Европейският съвет одобри плана за ?315 млрд. инвестиции

Туск призова за единна, твърда и отговорна позиция спрямо Русия
Обновена: 19 дек 2014 08:35 | 19 дек 2014 07:50,
19
Европейският съвет одобри плана за ?315 млрд. инвестиции
Снимка: Reuters

Лидерите на 28-те страни от ЕС постигнаха съгласие за създаване на европейски фонд за стратегически инвестиции, който може да мобилизира до 315 милиарда евро в периода 2015-2017 г. за стимулиране на европейското производство, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.

"Договорихме три неща: първо, призоваваме за спешно създаване на европейски фонд за стратегически инвестиции; второ, подновен ангажимент за интензифициране на структурните реформи; трето, продължаване на усилията за гарантиране на здрави публични финанси", заяви Туск във видеосъобщение. "Трите заедно формират нашата стратегия за ускоряване на възстановяването", добави Туск.

"Новият фокус на инвестиране, наред с поемането на ангажимент от страна на страните членки за структурни реформи и за следване на фискална консолидация, ще бъдат основата за растеж и откриване на нови работни места в Европа", посочиха лидерите в съвместно изявление, цитирано от ДПА.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който взе участие в срещата на върха, предрече, че планът може да допринесе за увеличаване на доверието в еврозоната. Според него бързото му прилагане и правенето на инвестиции с висока възвръщаемост са ключови.

"Инвестициите трябва да бъдат насочени към проекти на бъдещето, например в цифровата икономика или области, където не сме особено силни на световните пазари", заяви при пристигането си в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел.

След икономическите въпроси, лидерите обсъдиха стратегията си по отношение на Русия. Туск призова тя да бъде едновременно твърда и отговорна. Отговорът на ЕС след руската анексия на Крим не може да бъде воден единствено от събитията, посочи председателят на Европейския съвет.

"Очевидно е, че няма да намерим дългосрочна перспектива за Украйна без адекватна, съдържателна и единна стратегия към Русия", каза Туск на пресконференцията след края на срещата на върха.

"Президентът Путин и руското ръководство трябва да се замислят сериозно върху необходимостта да извършат радикална промяна в своето отношение към останалия свят и да преминат към по-кооперативен режим", заяви по-рано шефката на дипломатическата служба на ЕС Федерика Могерини. Тя подчерта, четежката финансова криза в Русия не е добра новина нито за руските граждани, нито за Украйна, нито за Европа или за останалата част от света.

"Никой не иска да вижда упадък на руската икономика. Но трябва да бъдем принципни, да се придържаме към изконните принципи на либерална демокрация, независимост и спазване на държавния суверенитет. Русия не направи това и сега си плаща цената", заяви финландският премиер Александер Стуб, цитиран от ДПА.

"В момента, в който Русия се ангажира в процес, който да уреди кризата в Украйна, няма причина за нас да продължаваме тази ситуация" заяви френският президент Франсоа Оланд преди началото на преговорите между европейските лидери.

На срещата на върха не бе взето решение за нови санкции срещу Русия, но бяха одобрени мерки по отношение на Крим. Всякакви европейски инвестиции в Крим оттук насетне ще бъдат забранени, за да се отбележи неодобрението на Европа по отношение на "незаконната анексия" на украинския полуостров от Русия.

Първоначалният замисъл бе лидерите да се съберат отново днес за втори ден преговори, но Доналд Туск посочи, че лидерите приключват работата си още тази нощ и няма да се събират пак на сутринта.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Никой не иска да вижда упадък на руската икономика. Но трябва да бъдем принципни, да се придържаме към изконните принципи на либерална демокрация, независимост и спазване на държавния суверенитет"И затова не подлагате на санкции Путин, Лавров и почти цялото му обкръжение, а наказвате обикновения руснак? Да *** извратената ви, тотално объркана представа за демокрация.
12
3
 
5
 
! Отговори
точно така, преди 9 години
Путин спечели за 3-4 дни 20 000 000 000 долара.
11
4
 
11
 
! Отговори
Бантустан преди 9 години
За БГ от тия 315 милиарда ще има 10 милиона за поредните наводнения другата година и 10 милиона за екопътеки по програма регионално развитие на селските райони.
10
6
 
7
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Тези пак се правят на много хитри ...незнам пред кого.С и без санкции ,никой няма да ви пусне да инвестирате каквото и да било в Крим- това нито е Гърция , нито Косово , нито България или Румъния. Това е Руската Федерация, пари бол. Никой няма да ви остави да експлоатирате там и да печелите.
9
4
 
13
 
! Отговори
нед преди 9 години
Полша ще яде пилмени скоро
8
3
 
13
 
! Отговори
явно преди 9 години
вчера не сте гледали пресконференцията на Путин и въртите стара плоча.Украинците си мислеха,че ще станат втора Гърция,или поне Полша по получаване на пари.Да,ама не.Сега им казват-правете реформи.Демек,режете и съкращавайте.Стар филм.
7
2
 
6
 
! Отговори
Варна преди 9 години
А Косово ?
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бат БокоАмериканските спекуланти причинха фалита на България както сега и на Русия. Наложиха санкции на Югославия и Ирак през 1997 г. и България не можеше да изнася и внася петрол. Тогава с няколко милиона долара сринаха лева заради дефицита на долари.
5
14
 
10
 
! Отговори
Бат Боко преди 9 години
До ГОДИНИ СТИГАТ !***, твоите лидери ни причиниха Лукановата зима, а след това и Виденовата!Русия ще бъде сгазена като *** щом избра да воюва с целия Свободен свят, в това число и България!Вие в БСП свършихте рублите нали? :)
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия кинти за главно за богатите страни - Германия, Франция, Англия, зашото те си ги гласуват а за България ще подхвърлят трохички според БВП примерно.
3
6
 
22
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 9 години
До Ян БибиянСамо че санкциите се отразяват много по-силно на бедна България, отколкото на богата Русия.Дори простият ви вожд Тиква го проумя, само вие не можете !
2
5
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
За едни ще има ... за нас пак няма да има. Този филм вече сме го гледали !Илюминати инвестираха над 100 милиарда в икономиката на Полша. Всички знаем защо !Защото Полша е най-голямата католическа държава в източна Европа и в близост до Русия ...За да използват Полша като буфер и плацдарм срещу Русия.За нас - муки !
1
15
 
9
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 9 години
Кратко и ясно. Докато Путин не промени радикално имперската си политика, санкции ще има и ще се разширяват.