Гърция обръща страницата, край на икономиите и унижението

Тройката международни кредитори остава в миналото, рече Алексис Ципрас
Обновена: 26 яну 2015 12:24 | 26 яну 2015 07:00,
200
Гърция обръща страницата, край на икономиите и унижението
Снимка: Reuters

Лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че победата на неговата партия на изборите означава, че Гърция оставя в миналото икономиите и унижението, съобщиха световните агенции.

Още по темата
"Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение", каза Ципрас пред хиляди поддръжници на своята партия, празнуващи в центъра на Атина.

По думите му резултатът от предсрочните парламентарни избори означава, че "тройката" международни кредитори (Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) остава в миналото.

Министър-председателят на Гърция Андонис Самарас призна поражението си от радикалната левица СИРИЗА, като каза, че уважава решението на избирателите.

"Хората в Гърция казаха думата си и всички ние уважаваме решението им. Съвестта ми е чиста", заяви Самарас.

Представители на Нова демокрация и СИРИЗА заявиха, че Самарас се е обадил на Ципрас, за да го поздрави за победата на изборите.

Британският министър-председател Дейвид Камерън предупреди, че резултатите от предсрочните парламентарни избори в Гърция ще доведат до увеличаване на икономическата несигурност в Европа, а това според него означава, че Великобритания трябва да се съсредоточи върху развитието на своята икономика, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
 
"Изборите в Гърция ще увеличат икономическата несигурност в Европа. Затова Великобритания трябва да се придържа към нашия план, обезпечавайки сигурността у дома", каза Камерън.

Белгийският финансов министър Йохан ван Овертвелд каза, че според него има определена възможност за обсъждане на формалностите на дълговата програма на Гърция с другите страни от еврозоната, след като на гръцките парламентарни избори побеждава радикалната левица СИРИЗА, предаде Асошиейтед прес.

Министърът заяви преди среща на финансовите министри от еврозоната, че "ние можем да обсъждаме формалностите, ние можем да обсъждаме преструктурирането на дълга, но крайъгълният камък - че Гърция трябва да уважава правилата на паричната политика - трябва да остане както е".

По думите му, дори да може да бъдат променени някои неща, за да се съобразят с исканията на СИРИЗА, "не е възможно нещата да се променят из основи".

Групата на социалистите в Европейския парламент определи победата на СИРИЗА като повратен момент и знак, че икономическата политика на еврозоната трябва да се промени.

В Германия президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман изрази надежда, че "новото гръцко правителство няма да прави обещания, които не може да изпълни, а страната не може да си позволи". Според него, докато Гърция не оправи напълно държавните си финанси, всяка промяна в дълговата програма би имала краткотраен ефект.

Германската опозиционна партия "Левите" обаче определи победата на СИРИЗА като "знак за надежда за ново начало в Европа". Според нея резултатът от изборите е удар за политиките, налагани на Гърция от "тройката" кредитори - Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд - и германското правителство, отбелязва Асошиейтед прес.

Френският президент Франсоа Оланд поздрави лидера на гръцката радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас за победата на изборите и изрази желание за съвместна работа за укрепване на растежа и стабилността в еврозоната, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Президентът на републиката напомня за дружбата, обединяваща Франция и Гърция, и изразява готовност за продължаване на тясното сътрудничество между двете страни с цел осигуряване на растежа и стабилността в еврозоната в дух на напредък, солидарност и отговорност, което е в сърцевината на споделяните от нас европейски ценности", заяви Елисейският дворец.

Финансовите пазари реагираха нервно на победата на СИРИЗА,  като еврото падна до най-ниското си ниво от 11 години, посочва Ройтерс.

