Гръкът обедня, кръчма не ще! Пълнят ги българи

Ако банките не отворят, след 10 дни може да има проблем с храната
8 юли 2015 09:07,
79
Гръкът обедня, кръчма не ще! Пълнят ги българи
Снимка: flickr

В Гърция за туристите има всичко - засега. Институции, рафинерии и търговци уверяват, че няма недостиг на горива. В първите дни на миналата седмица, когато беше обявена банковата ваканция, бензинът и дизелът се изчерпали, защото търговците не можели да платят акциза на горивата. Държавата отложила плащанията на налозите до отварянето на банките и доставките вече били редовни.

"На този етап нямаме проблем със стоките в хранителните магазини. Хипермаркетите са пълни и има всичко. Повишено търсене на продукти имаше преди 10-ина дни, когато хората се презапасяваха, но вече всичко е спокойно", твърди пред "24 часа" Димитриус Бабацин, собственик на магазин в Кавала.

Според него районът е селскостопански и има много фермери, които доставят произведени от тях продукти. И да възникне проблем с доставките, той ще е свързан с конкретни продукти, но до остър недостиг няма да се стигне, настоява Бабацин. Според него, ако се стигне до криза с храните, тя ще засегне предимно големите градове като Атина и Солун.

Неудобствата от създалото се положение в Гърция не се усещат в курортните селища на Бяло море, а плажните барове са пълни.

"Разликата от предишни години е единствено в това, че има по-малко гърци. Посетителите сме предимно българи и румънци", заяви Стоян Бонев, който трета година прекарва ваканцията си в Керамоти. Според него няма промяна и в цените.

"Ако банките останат затворени, туризмът може да издържи още 10 дни", твърди обаче Ставро Арнаотоглу, собственик на хотел на остров Родос. След това щяло да има проблем с продуктите заради невъзможността да се разплащат с доставчиците по банков път.

Плащането в брой на по-големи количества стоки не било възможно, тъй като в Гърция има ограничение за плащане в кеш до 300 евро.

Представители на хранителната индустрия се опасяват, че първо ще се усети липсата на меса, млека и сирена, твърди в. "Катимерини". Но имало достатъчно запаси от макарони, сосове и консерви. Благодарение на голямото вътрешно производство снабдяването на пазари с плодове и зеленчуци било нормално.

Няма ограничения за плащането с дебитни и кредитни карти, издадени от чужди банки. Но на практика става трудно, защото на доста места търговците се оправдават, че липсва интернет или системата се е сринала и искат пари в брой.

Поради затрудненията наскоро от външното ни министерство препоръчаха на българите, които ще ходят в Гърция, да разполагат с достатъчно пари в брой.

Другата основна препоръка е тези, които пътуват с автомобил, да напълнят резервоара на българска територия преди границата с Гърция, за да не изпаднат в затруднено положение или да бъдат принудени да търсят гориво по бензиностанциите, чакайки на опашки в някои от курортните места.

Не се препоръчва да се носят туби с бензин, тъй като това е незаконно в Гърция и може да доведе до проблеми при проверка от полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Мдааааааа, богатите българи тире гастарбайтери в оскотяла Гърция.Ашколсун, Златееееее ;-)Преди години бай ви Стамат е казал: След като гърците го поставят на бугарирте целия, познайте с един опит кой е тъпака! :-D
55
1
 
1
 
! Отговори
Izzo преди 8 години
Не вижзам причина безкасовата система да не работи
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До автораСред Вашите читатели има и грамотни хора!Не Гръкът , а Гъркът!
53
3
 
4
 
! Отговори
acca преди 8 години
69 - много си ***. мошеник може да казваш на шефа му, който (e частник и ) укрива данъци. много квалифицирани кадри работят при такива условия. ти кво искаш - никой да не работи и да седи като теб по цял ден в интернет. ***.
52
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
учуден,е затова сме така. Разписваш се за 380 лв,а прибираш 2000-2300. И плащаш Здравна осигуровка менте,данъци -менте.Ти просто си един мошеник и виновна за това е Държавата.Ако имаше нормално работеща държава , всички щяхме да живеем много по добре.А пенсионерите - не закачай.Те живеят като скотове , пестят за да имат пари за такива мошеници , като теб.
51
8
 
