Евродепутатите вече не са добре дошли в Русия

Москва забрани визитата на литовски депутат
23 яну 2015 19:27,
128
Евродепутатите вече не са добре дошли в Русия
Руският посланик в ЕС Владимир Чижов. Снимка: Ройтерс

Русия заяви, че за момента депутатите от Европейския парламент (ЕП) не са добре дошли на официални визити. Сред причините за това е скорошната резолюция на ЕП за кризата в Украйна, критикуваща руската намеса в страната, пише EUobserver.

Руският посланик в Европейския съюз Владимир Чижов коментира пред изданието, че заявката на литовски евродепутат за среща с руски депутати и политици през февруари е била отказана заради политическата ситуация.

„Изглежда това не е било най-доброто време за неговото пътуване и той трябва да изчака по-подходящо време, когато климатът на отношенията ни ще позволи на Европейския парламент да избягва създаването на допълнителни пречки пред диалога ни“, заяви руският дипломат.

Чижов отбеляза, че визитата „е смятана за подбрана в лошо време“, тъй като ЕП е отказал среща на парламентарната Комисия за сътрудничество Русия – ЕС през февруари, „без да броим последните резолюции за Русия и Украйна, приети от Европейския парламент“.

„Не руската страна предотвратява тези контакти, а, за съжаление, нашите приятели в Брюксел“, допълни той.

Габриелиус Ландсбергис, дясноцентристки литовски евродепутат, трябваше да посети Русия в края на януари заедно с двама свои помощници. Те трябваше да изготвят доклад за отношенията между ЕС и Русия за комисията по външни отношения. Той също така планираше да се срещне с руски дисиденти и адвокатите на Надя Савченко.

Украинската военнослужеща Надя Савченко е офицер от авиацията, участвала (не като пилот) в боевете срещу проруските сепаратисти в Донбас. Тя е пленена и държана известно време в "Новоросия", след което е прехвърлена на руска територия, където е предадена на руските власти. Официално е "арестувана за незаконно преминаване на границата".

Сега Савченко е в затвор в Москва с повдигнати обвинения за съучастие в убийство на руски журналисти. От 40 дни е обявила гладна стачка заради отказа да ѝ бъде осигурена медицинска помощ. Междувременно беше избрана за депутат в украинската Рада и украински представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Ландсбергис заяви, че миналата година Чижов му е казал, че не е в руския „списък за спиране“ - черен списък на длъжностни лица и депутати от ЕС, наложен като отмъщение срещу забраната за издаване на визи на руски политици. Руският дипломат му е предложил да ускори визитата.

Въпреки това на 20 януари той получава обаждане от екипа на Чижов, който заявява, че сътрудниците на Ландсбергис няма да получат визи, тъй като посещението вече няма статут на „официално“. Руският служител също така добавил, че Ландсбергис, който има дипломатически паспорт и не се нуждае от виза, може да бъде спрян на границата. Причината била, че митническите власти решават сами кого да пропуснат.

Председателят на Европейският парламент Мартин Шулц не бе намерен за коментар на инцидента. 

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май ще ходя да живея в Русия!
83
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
АЗ СЪЩО НЕ ИСКАМ ЕВРОПЕИСКИ И АМЕРИКАНСКИ ДЕПУТАТИ ДА ВЛИЗАТ И КОМАНДВАТ В БЪЛГАРИЯ
82
2
 
9
 
! Отговори
правилно преди 9 години
нарича се реципрочност.Иначе,ние дори лихвите от членския внос /680 милиона евро годишно/ не получаваме от ЕС.
81
3
 
7
 
! Отговори
до 114 от друг преди 9 години
Точно за нивото на образованието и възпитанието си трай, че ставаш жалък и смешен. То сега едно образование и възпитание..мани,мани......
80
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 112По принцип не мислех да отговарям на инфантилна червена, тесногръда комунистическа ***, а помниш ли? дефицита на стоки от хранителната, леката промишленост,сигурност -16 република на СССР а за нивото на образованието и възпитанието може сами да си дадете отговор от писанията му
79
7
 
3
 
! Отговори
Р.Р. преди 9 години
До Анонимен 112По драсканията ти се разбира че не си много умен.
78
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 110 когато сегашна европейска Бьлгария успее да постигне образование здравеопазване,земеделие,сигурност каквито е имало по времето на Живков тогава ще си отваряш устата и ще говориш европейско гейче -недоклатено
77
6
 
26
 
! Отговори
колио преди 9 години
До 110 българия е нетен платец в ЕС което ще рече дава на европа повече данък отколкото европа връща под формата на програми.По времето на соца имахме по добро земеделие от холандското сега европа го срина до първобитно.Евро програмите целят не да развиват а да разделят и разбиват икономиката и зимеделието ни те разделят хората на право взимащи и не взимащи.
76
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като ни зароби през 1944 г, СССР толкова ни е крал, колкото никой, дори през турко!България беше длъжна да издържа руските окупатори, като тази "издръжка" възлизаше на 1/3 от БВП на страната. При това, ПАРИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПЛАЩАТ В ДОЛАРИ!!!Ей *** русофили, прочетете нещо, чугунените ви глави са напълно ръждясали!
75
4
 
26
 
! Отговори
чекист преди 9 години
До до жоро Драги господин "нетрол"Не е лошо преди да пописваш и да по прочиташ по нещичко. По време на социализъма както казваш Русия не я е имало , а СССР. Пак през този период Б-я отстрана на цървулите , газените лампи и ралата стана ядрена и космическа държава. Търговското ни салдо със Съветите бе изравнено на практика/ при рекапитулацията дори се оказа , че ни дължат 100млн долара/ Сега с русия сме в дефицит около 2млрд годишно Не мисля, че разбираш какво ти пиша, но по просто не мога
74
23
 
7
 
! Отговори
до жоро преди 9 години
Другари ЕС не ни е давал нито стотинка на заем и не чака да му връщаме каквото и да било. Всички пари по Сапард,Околна среда,Транспорт,Селско стопанство и пр. ни се дават безвъзмездно.За сметка на това любимата ви русия ни набута с три милиарда за един гьол в Белене, после искаше да ни набута с 4 милиарда евра, при нормална цена 1,5 милиарда за южен паток, а по време на социализма ни ограби стотици милиарди за неразплатена продукция и с това унищожи икономиката на България.
73
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 90Лошото не е точно това, че късно ще дойдат при нас тези пари. Лошото е, че те идват под формата на заеми с лихви и познай до три пъти кой ще ги плаща... пак народът.
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега в хотела ми няма да има никой лятото язък ще го бутам
71
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самоо Русия и Българияя давайй Волене ние сме с тебе
70
3
 
8
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Pravilno!
69
23
 
11
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Кой го интересува да ходи във клоаката Русия? Не съм чувал за такива хора но може и да има.
68
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евродепутатите вече не са добре дошли в Русия, а руските ''бизнесмени'' и ''политици'' изпращат децата си да учат, и ако могат да останат в Европа, САЩ или Канада.
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До IvanПравилно си прочел. Тайланд е много хубава държава. Виетнам ги мъчат ***, но и това ще отмине.
66
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Теофилакт БогомилКато какъв специалист го казваш? Русия е недоразвита държава. Русия освен танкове и пушки един телевизор или компютър не е създала. Паста за зъби даже непроизвежда. Доро руската водка не е руска. Сам се увери за Столичная например.
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Теофилакт БогомилСупата , ***, супата..........