ЕП отхвърли вот на недоверие срещу Еврокомисията

Гласуването показа повишена подкрепа за Жан-Клод Юнкер
Обновена: 27 ное 2014 14:26 | 27 ное 2014 14:22, Елка Василева
4
ЕП отхвърли вот на недоверие срещу Еврокомисията
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер остава на поста си. Европейският парламент отхвърли с 461 гласа "против", 101 "за" и 88 въздържали се вот на недоверие срещу Европейската комисия.

Днешният резултат показва повишена подкрепа за председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, тъй като ЕП избра комисията на 22 октомври с 423 гласа "за", 209 "против" и 67 въздържали се.

Вотът бе внесен от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и независими евродепутати, посочва БТА.

Мотивите за вота срещу ЕК бяха разкритията за данъчната политика на Люксембург, чийто министър-председател за 18 години бе Юнкер до изборите за ЕП през май тази година и определянето му за председател на ЕК.

Още по темата

Вотът на недоверие беше иницииран, след като в началото на ноември Международният консорциум за разследваща журналистика съобщи, че Люксембург е сключил данъчни споразумения с 340 международни компании като "Епъл", "Амазон", "Икеа", "Пепси", "Хайнц", "Веризон" и "Ей Ай Джи", за да минимизират данъците си, лишавайки европейските държави от данъчни приходи в размер на милиарди евро, посочва БНР.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отрече да има лична вина или конфликт на интереси във връзка с продължаващия скандал "Люксембург лийкс". Юнкер отрече той да е бил архитектът на данъчната система в Люксембург и подчерта, че нищо от миналото му не дава основание да се смята, че има за цел да ограничи плащането на данъци. Той обясни каква е била законовата рамка в страната му, припомни, че 22 страни от ЕС дават различни данъчни облекчения, и заяви, че няма конфликт на интереси с настоящия му пост, защото ЕК вече проверява спорните данъчни практики.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Г-це Василева ,вотана недоверие беше срещу Юнкер ,а не срещу Еврокомисията -защо не пишете Истината ? Счита читалите на този сайт за ............. или това е политиката Ви ?Има интерсна новина ,а Вие още не сте я пуснали ! Разговра снощи между Путин и Прошенко -днес цялата украйнска преса за това пише .
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mali svetovnite sili sa bezsili sreshtu bezraboticata i svetovniq glad za poslednite 100 god daje i sled voinite