Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите

GRExit-ът май е все по-близо
Обновена: 6 юли 2015 14:10 | 6 юли 2015 14:07,
284
Гръцкото "не" – кошмарът на евроархитектите
Снимка: Reuters

Гръцкото "не" на референдума проправи път за излизане на Гърция от еврозоната, каза словашкият министър на финансите Петер Кажимир - първият представител на правителство от ЕС, споменаващ този сценарий, съобщи Франс прес.

"Кошмарът на "евроархитектите" - страна от клуба да го напусне - изглежда реалистичен след отрицателния вот на Гърция", написа Кажимир в акаунта си в Туитър след огласяване на първите резултати от гласуването.

Още по темата

Източноевропейските страни, които са най-бедните в еврозоната, както и Полша, която не е част от нея, посрещнаха резултатите от референдума обезсърчено.

"Излизането на Гърция от еврозоната няма да има значение, Словакия няма да пострада заради Гърция, нито от решението й да запази и отхвърли единната валута", заяви на свой ред словашкият премиер Роберт Фицо по телевизията. "Словаците няма да изгубят и едно евро заради гърците, тъй като ние не сме давали пари", а само гаранции, уточни той.

Според литовският президент Далия Грибаускайте гръцкият вот усложнява още повече ситуацията. "Вместо да каже истината на народа си за реалните резултати от подобно решене, гръцкото правителство накара хората да гласуват против реформите, необходими за стабилизиране на финансовото състояние", отбеляза със съжаление тя.

"Това не вещае нищо добро за гръцкия народ", написа в Туитър естонският премиер Таави Рийвас.

Гръцкото "не" ще направи всякакви нови преговори много трудни, посочи в Туитър латвийският министър-председател Лаймдота Страуюма. Европа обаче оставя отворена вратата за преговори, ако гърците са готови да участват, подчерта пред АФП говорителката на Страуюма, Айва Розенберга.

Според Варшава гърците са казали "не" на европейската помощ,следователно казват "не" и на еврозоната. Това може би ще е нов етап към излизане на Атина от еврозоната, допусна полският премиер Ева Копач.

"Ако ЕС остане верен на онова, което заяви преди референдума, гърците вероятно ще напуснат еврозоната", каза Копач пред обществената телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
2
 
! Отговори
ВЪН Родината от ЕС преди 8 години
Исторически детайли. Оказва се проекта Европейска Федерация е готовил за Адолф Хитлер крупния чиновник 3-тия Райх Валтер Холстайн. Англо-саксите прехванали и проекта и автора,а именно Валтер Холстайн, който стана в 1958 година първия президент на Европейската Комисия.https://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Hallstein ТА кои са АРХИТЕКТИТЕ на ЕС?
188
0
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До 260.Тоя капитализъм все "умира" от 1917-та, много жилав "смъртник" се оказа. 45 години всеки ден "загниваше", а ни ставаше все по-сладък. Истината е, че трябва да има конкуренция, както в пазара, така и в обществения строй. Така обществото извлича максимална полза и прогрес. Но тоталитарния социализъм очевадно доказано не е алтернатива!
187
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама като не искат споразумение да се оправят сами....като видят ,че не могат.....ще се наложи да се реформират сами....иначе това изнудване от тях ще продължи.....
186
0
 
3
 
! Отговори
до шоп преди 8 години
като гледам шопе,до 10 години любимия ти,печеливш капитализъм си заминава-трябва да си ***,за да не го разбираш;а относно комунизма:ти работил ли си в голям международна компания:там,шопе,си е чист комунизъм:по цел ден лозунги,промиване на мозъците,че не заплата,а работата в тази компания е важна и всички други такива екстри...това ни чака,ако сме достатъчно глупави да не отхвърлим новия световен ред,всички мега-корпорации работят така,а ЧР са новите партийни секретари.
185
0
 
4
 
! Отговори
до 254 преди 8 години
да ти кажа:живея в къща,но не кирпичена от царско време,а ,построена при комунизма от баба ми и дядо ми,които се скъсаха от бачкане цял живот,и добре че бяха те и това време,защото сега и да се скъсвам от работа ,няма да мога да построя това,което направиха те!
184
0
 
3
 
! Отговори
опа оле преди 8 години
*** пишете ги тия "архитекти" да ги видят всички не че ние не ги знаем. Те са същите и на Новия им световен ред, но ЕС е малката кошара, после искат по голямата, и заробване, това им е целта.И после ще ви предложат едни малки "неща" пак за ваше "улеснение" да можете безкасово и без банкноти..да си пазарите....откажете ги...който разбрал, разбрал...
183
0
 
