Ципрас търси разговори с ЕС, уговори си среща с Юнкер

Новият гръцки премиер ще се срещне в сряда с шефа на ЕК и с френския президент Оланд
Обновена: 1 фев 2015 17:55 | 1 фев 2015 16:29,
73
Ципрас търси разговори с ЕС, уговори си среща с Юнкер
Снимка: Reuters

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас се обади на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по телефона и двамата се уговориха да се срещнат в сряда. Лидерът на Сириза е потърсил Юнкер, стремейки  се към разговори с ЕС. Това съобщиха източници, близки до председателя на ЕК, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата
Телефонният разговор между Ципрас и Юнкер е протекъл гладко и е завършил с договореност за среща в сряда, 4 февруари. Тогава новият гръцки премиер ще се срещне и с френския президент Франсоа Оланд.

По-рано гръцкото правителство разпространи уточнена програма на предстоящите посещения на Алексис Ципрас. Тя предвижда той за подети Никозия на 2 февруари, на 3 февруари ще бъдев Рим, а на 4 февруари ще се срещне с Юнкер в Брюксел и с френския президент Франсоа Оланд в Париж, припомни ТАСС.

Според правителствени източници в Атина Ципрас се е обадил и на президента на Европейската централна банка Марио  Драги.

През последната седмица между Гърция и ЕС възникна напрежение след изявления на Ципрас, че ще се придържа към твърдолинейната позиция против спасителната програма, договоренас международните кредитори от предишното правителство, припомни БТА. Отхвърлянето на мерките за икономии, включени в тази програма, бе основното предизборно обещание на лявата радикална партия СИРИЗА, чийто лидер стана премиер.

Ципрас обеща и да отпише половината от дълга на Гърция, който въпреки че бе намален, все още възлиза на около 315 млрд. евро.

Дневният ред на срещата между Ципрас и Юнкер не е обявен, но според гръцки медии ще бъде обсъден въпросът за  гръцкия дълг и реформите, които правителството възнамерява да проведе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция трябваше да потъне 2010 година и не къде да е, а в морето, морето щело да дойде до Родопите, това каза Дънов! Не знам колко потъна Гърция, ама българите вече копат дъното...
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България + Румъния биха били много по лоялни членове на еврозоната.
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 27 ЛудияПази боже Гърция да е мотора на Европа.
40
3
 
5
 
! Отговори
До и ние искаме 31 преди 9 години
"Нека и ние да се направим на велики и да искаме гръцките банки да ни опростят половината заеми,защото ако сега не си плащаш ипотеката ти вземат жилището и те изхвърлят на улицата. Как мислите, дали гръцките банки ще ни опростят заемите както гърчолята искат от западните банки да им опростят заемите?!"...Просто да обясня,сигурно не пишат нищо за това в Бг.Имаше закон/Лука Кацели/,който изтече на 31.12.2014 и според него 1-во жилище не може да ти го отнемат.Програмата на Ципрас е да го удължат.
39
2
 
16
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Я бех на почивка доле у Гърция. Като цело ми аресва мислех да останем да живеем там. Ама незнам гръцки а те беа нагли и се правия че незнаят български.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юнкер може да ги посъветва, той знае как се прибират данъци от чужбина.
37
0
 
4
 
! Отговори
Професор преди 9 години
Дори Циприс и Зараза да паднат, по лош ще дойде. Както каза Янис, всичко което става сега са само симптоми на една тежка болест, която ако не се оекува няма да мине.
36
7
 
10
 
! Отговори
нaционaль преди 9 години
С кaкво се обяснявa този инaт и зор нa тройкaтa още дa дaрявa нa ГърцияЕми лихвaрстяо бе, еврейскa дaлaверa, плюс привaтизaция, дерегулaция и острови
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петър Дънов:Гърция ще потъне!
34
6
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Ципракисвърнакис?вракис!
33
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е тва са гърците винаги са били революционери. Вдигнат им бензина блокират магистрали,падат им заплатите палят парламента. Ние тука си ревеме и си мишкуваме. Цел живот роби
32
2
 
8
 
! Отговори
до нормален преди 9 години
Мразим *** им политици популисти, които продължават да ги дърпат надолу и псуват европейците които им помагаха.
31
7
 
6
 
! Отговори
Нормален преди 9 години
Не разбирам защо толкова мразите гърците???
30
3
 
6
 
! Отговори
Ципрас преди 9 години
Ципрас обича да папка, ама не иска да плаща. Ама ся ще дотичкам до Юнкер с протегната ръчичка...
29
6
 
18
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
До 25. Е как винаги са успявали, като в последните 5-6 години са в тотална криза, с висока безработица, срината икономика, а от не знам колко си години непрекъснато си сменят правителствата, защото не се справят. Само не ми казвай, че взимат огромни заплати и пенсии, щото това го знаем много добре, но те не са изработени, а идват от милиардите заеми. Така и баба знае, но няма кой да ги гали вече.
28
5
 
25
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Великия Ципрас , защо търси ЕС нали беше много хард да търси Русия . Едно е да искаш друго е да можеш , а трето е да го направиш . Така , че гърците малко ще отложат узото и сиртакито , освен ако нашите другари на Позитано 20 не решат да им помогнат . Все пак доста се накрадоха .
27
2
 
14
 
! Отговори
и ние искаме преди 9 години
Нека и ние да се направим на велики и да искаме гръцките банки да ни опростят половината заеми, защото ако сега не си плащаш ипотеката ти вземат жилището и те изхвърлят на улицата. Как мислите, дали гръцките банки ще ни опростят заемите както гърчолята искат от западните банки да им опростят заемите?!
26
7
 
17
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
ИМЕННО В ДРЕВНА ГЪРЦИЯ СЕ Е РОДИЛА ДЕМОКРАЦИЯТА--Намаш никаква представа от историята. Гърция като държава съществува едва от 1820 г. Преди това гърците са били една от многото националности в Римската империя. Гърците си привояват историята на Римската империя. Те са същите смешници като македонците, които също си присвояват чужда история.
25
8
 
18
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
Тоя гръцки въшкар си мислеше че ще управлява с орлите, ама "на най бате".
24
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Великият" Ципрас през следващата седмица ще обикаля Европа с изплезен език да моли за милост и нови заеми! Тази година трябва да връщат 21.3 млрд. евро заеми, а те тази пари ги нямат. Нямат и пари за пенсии и заплати, затова ще търсят нови заеми - дотук с величието на гърчолята! Без нови заеми Гърция фалира!