В Португалия избухна нов корупционен скандал

Бившият премиер Сократеш е арестуван за корупция, измами и пране на пари
22 ное 2014 18:37, Елка Василева
10
В Португалия избухна нов корупционен скандал
Жозе Сократеш. Снимка: архив, Reuters

Бившият португалски премиер Жозе Сократеш е арестуван в петък в рамките на разследване за корупция, данъчни измами и пране на пари, предаде AFP.

57-годишният социалист е един от четиримата заподозрени, които са били арестувани през последните дни, съобщава прокуратурата в Лисабон. Разследванията са за данъчни измами, пране на пари и корупция.

Според прокуратурата в разследването са участвали повече от 60 служители на правосъдието, митниците и полицейските служби. Засега не се съобщава в кои градове са били акциите на правораздавателните органи. Според обвинението трима от арестуваните са били изправен пред съда още в петък.

Португалските медии съобщават, че в събота Сократеш ще да бъде изправен пред съдия. Той е бил арестуван при пристигането си на летище Лисабон в петък следобед.

Разследванията са за банкови операции и преводи на пари с неизвестен произход. Според прокурорите те нямат връзка с дейността на банка Monte Branco. При тогавашното разследване през юли бе арестуван бившият ръководител на португалската банка Espirito Santo Рикардо Салгадо.

Арестът сега е само седмица след избухването на корупционен скандал заради издаването на "златни визи" на чуждестранни инвеститори, във връзка с който бяха арестувани няколко високопоставени държавни служители. Скандалът разтърси правителството, като министърът на вътрешните работи Мигел Маседо от Социалдемократическата партия, по-големия партньор в управляващата десноцентристка коалиция, бе принуден да подаде оставка в неделя.

Социалистът Сократеш бе министър-председател в периода 2005-2011 г. По време на еврокризата той представи непопулярни мерки за строги икономии, с които успя да санира държавния бюджет.

Когато парламентът не даде зелена светлина на неговото правителство на малцинството  за четвъртия пакет от строги икономии в рамките за една година през март 2011 г., Сократеш подаде оставка. Изборите през същата година бяха спечелени от консервативните социалдемократи. Новата коалиция, водена от премиера Педро Пасош Коелю от социалдемократическата партия, продължи курса на строги икономии.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
оху боху преди 9 години
ВБъгария за тези работи стават министри президенти министър председатели а те в затвора ще ги вкарватАрести в Португалия на големци а в България за измами стават министри и п
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Охооо и те тръгнали нас да учат...
8
0
 
5
 
! Отговори
LISABON преди 9 години
JOZE SOCRATES E ARESTUVAN VAV VRAZKA S FIRMATA - LENACOSTRUCAO - ... FIRMATA KOIATO TRIABVASE DA STROI MAGISTRALI V BG , PO VREMETO NA SIMEON !!!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарю,не е правите някакви мръсни неща. По-леко...
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за нас то най-важно ли е?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А при нас кога ще има арести?
4
0
 
9
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Това да се случи в България , а дано ама надали !
3
0
 
14
 
! Отговори
Фен преди 9 години
До АнонименПо скоро да докараме португалската полиция в България.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога и в БЪЛГАРИЯ ще арестуват социалистите-комунисдти от дс,кгб....Гоце,Буда,Цецо,Цеца,Мая,Орешарски,серГЕЯ,Виденов и останалата червена и крадлива ***?!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да вземем да изпратим и нашите политици в португалия лииии ???