Гърция трябва да върне 21,3 млрд. евро до края на 2015 г.

Възможностите пред гръцкия кабинет са все по-малко
Обновена: 30 яну 2015 15:42 | 30 яну 2015 15:38, Бойчо Попов
75
Гърция трябва да върне 21,3 млрд. евро до края на 2015 г.
снимка: Ройтерс

Първите стъпки на гръцкото правителство са обезкуражаващи. Само четири дни след встъпването си на власт новият кабинет под ръководството на Алексис Ципрас повдигна толкова много въпроси в страната си, но и в целия ЕС. Единна позиция на съюза срещу Русия – почти, но не съвсем. Започнатите с мъка структурни реформи – отменени.

А това политическо говорене отклонява темата от по-важните въпроси – Ципрас и финансовият му министър Янис Варуфакис трябва да се занимават по-скоро с бюджетните теми и въпроси. През тази година гръцкото правителство трябва да се разплати с някои кредитори. При това става дума за голяма суми пари - и това може да вкара малката страна в сериозни неприятности, пише Financial Times. 

Само на Европейската централна банка (ЕЦБ) Гърция трябва да изплати 6,7 милиарда евро през юли и август. ЕЦБ прие под ръководството на своя бивш президент Жан-Клод Трише гръцки държавни облигации като обезпечение. Сега те имат падеж.

Централната банка ще настоява за плащането - в противен случай тя ще трябва да се примири с обвинението за публично финансиране, а това е забранено от европейските договори. Дори и за удължаване на срока не може да става дума, заяви членът на управителния съвет Беноа Кьоре по-рано тази седмица пред Corriere della Sera.

Гръцките банки също са зависими от ЕЦБ. Централната банка приема гръцки държавни облигации като обезпечение за банките. Финансовите институции могат да депозират книжата си в ЕЦБ и да получат в замяна свеж капитал. Централната банка има свои собствени правила за действие. Преди кризата тя не приемаше книжа, които са напът да бъдат понижени до неинвестиционен рейтинг.

Тази сделка с ЕЦБ ще се прилага обаче само докато Гърция прилага реформите на Тройката. „Облигациите без тази програма не могат да се приемат от ЕЦБ", повтаря постоянно германският министър на финансите Волфганг Шойбле. "И аз се надявам, че тези, които са отговорни фактори в Атина, разбират това добре“.

Но и във Вашингтон чакат трансфери от Атина. Международният валутен фонд трябва да получи през тази година малко под 9,1 милиарда евро от Гърция. И Европейската инвестиционна банка иска 800 милиона евро. Ако всички тези ангажименти, както към публични, така и към частни кредитори, включително и лихвените плащания, се съберат, излиза, че Гърция има нужда от 21,3 милиарда евро. И то само през тази година, пресмята германският Die Zeit.

Откъде обаче може да дойдат парите, ако Гърция не иска да взема вече абсолютно никакви нови заеми от ЕС? Засега има малко достоверни данни за това как изглежда текущата бюджетна ситуация в Гърция. Особено след като се очаква данъчните приходи през януари и през декември миналата година да отчетат спад. „Като цяло правителството твърди, че има резерви от 4 милиарда евро“, казва икономистът Манос Гиакумис, анализатор в гръцкия мозъчен тръст MacroPolis. Тази сума би могла да помогне на Гърция само през първите няколко месеца, но не и след това.

Една от възможностите е да се издадат още краткосрочни държавни облигации, познати като съкровищни бонове. Но това е идея, която самият Алексис Ципрас вече спомена. Само че това не може да се случи лесно. Тройката вече е задала таван на общите облигации. И в момента Атина със съкровищни бонове за 15 милиарда евро е близко до горната граница. А в действителност Ципрас възнамерява да изгони Тройката от страната и въобще да не пита експертите за разрешение за издаването на допълнителни облигации.

Общо 11 млрд. евро се съхраняват в банков фонд. Hellenic Financial Stability Fund (HFSF) бе създаден по време на кризата със средства от ЕС с цел рекапитализиране на гръцките банки. Но парите не бяха изхарчени напълно. Неочаквани пари? Вероятно не. „Тези средства не могат да бъдат използвани за финансиране на гръцката държава", каза икономистът Гиакумис.

В края на краищата може би всичко зависи от желанието на еврозоната да запази Гърция в блока на всяка цена. И съответно да допусне някакви отстъпки в преговорите с Ципрас и Варуфакис. Носителят на Нобелова награда Пол Кругман се съмнява, че ЕЦБ е готова да ескалира ситуацията, ако е необходимо.

