ЕК реши: Опитите с животни продължават

1,17 млн. се подписаха за премахване на тестовете
Обновена: 3 юни 2015 21:27 | 3 юни 2015 20:48,
17
ЕК реши: Опитите с животни продължават
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия съобщи днес, че няма да уважи искането на гражданската инициатива за премахването на опитите с живи животни така, както е предложено, пише БТА.

Припомняме ви, че гражданската инициатива събра 1,17 милиона подписа за премахване на опитите чрез отмяна на директива, в която пише, че "отношението към животните зависи и от националните възприятия (. . .) В интерес на животните и при условие, че това не засяга вътрешния пазар, е уместно на държавите от ЕС да се предостави известна гъвкавост да запазят националните правила, насочени към по-голяма защита на животните".

Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева съобщи на пресконференция днес, че обсъждането на темата от еврокомисарите е била оживено. Тя отбеляза, че крайната цел на комисията е отпадането на изпитанията с животни, като особено ще се разчита на улеснените начини за обмен на опит между учените и производителите.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че все още за някои изследвания, свързани с човешкото здраве, е необходимо да бъдат извършвани опити с живи животни заради липсата на други възможности. Такива опити са например изпитанията на лекарства и козметика. Комисията се опасява, че ако забрани тези опити сега, те ще бъдат преместени извън Европа. Крайната цел на законодателството на ЕС е постепенно премахване на изпитванията върху животни, уточнява ЕК.

Според комисията директивата, за чието премахване настояват милиони европейци, е необходима за постигане на целите на гражданската инициатива. Комисията ще подложи директивата от 2010 г. на преразглеждане, "след като директивата е била в действие достатъчно дълго, за да се прецени нейната ефективност".

Комисията пояснява, че през последното десетилетие технологичният напредък е довел до революционни промени в биомедицинските изследвания с разработването на алтернативни изпитания като компютърните модели. Така се намалява необходимостта от изпитанията с животни, но все още някои сложни физиологични и токсикологични процеси и въздействия не могат да бъдат оценени с изчислителни програми, затова опитите с животни ще продължат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
И как ще става тестването за алергичност, реактивност и т.н.? Може би на твоята аристократична балканска кожа, ако си съгласен/ съгласна?
8
3
 
3
 
! Отговори
do 10 преди 8 години
И къде е разликата? И в едните, и в другите се ползват съставки разработени от фармацевтичните компании. Даже козметиката ползва тоста фармацевтични съставки. Като си против тестването на кремове, не ги купувай- мажи се със свинска мас за млада кожа. хахахах
7
4
 
5
 
! Отговори
. преди 8 години
За медицински цели да, за козметични-Не!
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да спрат да се гаврят с животните, мамка им скапана ! Изверги !!!
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА ХА ХА. АМА ВИЕ ДА НЕ СИ ПОМИСЛИХТЕ ЧЕ НЯМА ДА СИ ПРАВЯТ ОПИТИ С ЖИВОТНИ??? ТЕ С НАС ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ СИ ПРАВЯТ ОПИТИ ДА ВИДЯТ ДАЛИ СЪС 100 ЛЕВА ПЕНСИЯ И 300 ЛЕВА ЗАПЛАТА ЩЕ ОЖИВЕЕМЕ ТА С ЖИВОТНИТЕ ЛИ НЯМА ДА СИ НАПРАВЯТ ОПИТИ?? ХАХАХАХА МНОГО СТЕ НАЙВНИ БЕЕЕЕЕЕ. ТЯ СТАЛИНКА ИМА ОПИТ В ТАЗИ РАБОТА.
4
1
 
17
 
! Отговори
Зайо Баю Дългополски преди 8 години
Аз съм Зайо Баю Дългополски, скрит от лоши думи хорски. Морковите са с нитрати, а лисиците инати. В наше село за беля, ловната дружина оцеля. Тук сега във фризера се крия, кучешкия лай дано размина. Но спрете с опитите вече. Не се издържа бе човече.
3
0
 
9
 
! Отговори
Опитна Овца преди 8 години
Беееееееееее....докога? Заплата не получавам, сметките са ми просрочени, само на зелени салати и вода съм, а и ме доят редовно. Интересно какви реакции трябва да имам. Докога ще продължават опитите с мен. Бееееееееееееее. Питайте и Зайо Баю Дългополски, скрил се в фризера от лоши думи хорски.
2
13
 
32
 
! Отговори
Mark преди 8 години
Абсурдно е да се твърди, че е наложително използването на тестове за животни за козметиката!
1
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер! Пак ще мога да връзвам консерви на опашките на котките!