ЕК иска България да приложи правилата за обмен на данни за пътните нарушения

Настоява се и за пълно прилагане на директивата за енергийната ефективност
Обновена: 26 ное 2014 15:02 | 26 ное 2014 15:02, Елка Василева
5
ЕК иска България да приложи правилата за обмен на данни за пътните нарушения
Снимка: БТА

Европейската комисия поиска от България, Кипър, Люксембург и Словения да приложат изцяло директивата за трансграничен обмен на информация за нарушенията на правилата за безопасност на движението по пътищата. ЕК съобщи също така, че е отправила официално искане към България и Унгария за пълно прилагане на директивата за енергийната ефективност.

Директивата за трансграничен обмен на информация за нарушенията на правилата за безопасност на движението по пътищата, която обхваща нарушения като шофирането с превишена скорост и в нетрезво състояние, позволява установяването и съдебното преследване на водачи от ЕС, допуснали неспазването на закона в държава, различна от страната, където е регистриран автомобилът им. Държавата, в която е извършено нарушението, е тази, която решава какви мерки да бъдат предприети.

Срокът за въвеждане на директивата в националното право беше 7 ноември 2013 година. Ако посочените държави не изпълнят изискването, ще се стигне до непоследователно прилагане на законодателството в ЕС, което ще навреди на пътната безопасност, мотивира се ЕК.

България, Кипър и Люксембург все още не са съобщили на комисията за никакви мерки за въвеждане на европейското право в тази област, а Словения е уведомила само за частично прилагане на директивата.

Комисията изпраща мотивирани становища, което представлява втори етап от процедурата на ЕС за нарушения. Ако в срок от два месеца не бъде съобщено за предприемането на необходимите мерки, ЕК може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, Кипър, Люксембург и Словения, пише в съобщението.

През май Съдът на ЕС постанови, че правното основание за посочената директива трябва да бъде променено от полицейско сътрудничество на транспорт. Правилата ще продължат да се прилагат във всички държави от ЕС до влизането в сила в разумен срок на нова директива с променено правно основание.

Европейската комисия съобщи също така, че е отправила официално искане към България и Унгария за пълно прилагане на директивата за енергийната ефективност.

Съгласно тази директива държавите от ЕС трябва да постигнат определени икономии на енергия в периода от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2020 година. Те трябва да направят това чрез задължителни схеми за енергийна ефективност или други целенасочени политики за насърчаване на енергийната ефективност в домакинствата, промишлеността и превозите. Сред останалите изисквания са извършването на енергийни одити на големи дружества на всеки четири години, осигуряването на повече права за потребителите по отношение на измерването и таксуването на енергийното им потребление, обновяването всяка година на поне три процента от сградите на правителството и откриването на обществени поръчки за енергийна ефективност.

Комисията изпраща мотивирано становище до България и Унгария, в което иска двете държави да я уведомят за всички предприети от тях мерки за прилагане на директивата, която трябваше да бъде въведена във националните законодателства до 5 юни 2014 година. Ако София и Будапеща не изпълнят своето законово задължение в срок от два месеца, ЕК може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС.

През юли 2014 г. ЕК започна процедури за нарушение срещу 24 държави, които не бяха съобщили предприетите от тях мерки за прилагане на директивата в националните си законодателства. Процедурите са открити срещу всички държави от ЕС с изключение на Кипър, Италия, Малта и Швеция.

Към България е отправено последно предупреждение и по наказателната процедура заради неприлагане на правилата за санкции за авиокомпании, които нарушават европейските норми за управление на въздушното движение.

 /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък искам триполовите психопати фашисти от ЕК да вървят на майната си и ще отидат на майната си, малко им остава и ще бъдат *** в Брюксел от недоволните европейци.
3
2
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
Само да не почнат да събират глобите, наложени в Европа, че требе да ипотекирам апартамента.
2
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
"Държавата, в която е извършено нарушението, е тази, която решава какви мерки да бъдат предприети." - това трябва да важи за всички престъпления. Ако беше в сила нямаше дело като това по САПАРТ да се мота от българския съд десетилетия, докато го хване давност каквато със сигурност е идеята....
1
2
 
13
 
! Отговори
zeus преди 9 години
То и аз искам европейска заплата, ама ГЕРБ казаха, че са замразени. 4 милиарда дълг тази година и 8 следващата отиват за банки, олигарси и по джобовете на управляващите, после има да ги връщат и внуците ни.