Гърция се върна в редиците на ЕС за санкциите срещу Русия

"Ню Йорк таймс": Новото гръцко правителство се примири
Обновена: 30 яну 2015 14:07 | 30 яну 2015 10:04, Елка Василева
276
Гърция се върна в редиците на ЕС за санкциите срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

На заседание в Брюксел европейските външни министри се опитаха да изградят единен фронт срещу Русия заради Украйна, успокоявайки тревогите, че избирането на крайнодясно, враждебно към санкциите правителство в Гърция може да преобърне европейската политика към Москва, пише в. "Ню Йорк таймс".

Победата на радикалната лява партия СИРИЗА в Гърция до голяма степен бе възприета като засилване на неуспешните преди усилия на Русия да разедини членовете на ЕС и да саботира политиката на санкции на съюза.

Още по темата

В крайна сметка обаче Гърция се отказа от острите изявления, осъждащи санкциите, и се присъедини към останалите страни в 28-членния блок в единодушния вот за разширяване на списъка на санкционираните лица (главно руснаци) и за работа в подготовка на "по-нататъшни действия" за оказване на натиск върху бунтовниците да спазват мъртвороденото примирие от миналата година.

Гърция се присъедини към останалите страни, подкрепяйки удължаването с 6 месеца на наложените през март миналата година санкции, чийто срок на действие иначе скоро би изтекъл, отбелязва вестникът.

Примиряването на новото гръцко правителство бе приветствано с оптимизъм като признак, че въпреки острите изявления на гръцките представители в последните дни Атина ще продължи да работи с партньорите си в ЕС, включително - може би – по обслужването на дълга си.

"Ню Йорк таймс" цитира литовския външен министър Линас Линкевичюс, който казва в интервю, че на заседанието далеч нямало толкова спорове, колкото очаквал, след като гърците "били принудени да променят непреклонната си позиция".

Вестникът цитира и ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини, според която единодушният вот свидетелства за нещо много важно - че участниците са успели да запазят единството си.

Избирането на СИРИЗА зарадва мнозина в Кремъл. Подобни радикални партии бяха една от основните му мишени в стремежа за саботиране на европейската политика по отношение на Украйна, казва пред "Ню Йорк таймс" анализаторката от базирания в Брюксел Център за Европейска политика Аманда Пол.

Гърция е източноправославна страна като Русия и гърците често гледат на Москва със значително по-голяма симпатия, отколкото повечето други европейци, особено онези, чиито страни са били завладени или окупирани от Съветския съюз. Русия се опитва да създава връзки с антиинституционални партии (както леви, така и десни) в чието лице вижда удобна стенобойна машина срещу позицията на ЕС за Украйна.

СИРИЗА обаче е първата политическа формация от този вид, която идва на власт, и победата й ще е важна проверка дали стратегията на Путин на принципа "разделяй и владей" работи, казва анализаторката.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: РусияГърцияес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
3
 
2
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Гърция е източноправославна страна като Русия и гърците често гледат на Москва със значително по-голяма симпатия, отколкото повечето други европейци, особено онези, чиито страни са били завладени или окупирани от Съветския съюз. Русия се опитва да създава връзки с антиинституционални партии (както леви, така и десни) в чието лице вижда удобна стенобойна машина срещу позицията на ЕС за Украйна. ?????????????????? Що за глупост????СЕГА СМЕ ОКУПИРАНИ ОТ ес!!!!! ТОГАВА БЯХМЕ СВОБОДНИ И ЗАЩИТЕНИ!!
170
1
 
3
 
! Отговори
Еллин преди 9 години
Толкова е смешно човек да чете какво пишат медиите из Европа. Целият "скандал" започна от факта, че Гърция поиска обяснение защо някой хора си позволяват да правят изказвания от името на всички държави членки за важни въпроси без да са попитали първо правителствата им. В конкретния случай един поляк на име Туск, заклет неолибералист, прави изказвания, като не е информирал гръцкото министерство на външните работи. Все още сме суверенни държави. Помислете дали България е била информирана?
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция има 2 основни приоритета. те да са добре и сътрудничество с Запада, а не с Изтока. Така че всичко е нормално
168
1
 
4
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Dano da ne sa se primirili...
167
1
 
3
 
! Отговори
к'во става тук преди 9 години
цитат: "...избирането на крайнодясно, враждебно към санкциите правителство в Гърция..."откога "сириза" стана крайно дясна партия? То вярно е, че се съюзи с крайна десница, но граница между крайно дясното и крайно лявото няма. В крайността двете понятия се сливат.
166
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ??? - Кажете какво правите в България ???живеем си добре, не обикаляме по чейнджовете да гледаме как върви курса.хапваме си евтини плодове, месо и др. бензинът засега е гот. изобщо лайф.
165
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен205 бил е по времето на КАРЛ 12
164
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е ВРАЖА държава на България
163
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До не е враг " Русия не е враг на България! Най-големите врагове на България са Сащ, Нато, Реформаторския блок и ЕС!..." винаги е имало хора ,не достатъчно интелигентни които нямат нито речник нито изказ.Впечатляващото е,че има десетки които ги подкрепят...дори в *** словоблудства.
162
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Гърция ще и опростят някое друго милярдче въпрос на интереси ! А България нищо не печели по скоро губи от тези санкиции само някой друг продажник си оправя положението.
161
3
 
6
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Благодарение на своето географско положение и много други ФАКТОРИ, ВИЭАНТИЯ печели в продължение на столетия от търговията между Иэтока и Эапада!!! Беше въпрос на време но и ТОЭИ се УЛЯ, като предшествениците си!!! Че Гивара - глупости на търкалета!!!:-))) Единственото, което направи е да иэлъже народа си!!!
160
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета простотиите на другарите - "путь..ци", извинете, привържениците на Путин, и се чудя, какво правите тук, ами не заминете за Сибир, след като сте си обменили еврото в рубли?Нали там е много по-хубаво! Цял живот сте били предатели на родинатани!
159
19
 
6
 
! Отговори
bolbov преди 9 години
Не знам защо червена Сириза трябва да защитава криминално феодална Русия.Сириза има друга мисия да изпрати капитализма включително и руския такъв завинаги в учебниците по история.Тази група от хора успяха да убедят значителна част от гръцкия народ,че капитализма е система за управление на обществото,чрез която с почти всички блага се разпореждат малка група криминални типове наричани за краткост бизнесмени капиталисти инвеститори,а като общо грабители на трудовия народ.Сириза дава знак !?
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 205Готи, Геати идват от скандинавският полуостров и завладяват Крим и дълги векове и техен.
157
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - Имаш ли рубли? - Сега вече нищо не можеш да се купиш!
156
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия този път не е сама, Иран е до нея, преди седмица подписаха нужните договори, НАТО е в нокдаун, всички в Европа се страхуват от Русия, а САЩ от Иран и Хизбуллах, ха ха ха, остава да се намерят и други държави, най-малкото Сирия, Ливан, Йемен и Ирак са в този алианц, Турция засега се колебае, Италия и Гърция в Европа са с най-големи шансове, стига да махнат пречката Израел
155
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
209 Имаш ли долари ?Сега е момента да купиш рубли
154
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми кога е бил полски ?
153
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
69,1025 рубля за $1
152
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НякойЯ кажи кога Крим е бил шведски ?????