ЕС обмисля да разшири "черния списък" със санкции срещу Русия

Страната е критикувана за военната й пропаганда и за обстрела на Мариупол
28 яну 2015 20:46, Анисия Иванова
58
ЕС обмисля да разшири "черния списък" със санкции срещу Русия
Снимка: Reuters

Европейските външни министри са готови да разширят "черния списък" със санкции срещу Русия, показва проект за решение, което да бъде прието на утрешната среща на министрите в Брюксел, съобщава "ИЮ Обзървър".

В текста, разпратен от външната служба на ЕС до държавите членки, се казва, че предвид влошаването на ситуацията Съветът на ЕС приема да удължи с 6 месеца действието на ограничителните мерки срещу лица и организации, застрашаващи или подкопаващи украинския суверенитет и териториална цялост, да добави нови лица в списъка и да подготви нови мерки.

Още по темата
Европейската външна служба и Европейската комисия трябва до седмица да представят предложение по разширяването на списъка. Освен това да извършат подготвителна работа по евентуални допълнителни ограничителни мерки, се казва в документа. Освен разширяването на списъците няма да има засилване на икономическите санкции срещу Москва, твърди Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници.

Въпросът обаче засега остава открит и предстои да бъде разгледан до срещата на лидерите на ЕС на 12 февруари. Като цяло ЕС смята, че наложените това лято секторни санкции вече са засегнали тежко руската икономика, допълнил източникът.

Външните министри на ЕС планират да обвинят Русия за обстрела на украинския град Мариупол миналия уикенд, при който загинаха 30 души. Москва отрича обвинението. Съветът силно осъжда безразборния обстрел на жилищни райони в Мариупол.

Продължаващата и нарастваща подкрепа за сепаратистите от Москва показва отговорността на Русия, се казва в проектодокумента. В него се подчертава, че всякакво смекчаване на позицията на ЕС зависи от това, до каква степен Русия ще изпълни мирните споразумения от Минск, сключени през септември 2014 година.

Спазването на споразуменията изисква "изтегляне на незаконните и чуждестранни въоръжени групи, военна техника, бойци и наемници, контролиране на руско-украинската граница с постоянно наблюдение на ОССЕ, както и предсрочни местни избори в части от регионите Донецк и Луганск. Наблюдателите трябва да получат достъп и до Донецк и Луганск, допълва Ройтерс. Освен това Съветът ще осъди действията на сепаратистите.

Външните министри критикуват Русия и за военната й пропаганда. "Публичните изявления, изкривяващи реалността на терена, както и публичното унижаване на затворници в нарушение на международните закони няма да доведат до силно необходимата деескалация", планират да заявят те.

След призивите на десетина и повече европейски страни ЕС да вземе мерки против пропагандната кампания в проекта за заключителен документ е написано: "Съветът възлага на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини да увеличи усилията за по-нататъшно подобрение на стратегическата комуникация в отговор на руската дезинформационна дейност".

Подобни усилия трябва да включва корекция на дезинформацията и подкрепа за развитието на независими и демократични медии в региона на Източното партньорство (постсъветския регион).

Текстът отбелязва и цената на войната, посочвайки че 1,5 милиона души в Украйна са били принудени да напуснат родните си места. От тях 600 хиляди изпитват остра нужда от помощ.

От Украйна се очаква да предприеме правни стъпки, които да позволят на Международния наказателен съд (в Хага) да разгледа обвиненията за престъпления срещу човечеството, извършени на територията на Украйна през 2014-2015 година. Освен това страната се призовава да ускори реформите, които са ключови за асоциирането и интеграцията на Киев, съобщи Ройтерс.

Заключителният текст, както и всякакви нови санкции, трябва да бъдат приети чрез единодушие. В миналото Австрия, Чехия, Кипър, Унгария, Франция, Люксембург, Словакия, и лявоцентристката партия ГСДП в германската коалиция, са изказвали резерви срещу по-нататъшни действия. Повечето от тях застанаха на страната на подкрепящите санкциите след среща на външните министри миналия месец. Всички те подкрепиха и изявление на лидерите на страните от ЕС вчера, което обвинява Русия за атаката в Мариупол.

Гърция обаче се оказва непредсказуемият елемент, отбелязва "ИЮ Обзървър".

Новата крайнолява-дясна коалиция в Атина вчера отхвърли изявлението за Мариупол, а "Катимерини" съобщи днес, че Гърция може да наложи вето на новите санкции, позовавайки се на правителствен източник. Дипломат от ЕС е нарекъл гръцкия отказ "просто невероятен".

Ако Атина иска да разводни текста на изявлението на външните министри, "няма полза от приемането на слаби решения". Според друг дипломат от ЕС, ветото на документите за Русия може да бъде разменна монета в преговорите за гръцкия дълг.

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас е изказвал подкрепа за Русия преди да дойде на власт, отбелязва изданието. Миналия месец май той определи санкциите на ЕС като вредни по време на посещение в Москва и нарече проевропейското правителство в Киев "неонацистко".

Вчера Ципрас се оплака, че не е имало консултации с неговото правителство, преди ЕС да обяви възможни нови санкции срещу Русия, отбелязва АФП.

