Американски сенатор е обвинен в корупция и измама

Менендес приел подаръци за $1 млн. от свой стар приятел
Обновена: 2 апр 2015 14:05 | 2 апр 2015 09:11, Елка Василева
12
Американски сенатор е обвинен в корупция и измама
Робърт Менендес. Снимка: Reuters

Американският сенатор демократ Робърт Менендес беше официално обвинен в корупция и електронна измама, съобщи Асошиейтед прес.

Политикът от кубинско-американски произход, който до януари тази година бе председател на сенатската комисия по външнополитически въпроси, бе обвинен, че е приел подаръци и предизборни дарения на стойност близо 1 млн. долара от отдавнашния си приятел доктор Саломон Мелджен в замяна на политически услуги.

Според обвинението 61-годишният Менендес е използвал влиянието си в Сената в полза на лекаря офталмолога от Флорида, който му е осигурявал луксозни ваканции, пътувания с частен самолет, голф екскурзии и парични вноски за фонд за правна защита.

В замяна сенаторът е използвал влиянието си за уреждане на счетоводни спорове за десетки милиони долари с държавна осигурителна програма за пенсионери, съдействал е на молбите за виза на приятелки на Мелджен и е работил по уреждането на спор по договор с Доминиканската република, уточнява ДПА.

Менендес призна, че е летял с частния самолет на Мелджен до Доминиканската република и първоначално не е успял да плати подобаващо за пътуванията, но го е направил по-късно.

Сенаторът твърди, че не е направил нищо лошо, а с Мелджен отдавна са близки приятели.

Менендес изрази увереност, че ще бъде оправдан по обвиненията в корупция, които са повдигнати срещу него.

Робърт Менендес е сред най-високопоставените членове на Конгреса. Той бе открит противник на усилията на президента Барак Обама да нормализира отношенията на САЩ с Куба и на преговорите с Иран за ядрената програма на Техеран. До януари тази година бе председател на сенатската комисия по външнополитически въпроси и многократно призоваваше за засилване на санкциите срещу Русия заради ролята й в украинската криза.

Той призна, че предприемал действия, които биха могли да облагодетелстват приятеля му, но твърди, че не е направил нищо незаконно.

Въпреки това временно се оттегли от водещата си роля в Сената като най-високопоставен представител на Демократическата партия, посочва Ройтерс.

Очаква се да се яви пред съда в Нюарк по-късно днес. Обвиненията в заговор, корупция, измама и други престъпления са повдигнати и срещу Мелджен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички американци са такива
8
0
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименТе сащ корумпирана целия свят..купуват политици..бизнесмени..цели правителства. .Корупцията има две лица..едното което дава/ предлага и другото дето взима/иска..Лобиране си е озаконена форма на корупция..
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кубински произход, а против сближение с Куба! Явно предателството не е само по нашите ширини! И такъв *** определя политиката на страната, която се прави на "изключителна"?! Пълно падение на човешките нрави!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тая сбирщина от етноси всеки е някакъв. Коренните жители на този континент са в резервати и излизат само с бележка от местния шериф.
5
0
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
до 2Пък ако беше WASP, поне нямаше да го хванат!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американски сенатор, измама, корупция ... Някой изненадан да има?Просто не е слушкал и са го осветили.
3
1
 
17
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Американския парламент е от около 500 човека в две камериОт теях 248 са милионери96 са над 65 години(пенсионери)Както на запад уфф така и у нас. Изкуфели дядковци и милионери в парламента.
2
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
кубинец и евреин каква комбинация само а ние с тефтери се занимаваме
1
0
 
23
 
! Отговори
Бо преди 9 години
Да идват тука, никой няма да ги закача!