10
 
! Отговори
учуден преди 8 години
Българите - най - бедни в Европа ! Е няма такъв филм - ако е щдо суха статистика - да , аз на официално се разписвам сре6ту 380 лева ,иначе прибирам 2200 - 2300, искам да попитам как бедните пенсионери всяка седмица дават на алоизмамниците по 3000 - 8000 - 12 000 / миналата седмица/ И всичките ресторанти пълни и места няма !
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе къде изчезна българския Ципрас? Да не са го набили стюардесите в някой самолет?
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 64а на теб какъв ти е проблема?
48
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Гръкът обедня, кръчма не ще! Пълнят ги българи..."Заглавие, целящо да повдига самочувствието на българите... Е кво, искате да кажете, че в този момент сме по-добре от гърците!?
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно е "гъркът", а не "гръкът".
46
3
 
20
 
! Отговори
Нека върнем темата преди 8 години
Зная много ще ме обвинят в лъжа и фобия. През април бях в Гърция. Какво преживях: В Солун семейно седнахме в един бар през деня, на по бира 2,сладолед.Около нас младежи на по гр. кафе за по 2-4 часа, мълчат, гледат морето, пушат. Вечерта викачи ни дърпат по едни мръсни "заведения" и то на най-оживената улица-предлага се само узо,гр. бира и вино(родолюбци).Пробвахме 3 езика-не знаят поне английски(горди са) и сбъркаха поръчката. Сиртаки, трошаки, певаки - никаде. Гледат като пребозали(надрусани?)
45
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Като останат без храна и бензин,ние сме насреща!Добре дошли по бензиностанциите и суперите в Южна България!
44
0
 
14
 
! Отговори
alo преди 8 години
аз гей парад съм виждал кадри по ТВ-то ти изглежда си по запознат ей сега една францудзойка му каза на Ципурата що говори за ВСВ2 при положение че една Полша е многократно по-засегната пък не вие на умряло и не вади скелети от гробовете
43
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис ми беше симпатичен, но скоро четох негово интервю и разбрах, че е безумец. И то изключително нагъл безумец.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцка поговорка: "Цовек и добре да зивее фалира,а после ЕС пласта сметката"@Мишо Колев-ти явно живееш в друго измерение!Поста ти е абсолютен платен бълвоч!!!
41
2
 
11
 
! Отговори
Зорбас преди 8 години
Ама верно ли ще има още един референдум в Гърция, сега, в неделя? От сутрента се върти това. Първият беше страшен купон. Ако не с друго, бизнеса с референдуми ще им тръгне на маляките.
40
5
 
25
 
! Отговори
alo преди 8 години
някой гледа ли Ципурата как се черви в европарламента, Излязоха няколко човека и казват ако искаш пари до два дни с дебела папка и календар към нея в кой ден какви реформи ще се приложат, махаш всички облекчения махаш изискванията за лиценз за сладоледаджия, започваш да уволняваш администрация и да сваляш заплати, иначе довиждане
39
1
 
5
 
! Отговори
М преди 8 години
Тука някакви сменици ми говорят за кеш, ми хора при положение че Гърция внася над 60% от нужните стоки (включително РИБА!!!!!!!!!!!!!) а там плащането е задължително по банков път кво правим
38
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живи да ги оплачеш гърците,как ли изкарват с по 60 евро на ден,а нашите пенсионери тънат в разкош с по 60 евро на месец!!!Нали сме демократи обаче,продължаваме да даваме акъл,макар че сме най-бедната държава в света...
37
1
 
16
 
! Отговори
RAD преди 8 години
До 36Икономическият анализ не ти е силата :)1.Grexit не се случва от днес за утре2. За да се въведе драхмата трябва да минат няколко месеца, през които най-вероятно държавата ще се разплаща с нещо като СПТ3. На българският трудов пазар има и сега достатъчно свободни места за квалифициран труд, а тия, дето ще се върнат са неквалифицирани. Следователно няма да повлияят на заплатите на квалифицираните4. Никак не е сигурно, че всичките 250 000 ще се върнат. По-скоро ще пробват на Запад