15
 
! Отговори
99 преди 8 години
Демокрацията не ни донесе нищо добро,освен едно свободно лаене, което никой "не бръсне и за слива".От времето на Аспарух България не помни такава икономическа разруха,каквото и лъжат новите агитпропи.А тя донесе разруха в морала,семействата са разбити...Ние българите сега не живеем,а просто съществуваме по нечия воля-такова и турско не е било.Народът ни е в напълно безпомощно състояние и без надежда-това не просто песимизъм,а реалност.Няма морални управленци,които да поведат хората към нещо пон
182
0
 
1
 
! Отговори
още до 251 преди 8 години
... и с нелегални зидари и плочкаджии - ааа, виж, те наистина взимаха по 500 лева и повече - тук съм съгласен.Кво ми сравняваш - "стига пропаганда" - точно това викам!
181
4
 
1
 
! Отговори
до 251 преди 8 години
Естествено, че където има повече работа и е по-хубаво, къщите са по-скъпи - ти искаше обратното ли? Искаш да си отваряш устата и да ти капе вътре безплатно, като мързеливец от комунистическата върхушка?Освен това тогава изобщо нямаше жилища - ни скъпи, ни евтини - чакаш цял живот ред и недочакваш - умираш си в старата си кирпичена къща от царско време 5 поколения вътре (надграждаха етажи с крадени от държавните строежи строителни материали и ...
180
3
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До АнонименАко започна да ти изброявам печелившите предприятия от времето на комунизма, няма да остане място на сървъра за други постове------------------- Изобщо не е имало печелившо предприятие. По простата причина, че имаше едно-единствено предприятие - държавната икономика, и тя чисто и просто фалира.
179
3
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ТОЧНОТО ЗАГЛАВИЕ Е ---КОШМАРЬТ НА ЕВРО ДИКТАТУРАТА
178
1
 
2
 
! Отговори
ДО 249 преди 8 години
Хайде стига пропаганда. Ти ако искаш си купи къща за милиони. Но средния българин не може да си купи такава по простата причина, че тя се намира в някое забутано село, където няма работа.
177
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция галеното дете -кошмарът на Европейския съюз
176
3
 
3
 
! Отговори
до 247 преди 8 години
"добре, че все пак имам това"Имал си късмет, ама много не дочакаха..!Днес, слава богу, всеки може да си купи всякакво жилище и веднага и на всякакви цени - от 5000 за селска къща (няма 10 запалти!) до палати за милиони!Пепел му на езика който още е недоволен.
175
4
 
6
 
! Отговори
до 239 преди 8 години
"След началото на "демокрацията" предприятията станаха непечеливши, защото демократични другари застанаха на входа и изхода и ги убиха."Обратното: предприятията бяха непечеливши и ЗАТОВА можеше да спечелиш нещо само ако застанеш на входа и изхода, но до време. Логично - то кой би точил нещо, ако можеше да печели от него дългосрочно?През комунизма дори едно предприятие да е било печелившо - 5 бяха губещи, то ги издържаше и накрая и то ставаше непечелившо.
174
1
 
15
 
! Отговори
до 228 преди 8 години
до 228Викаш ти панелен бункер сме имали през соца. Вярно, че екофти желище, няма спор. Но добре, че все пак имам това, защото сега не мога да извадя 100 000 за ново строителство- със стени от гипсокартон и колони в средата на стаите. Сметни каква заплата трябва да имам. А сигурно знаеш какви са заплатите у нас. Тъй, че, ай по- изи!
173
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Току що по"безпристрастната"БТВ пада голям бяс.Хихихи...
172
1
 
10
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Еврейна тръгнал да се мери с Гръка..бухахахахахаааааааааа
171
3
 
10
 
! Отговори
хде преди 8 години
Преди три години кредиторите опростиха 100 млрд. евро на Гърция /от 300/. Сега дългът е отново 300 млрд. Дори да им опростят целия дълг, след 3 г. ще имат 100 млрд., ако няма реформи и строги икономии. В еврозоната има страни - Прибалтика и Словакия, които трябва да платят огромни суми за поддържане на с-мата. А там пенсиите и заплатите са над 2 пъти по-ниски. Там възмущенито е голямо. Германците ще понесат страхотни загуби. И въпреки това, всичко е по-добре от поддържане на сегашния абсурд.
170
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мощен шут в ционистката муцуна.