Ципрас иска преструктуриране на външния дълг на Гърция

Той възлиза на 178% от БВП на страната
13 мар 2015 08:43, Елка Василева
17
Ципрас иска преструктуриране на външния дълг на Гърция
Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Външният дълг на Гърция, възлизащ на 178 процента от брутния й вътрешен продукт (БВП), е непосилен за икономиката й и трябва да бъде преструктуриран. Това заяви  гръцкият премиер Алексис Ципрас в реч в централата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж, предаде ТАСС.

"Не можем повече да се правим, че държавният дълг на страната е устойчив и че можем да го обслужваме, след като той достига приблизително 178 процента от БВП, а разходите по изплащане на лихвите са почти 6,5 милиарда евро за всяка година до 2021-ва, след което ще се увеличат до 11 милиарда евро, а през 2022 - до 24,5 милиарда евро", подчерта Ципрас.

Още по темата

Той каза, че според него не бива да продължава да има "нереалистичен и водещ до рецесия първичен излишък на държавния бюджет в размер от 3 на сто от БВП през 2015 г. и 4,5 на сто в бъдеще, само и само за да се създава представа, че гръцкият държавен дълг е устойчив и управляем".

Ципрас заяви, че за Гърция е жизнено необходимо преструктуриране на държавния дълг. Това ще направи страната платежоспособна, значително ще съкрати лихвите по десетгодишните държавни облигации и отново ще даде на гърците възможност да задоволяват потребностите си от финансиране на капиталовите пазари. "По наше мнение валутният съюз (на страните от еврозоната) като цяло е неспособен да реши проблема с държавния дълг на Гърция", каза гръцкият премиер.

Гърция подписа с ОИСР споразумение за предоставяне от международната организация на консултантска и експертна помощ при реализирането на реформи.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
Ама много нагли бе....!?!?!?!
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дългове се връщат със нещо наречено Работа в някой държави по 12 часа на ден 6 дни в седмицата,ама друго си беше като лежахте и хакахте Узо на чужд гръб
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За всички, които се чудят защо трябва да се преструктурира гръцкия дълг, предлагам да погледнат как се движат валутните курсове, от както швабската баба се е запънала като магаре на мост. Даже рублата се върна на нивата от преди украинската криза спрямо еврото.
11
8
 
10
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
Нали нямаше нищо да плащаш бе, Ципура комунистическа?
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По наше мнение валутният съюз (на страните от еврозоната) като цяло е неспособен да реши проблема с държавния дълг на Гърция".....Баце, нема кой да ви реши проблема, както вие искате, освен ако Зевс превърне планината Олимп в златна или пък не се хванете да поработите ...... Неее, това последното го забрави, чак пък грък да работи.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOITO IMA DAVA,DAVAT LI TI EG-GONIAT LI TE BEG.GARZIA NIMA DA VARNE PARITE NITO DNES,NITO SLED STO GODINI.
8
3
 
14
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
За да поддържа сегашния стандарт на живот на гръцкото правителство са необходими 15 милиарда евро на година допълнително. Тези пари гърците са получавали от влизането си в Еврозоната до сега. При положение, че тези пари вече няма да идват има само едно разрешение- стандарта на живота на гърците трябва да се намали според това, каквото изработват и продават. Понеже те не са от работливите нации, моето предложение е да се намали стандарта на живота им до българското ниво.
7
7
 
23
 
! Отговори
кредитор преди 9 години
До факт: дължи ли Гърция на западни кредитори 330 милиарда евро?-ДЪЛЖИ! може ли да обслужва този дълг? -НЕ МОЖЕ. Трябва ли да прави реформи, за да стане икономиката платежоспособна? -ТРЯБВА! Иска ли Гърция да прави реформи свързани със съкращаване на държавна администрация, приватизация или ликвидация на губещи предприятия? АМИ НЕ ИСКА. Ще дадат ли нови заеми МВФ, ЕЦБ и ЕК нови заеми без реформи? НЯМА ДА ДАДАТ! Нагли ли са гърците да искат опрощаване на дълговете си? НАГЛИ СА!
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До факт------------Затова България трябва да достигне 300% външен дълг и да искаме опрощаване, само така ще се оправи България
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момче, заминавай след Исландия докато е време и не се разправяй с тия ***
4
12
 
9
 
! Отговори
факт преди 9 години
Гърция има пълното основание да иска отписване на дългът.След Втората Световна война Германия е зари ата от дългове, но САЩ,Франция и Англия им ги опрощават, тъй като се опасяват , че бедна Германия ще бъде лесна плячка за СССР.Какво е това чудо бедните да дължат на богатите?И без тези пари богатите пак ще са си богати - факт.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1а защо пък на гърция да им се прощава .. Изяли и изпили 180 млрд евро , да не говорим , че един път им опростиха 100 млрд ...а какво се случи с България ... не можеше да си плати 10 млрд долара дълг 96 година и ни сринаха със земята , почнахме от под дъното. Режим на тока , купони , заплати по 10 долара на месец , ако на нас ни бяха опростили не 180 млрд евро , а 10 млрд долара , днес , щяхме да имаме двойни приходи . Средната заплата щеше да е не 800 лв , а 800 евро
2
4
 
17
 
! Отговори
Ципрас преди 9 години
с две думи им казва , опростете ни дълговете , за благодарност ние ще натрупаме нови . В момента няма да ви плащаме по 6 млрд на година , а вие си мислите , че след 5 години ще ви плащаме по 24 млрд ... хахахаопростете ни дълговете и обещаваме , че няма да си раздаваме 14 пенсия и заплата , само тринайста и бонуси за Коледа , Велик ден и още един два празника ....
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mnogo durjavi go napraviha, Germania specialno 2 puti prez poslednite 60 godini. Zashto na Gurcia da ne se poszoli.