/БТА/

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До IMK183AMI TO ROMITE V BALGARIA VECE SA SI IZVOUVALI TEZI PREDIMSTVA.
133
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
сбогом НА ИКОНОМИИТЕ И УНИЖЕНИЯТА-----ТАКА ТРЯБВА И СИДЕРОВ ДА КАЖЕ НАИДВАЩИТЕ ИЗБОРИ
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сбогом, евро кочино.
131
0
 
3
 
! Отговори
IMK преди 9 години
Обещания: увеличаване на минималната заплата,13 та пенсия, безплатно електричество за бедните,безплатно здравеопазване,премахване на таксата върху битовата нафта, увеличаване на плащанията за безработниУниклано е колко са наивни хората и как бързо забравят.
130
0
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Bravo na gurcite!!!
129
1
 
0
 
! Отговори
simeon преди 9 години
Zad SIRIZA e USA i AGGELOPULU, nai bogata familia v Greece....
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега, НИЕ бунаците с 400лв заплата и 200лв пенсия, щото сме у Европата, ще плащаме 300 та милиарда евро = 600 000 000 000 лева!!!!!!!!!! дълг на гърчолята щото те са много зле с 500 евра= 1000 лева пенсии и 700 евра мин.заплати . То по-прости от НАС и по-големи будали няма.Ама пък се ежим по форумите.
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
край на ЕС, урррррррррааааааааааааа
126
0
 
0
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Въпреки, че някой в ​​Европа остава смелостта и гордостта
125
9
 
5
 
! Отговори
да ЖИВЕЕ РУСИЯ преди 9 години
Аде бегай в Русия ,бе ***, кво дириш тук в Еврогейския съюз....ааа и между другото ти пожелавам и там , ако не ти хареса Володката случайно , да можеш да се гавриш спокойно, както го праиш сега-Тук, *** нещо , не ми се верва...
124
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето драги мои, така започва разпада на ЕС.аз се радвам, а вие?
123
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега е ред на наш българин да обедини народа, да гласуват за благото на милата ни Родина.Дали ще бъдат комунисти или националисти и ние искаме да живеем добре.Боко цяла нощпие валериан и хапчета за кръвно,сън не го хваща.Ето така се убеждава народа и след победатаму се дава обещаното,а не да продължават да крадат.Да натикат в ъгъла олигарсите и да имвземат незаконните пари.Искаме задължително гласуване и край на купуване на гласове. ДПСда бъде забранена като етническа партия.Турците да глус
122
6
 
15
 
! Отговори
555 преди 9 години
АЗ съм СИРИЗА!!!!!!
121
9
 
9
 
! Отговори
розовото бъдеще преди 9 години
тези са ненормални, да избераттози популист.Интересно на кой клон ще кацнат сега - на ЕС очевидно няма да е , като не искат да плащат стари дългове, или на Русия - може би една база в средиземно море, или ще стават мюсюлмани да се молят на Саудитите......
120
4
 
22
 
! Отговори
Ха- Ха преди 9 години
Нали всички са чували приказката - да му мисли, който има да взема, а не който има да дава и не е луд, който яде баницата, а този който му я дава
119
4
 
16
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Ако Бареков беше се родил в Гърция щяха да го изберат за пожизнен президент!
118
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 163 Познато ,познато!Цинк,никел,кадмии,талии,германии,цинк,живак,телур,полонии+ЗЛАТО по данни на Лондонската борса, от 2008 година , на стойност -6 ,880 милиарда долара, са изнесени от България.Ама то е трудно за разбиране за ,,червените- квадратоглави,,,.,Президентство, министерски съвет ,народно събрание са окупирани от комунистите .Уж се борите срущу тях,а те са начело на държавата.
117
4
 
3
 
! Отговори
mathur преди 9 години
До АнонименИскате да кажете БОЛЕН....
116
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако гърците отказват да плащат дълговете си това значи фалит. Гърция ще обяви фалит.
115
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приятели, спасителния план, който В МОМЕНТА се обсъжда в Брюксел, не е насочен към спасяване на Гръцката финансова система, както се пише, а към спасяване на Западните банки, които фалираха в Гърция....