А Атина дава вид, че е готова на преговори. След като Гърция първоначално намекна, че може да спре санкциите срещу Русия, по време на първото заседание на кабинета в сряда имаше по-умерен тон. Разговорът с шефът на Еврогрупата Йерун Диселблум в петък се очаква да бъде "продуктивен". Правителството ще се стреми към балансиран бюджет.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
На гюведжарите и мързеливците явно не им е ясно какви са международните санкции за HEвръщане на държавни заеми..... но скоро ще стане ясно!
49
1
 
2
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Защо се срещаш с Юнкер бе другарЮ Ципрас? Нали сега взора ви към другаря *** е отправен? Той е готов даже да ви изпрати малко (10 000 - 20 000) доброволци, които да ви отърват от европейския, капиталистически гнет. Хайде , време ви е и вие да гризнете от червения хей... Може и нефта отново да стане 150 долара и *** ще ви подари 100 - 200 милиарда долара. Трябва само да почакате...
48
10
 
4
 
! Отговори
BG преди 9 години
Айде еврогейовете да го духат гърчулята ще върнат парите когато цъфнат налъмите сега всички Българи да се замислят с какво право Европа ги държи бедни отличници в външен дълг един от най малките в Европа а съседите им сити и оядени и най нагло заявяват че няма да си връщат дългът дали гърчулята са по европейци от нас Българите или двойният стандарт е стандартен за еврогейският парламент
47
1
 
11
 
! Отговори
madamkrasi преди 9 години
Разговорът с шефът на Еврогрупата Йерун Диселблум в петък се очаква да бъде "продуктивен"Вече мина разговора- и той е,че Гърция сложи край на Тройката.Вече няма да взема пари назаем.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ima edno reshenie, vsichki tezi strani se sabirat v Balkanski sayuz, vavejdan edinna parichna, targovska, mitnicheska politika i edinitsa. Obevyavat za tsentar Istanbul. Obevyavat svobodno dvijenie na kapitali, rabotna raka i t.n.(vsichki printsipi na ES) obidinyavat se v ob6ta politika i togava razgovaryat s golemite bratya kato Germaniya, Angliya, Frantsiya i t.n.. Taka shte e mnogo po-dobre za stranite ot balkanite. Inache shte ni machkat zdravata...Tova d se znae...
45
5
 
12
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Ами сега - ще се спука голямата червена лъжа.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ураааааааа! Новият министър на икономиката Варуфакис заяви, че няма да продължим повече с тройката!
43
7
 
23
 
! Отговори
сиртакис преди 9 години
Великата Сириза каза , че няма да връща пари. Тя така каза и за санкциите срещу Русия , но сега се отказа . Тепърва гърците ще разберат кон боб яде ли . А др. Ципрас ще гледа власт през крив макарон вече .
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Довършете - Като играе мечката в комшиите, скоро ще дойде от нас и при гърците
41
6
 
3
 
! Отговори
batmario преди 9 години
Гърците ще върнат парите,аз съм убеден в това.Те Винаги Държат на думата си.Те хората си имат собствена телевизия за какво им налагат чужди телевизии...
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ше ги върне кога ме нема!
39
4
 
19
 
! Отговори
заплати преди 9 години
Май гръцките и българските заплати се движат в насрещен коловоз и по някое време ще се срещнат?!
38
3
 
9
 
! Отговори
Довършете преди 9 години
Като играе мечката в комшиите, скоро ще дойде и ...
37
2
 
12
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
Леви не леви ама гласуваха срещу рашистите АЗ на кого казвам че плешивият е мой човек
36
5
 
29
 
! Отговори
стига гръцко робство преди 9 години
Гърчолята искат да не връщат заемите. Ами тогава и ние да искаме от гръцките банки да не връщаме заемите. А те сега съдят българите, одират им три кожи и им вземат жилищата, ако не си връщат заемите. Стига гръцко робство. И ние искаме подстригване на заемите!
35
9
 
21
 
! Отговори
нови избори преди 9 години
Тъй като гледам как вървят нещата май в Гърция скоро пак ще има избори!
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно никакво значение няма дали ще ги върнат тези пари или не. Фактът е че никой повече няма да им даде заеми за следващите 5-10 години и ще трябва да се простират според чергата си. Ако не ги върне това означава "неплатежоспособност" и най-вероятно вероятно връщане на драхмата.
33
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен ЕС не трябва да отстъпва. Крайно време е, Гърция да разбере, че не може да има по-високи заплати от несмките, при положение, че няма и 1/10 от икономиката на Германия! *** икономически принцип: харчиш толкова, колкото можеш да си позволиш! Еврото няма да падне, ако Гърция излезе, защото това са само спекулации, опити за паника! Така ще се даде урок и на другите страни, да не правят каквото си поискат!
32
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците и Български пенсий не могат да получат ако се дървят на ЕС
31
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Формулaтa е елементaрнa, имa едни много пaри, които гърците ще трябвa дa върнaт нa едни бaнки от където сa ги взели. Върху тези пaри текaт лихви и в моментa, aко рекaт сегa дa не ги връщaт, онези бaнки ще спрaт всичките Еврa към Гърция, a тя бързо, бързо ще фaлирa, пенсиите ще стaнaт от " гръцки"- " бългaрски", гърците ще полудеят и другaря Ципрaс ще бере ядове...