Дипломатически източник на "ИЮ Обзървър" е отбелязал, че Мариупол е градът с най-голямо гръцко малцинство в Украйна, в който дори има гръцко консулство. Той е заявил, че се чуди какво ще стане, ако руските сили разширят офанзивата си в тази посока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко-ооооо! Русия не иска само да се пъчиш и подаряваш кучета на Путин, когато всичко е спокойно.Русия иска да кажеш на европенделите, че България не може да бъде враг на Русия и да си променят позицията. Нали уж си сербез и прям мъжага.Какво се свиваш като оскубан пуяк! Отивай и си прибирай овчарката!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна да предяви иск пред Хага ??Тия се побъркаха !
25
1
 
2
 
! Отговори
picadili преди 9 години
И какво като си бил в Кербала, и си се крил като мишка край някое летище.И какво като си бил в
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво като си бил в Кербала, само си се крил като мишка или си пазил някое летище.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз бях в Кербала и ако някой си мисли че краварите са калпави войници много греши ВЪОБЩЕ НЕ СА ПО ЛОШИ ОТ НАС
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Киив, всички знаят къде е централата на наемниците ,колко са ,къде се бият ,само нашите червеногербери и сориди не знаят.По телевизиите непрекъснато ги показват и хвалят .Паталогични лъжи за,, умни ентилигенти,,Както лъжеха за химическото и ярено оръжие на Садам .дето казваше баба-,лъжат ,кат Ивреи,,,Ами ,като знаем кой дърпа конците ! И си стягаите дупетата,че има повиквателни и в София и в Шумен ,още!
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно защо няма и думичка за доказаното присъствие на американски наемници в Украйна... С големи крачки вървим към световна война...
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 34.Не,с бойковистчета
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро Русия ще наложи най болезнените санкций на евробюрократите,ще им отнеме вибраторите...
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 27.Най големите пияници са западняците.Справка нашето Черноморие.Освен това те са западногейци,третополови,мъже се женят с мъже,жени с жени,баща спи с дъщеря си.Имат нужда от лекар и това е Русия.
17
12
 
2
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До до дамдумНищо не чета приятел избирателно.Ти четеш избирателно и това е защото от мерак по Русия си пропуснал че посвета има демокрация.Нормално е да има недоволни щом има демокрация има и опозиция.А и ако незнаеш Германия има много малък процент в търговията с Русия за селскостопанска продукция и храни.А и те за следващия сезон ще променят ситуацията защото това е планов отрасъл.А Русия какво щепромени за идната година??Ще си поливат зърното с петрол и ще го пъскат с газ против ***?
16
0
 
5
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До анализаторА сега ще ви обясня ЗАЩО КРАВАРСКИЯТ ВОЙНИК Е ТОЛКОВА КЕКАВ И СТРАХЛИВ....По мои спомени краварските войници имат не една спечелена война.В ирак един краварски войник получаваше на ден колкото нашите войници родолюбци за месец.Ама краварите се бяха защитили а нашите момчета ги хвърлиха на полето нито екипировката им дадоха нито парите нито база.И сега обясни нашите защо бяха там за награда потупване по рамото ли?Защото аз който познавам е бил там за пари.Всичко е свързано с пари
15
8
 
1
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
До анализаторХайде покажи ни извадка да прочетем кога Германския министър е молил Русия??ПО скоро ако им върнат в Русия имигрантите и проститутките ще падне властта за една седмица.Който е вкарал пари в Русия преди санкциите сега вече в прединфарктно състояние и с побелели коси.Ако още не му е окапала косата от шока.Там всичко е много зле.Само върхушката има кинти ама след малко нови санкции и те ще ревнат и сещяй се.А на 1 март започват масовите протести в Москва
14
3
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
А сега ще ви обясня ЗАЩО КРАВАРСКИЯТ ВОЙНИК Е ТОЛКОВА КЕКАВ И СТРАХЛИВ!ЗАЩОТО:- не защитава род и родина, обикновено е чужденец на заплата.- в огромното си мнозинство се е цанил за войник, за да вземе краварско гражданство- носи 45 кг раница на гръб с излишни неща. Претоварен е като муле! Но не може да изхвърли раницата, защото при раняване не му зачитат медицинската застраховка.- не е мотивиран да мре за богаташите.
13
2
 
18
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Г-н ОДИСЕЙ 1зная, че сте на заплата към едно небезизвестно НПО, но това говори зле завас и особено зловещо разкрива користните цели на вашите ментори!Вие явно сте тотално неосведомен, че ОССЕ не са единствените международни наблюдатели в Украйна!Освен това си спомни за боинга свален от украинците, надупчения като решето автобус, зверските обстрили на градовете от укрите и по-добре млъкни! И да не забравя миналото ти амплоа като комсомолско секретарче!НИКОЙ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ТЕ СЛУША В ТОЗИ ФОРУМ!
12
0
 
14
 
! Отговори
маке преди 9 години
днес министерския съвет е взел решение Български войници да могат да служат под чуждо командване каква връзка има тва с мобилизацията незнам
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахаха! Тръгнали евнусите от ЕС на война с прашки. Това да не е сайта на "Стършел"???
10
5
 
18
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
И какво се оказа от прочутите санкции на ЕС срещу Русия: - германският министър на земеделието моли Русия да смекчи санкциите за немските земеделски производители.- в автомобилната индустрия освобождават работници.- спада производството на домакинска техника за руския пазар.- губи лихви от недадени кредити за рефинатсиране на големите руски фирми и т. н.А в същото време търговията с кравария се е увеличира с 11.37%!Ха сега мислете кой пелели и кой губи!?????
9
2
 
23
 
! Отговори
още заглавието преди 9 години
"Страната е критикувана за военната й пропаганда и за обстрела на Мариупол"??Обстрела на Мариупол се установи че прозападна пропаганда...Има нещо дълбоко сбъркано в цялото заглавие! Прозира безсилие.
8
3
 
22
 
! Отговори
**** преди 9 години
Последното което прочетох сега е,че германският министър на икономиката е против санкциите срещу русия.