Десетки хиляди протестираха в Рим срещу реформата в трудовия сектор

Премиерът Ренци засега не обръща внимание на многобройните протести
29 мар 2015 12:13, Елка Василева
42
Десетки хиляди протестираха в Рим срещу реформата в трудовия сектор
Снимка: БТА

Десетки хиляди работници излязоха на митинг в центъра на Рим срещу реформата в трудовия сектор на италианския премиер Матео Ренци. Начело на демонстрантите застана синдикален ръководител, смятан от мнозина за възможен бъдещ лидер на италианската левица, предаде Ройтерс.

Митинг-шествието бе организирано от Федерацията на работещите в металургичния сектор, чийто лидер Маурицио Ландини се опитва да обедини фрагментираното ляво пространство в по думите му "социална коалиция" срещу Ренци.

Той обвинява премиера, че е изместил своята Демократическа партия прекалено много към центъра, изоставяйки традиционните си политически корени.

На вчерашния митинг присъстваха и лидерът на малката лява партия "Левица, екология, свобода", както и видни депутати от собствената политическа сила на Ренци.

Според така наречения Закон за заетостта на премиера фирмите могат да уволняват работници по причини, свързани с бизнеса им, без да са задължени след това да ги връщат на работа, ако съдът признае уволнението за неправомерно. Компаниите ще трябва единствено да плащат обезщетение на въпросния служител.

Според премиера този закон ще помогне да намалее безработицата, която сред хората под 25-годишна възраст е около 42 процента.

Ренци, който казва, че иска да "революционизира" Италия с  институционални и икономически реформи, засега не обръща особено внимание на многобройните протести на работници, студенти и  опозиционни партии срещу правителството му, което управлява вече година, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: италияпротестрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
на вниманието на младитеза това са 8 март и 1 май вижте какви глупости сте писали около 8 март
9
0
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Ако си най от трудолюбивите що ли не изволниш всичките работници и си поеми цялата си работа сам,айде късмет
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Силно сам озадачена!!! Нали времето на червените байраци е тотално обругано, заклеймено и отречено. Какви са тез флагове, Бандери рози и Белла чао в цивилизована Европа??????
7
1
 
6
 
! Отговори
От извора преди 9 години
В Италия се води война. *** либерасти искат да превърнат работниците в роби. Работодателят сключва с теб граждански договор по "партита ива". По нашенски ще рече, че не е длъжен да ти плаща осигуровки, ти се явяваш нещо като съдружник на фирмата. Плаща ти според печалбата и ти се спасяваш с осигуровките за здраве и пенсия. При такива договори синдикатите не играят. Много хора решиха да се пробват от немай къде, иначе съкращения и на улицата. Сега бачкат само като роби, буквално за нищо.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A nie koi primer sledvame?
5
1
 
10
 
! Отговори
сибирка преди 9 години
Всички ще последват примера на Ципрас. Всички го одобряват, но все още не всички се осмеляват да направят това, което направи той. То затова са и някои критики към него от ОПРЕДЕЛЕНИ хора - защото обърква плановете им.
4
0
 
1
 
! Отговори
Нед Луд преди 9 години
Все едно всички да са на хонорар. Без чувства. И тъй като са се замислили и си представят, че и те могат да изпаднат в това отношение се самоопределят като феодали, в смисъл олигарси, нещо като висша каста. Горките заблудени гугутки. Не съзнават, че всъщност те са манипулираните "трейдунийони"
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие отдолу се бъзикате....но часовника тиктака за Евро съюза...Много проблеми и болежки им се събра на европейците..Но това не е страшно---страшното е как се решават тези проблеми от брюкселските тикви.А досега има много малко адекватни решения--оттам и генерирането на проблемите......Тик-так....тик-так....
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така наречените леви, социалисти и т.н.са едни най-обикновени демагози, популисти чиято единствена цел да спечелят избиратели чрез захаросани лъжи. Не може един работодател да уволнява свой служител и след това той да бъде възстановяван на същата тези длъжност - това е тотална глупост, лишена от логика. Такива закони стимулират единствено мързела и глупостта в обществото - не можем да награждаваме и защитаваме мързеливия и некадърния, и да искаме едно общество да развива в някаква посока.
1
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
за сведение на глупаците8 март и 1 май за точно за тези хора които протестират по улиците наевропа погледнете какво сте писали около 8 март по форумите