавиждам това недоразумение....
22
18
 
4
 
! Отговори
Р.Р. преди 9 години
Другари Русофили вие плащате най скъпата газ в Европа, и това е факт от 2005г. За цената на газта може да се сърдите на БРАДСКА РУСИЯ. Не може и не бива да се премълчава и агресивната и политика, която непрекъснато шантажира България. Трябва да бъдете благодарни на нашите КОРУМПИРАНИ политици, които през всичките тези години не пожелаха да сключат договори с други доставчици на газ за да не сме енергийно зависими от Русия. И за какво ли? Сметките им в Сибир Банк набъбват.
21
1
 
5
 
! Отговори
st преди 9 години
Роби ще плащате на всеки и песен ще пеете.
20
0
 
12
 
! Отговори
сократ преди 9 години
Браво на БАЧКАТОР: Изказа "ЕЗИК МОЙ ,ВРАГ МОЙ"са думи на древногръцкия филосов СОКРАТ,преди да изпие поднесената му чаша с отрова.Днес този изказ се приема като народен.Наистина тази дребна и алчна душица- пастирката незнае и друг народен изказ"Куче което незнае как да лаеее,вкарва вълка в кошарата".
19
0
 
28
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ТАЗИ ДРЕБНА ГЕРБЕРСКА ДУШИЦА САМО ДА СИ ОТВОРИ УСТАТА И БИСЕРИ ИЗЛИЗАТ. ПОНЕ КАТО СМЕ ПОСЛЕДНИ В СПИСЪКА ДА НЕ СЕ ИЗЛАГАМЕ!!!!!
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мистър Бийн президент. А тока що скача бе умнико, нали тецовете ни ги дадохме на американците, що не ни продават евтино, нашия ток от нашите тецове, а... м.. *** ти да е... а п... далска.
17
1
 
32
 
! Отговори
сократ преди 9 години
Този *** наричан президент,не разбра ли че срещу ръжен не се рита.Това момченце забрави ,че до вчера беше активен комсомолец и партиец,а днес е станал *** и вместо да е сега образцов комунист, то той прие вместо комунист да стане алчен капиталист.За такива като него ми се иска да възкръснат черните ангели и да ликвидират терминаторите на социалния строй имали партиен билет.Верните на Москва сега са най-върлите и врагове.Запада мълчи,а пастирката крещи.
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да *** и за това са виновни такива *** като теб, които не знаят къде се намират и какво говорят.
15
2
 
41
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Народът на България много добре знае, че слузестият плевел не служи на интересите на България, а е ку*тизан на пожарникаря. А пожарникарят е агент на Цру!